Android P omezí fungování aplikací v pozadí. A to třeba u fotoaparátu

android p fungovani aplikaci v pozadi

Informací o novém Androidu P je stále málo, postupně se ale odkrývají novinky. Nyní jsme se dozvěděli o tom, že nová verze systému omezí fungování aplikací v pozadí. O novince poprvé informoval server XDA-Developers.

Android P implementuje pravidla, která omezí fungování aplikací v pozadí

Toto pravidlo se točí kolem uživatelských identifikátorů, které Android přiřazuje každé aplikaci při instalaci. V Androidu P by se mohla jejich funkčnost rozšířit. Pokud se tento identifikátor stane nečinným (aplikace je v pozadí), tak systém aplikaci změní práva. To ve zkratce znamená, že například pokud přejde aplikace fotoaparátů do pozadí, tak se zablokuje přístup k fotoaparátu.

Díky tomu tak nebudou moct aplikace snímat fotky či videa, když o tom nebude uživatel vědět. Je to mířeno obzvlášť na škodlivé aplikace. Podobnou ochranu má i většina notebooků, pokud nějaká aplikace využívá webkameru, tak většinou vidíte, že vedle kamery svítí LED světlo.

fungovani aplikaci android p

Tablety a telefony však nemají žádný takový indikátor, takže uživatelé nemají šanci poznat, že fotoaparát je aktivně používán. Už Android Oreo se to snažil řešit, a to oznámením, že aplikace běží v pozadí. Tohle upozornění ale uživatelé berou spíše jako otravné, takže je většina lidí ignoruje, nebo dokonce se jej snažilo zakázat.

Tato novinka se pravděpodobně bude týkat i bezpečnostní aplikací jako je Cerberus, které spoléhají na to, že při krádeži telefonu dokáží na pozadí zachytit snímek z telefonu. Je dost možné, že bude existovat nějaké povolení pro tyto aplikace. Více informací se pravděpodobně dočkáme na konferenci Google I/O 2018.

Jde podle vás o užitečnou funkci?

Zdroj: androidpolice.com

David Trlica
O Autorovi - David Trlica

Už od dětství ho bavily telefony, na půdě byste určitě našli mnoho a mnoho časopisů o telefonech. První setkání se smartphony proběhlo právě u Androidu.… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (1)