Pořizujete selfies? (Víkendová hlasovačka)

selfies_ico

První telefony s fotoaparátem měly za cíl nahradit digitální kompakty, což se jim do značné míry podařilo. Poměrně dlouhou dobu pak bylo samozřejmostí, že mobil disponoval jedním fotoaparátem, a to na zadní straně zařízení. Pak ale přišla éra videohovorů a chatů s přenosem obrazu, na což výrobci zareagovali přidáním fotoaparátu/kamery na přední stranu zařízení. Jak kvalita snímků z předního fotoaparátu stoupala, začal nabírat na síle nový fenomén: pořizování fotek sebe sama, neboli „selfies.“

Selfies jsou fenoménem dnešní doby Selfies jsou fenoménem dnešní doby

Cílem dnešní Hlasovačky a diskuze je zjistit, jak často naši čtenáři fotí sami sebe.

Selfies jako fenomén doby

Moderní chytrý telefon je vybaven mnoha užitečnými aplikacemi a nástroji, jednou z hlavních vlastností je však bezesporu digitální fotoaparát, který je dnes již samozřejmou součástí. Mobilní telefony s fotoaparátem nám umožňují pořizovat více snímků na více místech a v podstatně vyšší kvalitě, než jaké bylo možné dosáhnout v minulosti. To znamená, že paměťové karty a cloudová úložiště dnes obsahují více fotografií historických památek, krásy přírodních scenérií, ale co je důležitější z hlediska této Hlasovačky, také obrázky nás samotných. „Selfíčka“ infiltrovala naše domovy, naše životy, a dokonce i naše slovníky – roku 2013 bylo slovo „selfie“ zařazeno do Oxfordského slovníku.

O tom, že se „selfíčka“ stala fenoménem i v segmentu zařízení s operačním systémem Android, svědčí například skutečnost, že na našem portále najdete slovo „selfie“ ve 154 článcích. Poprvé jsme ho použili v názvu fotografie v září roku 2013, kdy jsme informovali o telefonu ZTE Blade V, který měl přední kameru s rozlišením 0,3 Mpx. V prosinci 2013 jsme pak psali o tehdejším projektu Kickstarteru Cellfie, kterým nebylo nic jiného, než dnes známá a mezi „chronickými autoportrétisty“ oblíbená „selfie tyč.“ Že nevíte, jaké výhody přinášela? Pak si určitě nenechte ujít dobové video.

Cellfie

Cellfie

V říjnu 2014 přinesl průzkum agentury Factum Invenio zajímavé výsledky: Češi v té době nejraději mobilem fotili sami sebe, zvířátka a přírodu. Zájem zákazníků o selfies rostl a výrobci na něj poměrně pružně reagovali nejen zvyšováním rozlišení fotoaparátu, ale například také přidáním předního blesku pro fotografování ve zhoršených světelných podmínkách či širokoúhlým objektivem. Postupně se objevilo několik telefonů, které parametry předního fotoaparátu vysloveně mířily na tuto skupinu uživatelů.

Jenže kromě pozitivního faktoru se postupně začala objevovat i negativa. Například studie Ohio State University přišla s tvrzením, že lidé, kteří pořizují hodně selfies, mají tendence vykazovat chování narcistů a psychopatů. Výsledek dost možná nechtěně potvrdil i muž, který fotil selfie s chřestýšem a nejspíše přišel o ruku. V říjnu 2015 pak přišla informace, podle které selfies zabilo ročně víc lidí než žraloci. Zatím poslední kapkou je zpráva z indické Bombaje, kde vedení města Bombaj po 19 úmrtích zakázalo pořizování „selfíček“ na šestnácti místech v „rizikových zónách“ v rámci celého města.

Lidé, kteří pořizují hodně selfies, mají tendence vykazovat chování narcistů a psychopatů Lidé, kteří pořizují hodně selfies, mají tendence vykazovat chování narcistů a psychopatů

Historie selfies

Lidé byli posedlí zachycením své vlastní podoby již dlouho před příchodem fotografování. Vzpomenout můžeme například na autoportréty malířských velikánů, jako byli Picasso či Van Gogh.

Prvním člověkem, který pořídil fotku sebe sama, byl roku 1839 americký průkopník fotografování Robert Cornelius. Pořízení obrázku přitom určitě nebylo tak jednoduché jako dnes – Cornelius musel sejmout krytku, minutu sedět před fotoaparátem a následně krytku vrátit.

V dalším století se pomalu rozmáhalo fotografování přes zrcadlo.

Po roce 1900 se rozmohlo focení přes zrcadlo Po roce 1900 se rozmohlo focení přes zrcadlo

Za první selfie celebrity lze považovat snímek ruské velkokněžny Anastázie Nikolajevny z roku 1914, která ho údajně pořídila po svého přítele.

První celebrita: Anastázie Nikolajevna První celebrita: Anastázie Nikolajevna

Slovo „selfie“ existovalo již dříve, údajně poprvé bylo použito roku 2002, ale masově se začalo používat až o deset let později, kdy jeho četnost v anglickém jazyce stoupla během jediného roku o 17000 %. O rok později se tento termín stal „slovem roku“ dle Oxfordského slovníku.

Rychlý posun přišel o mnoho let později s příchodem sociálních sítí (tehdy především MySpace), kde bylo nutné vystavit profilové snímky. Uživatelé si byli vědomi, že podle profilového obrázku budou druhými nejen rozpoznáni, ale také posuzováni. I tehdy autoportréty pořizovaly převážně před zrcadlem. Tento trend pak pokračoval a pokračuje na dnešních sociálních sítích, jako jsou Facebook, Twitter a Instagram.

Patrně nejznámější „selfie“ fotkou historie je snímek z předávání Oscarů z roku 2014.

Skupinové selfie celebrit z roku 2014 Skupinové selfie celebrit z roku 2014

Troška statistiky

Dle statistik se téměř polovina dospělých přiznává k pořizování selfies. Ve věku od 18 do 34 let fotí sama sebe alespoň jednou týdně 40 % lidí a autoportréty pořizují častěji ženy než muži. V případě, že je snímek sdílen na sociální sítě, má o 38 % vyšší šanci na získání hodnocení „to se mi líbí“ a o 32 % větší pravděpodobnost komentáře.

Co lidé nejčastěji na selfie fotografiích ukazují? Podle statistik jsou to:

  • O prázdninách se nejčastěji jedná o fotky z pláže.
  • „Duckface“ neboli „vyšpulené rty“ jsou v případě tohoto fotografického žánru takřka klasikou,
  • Fotky, na kterých fotografovaná osoba nějakým způsobem vyjadřuje svůj zdravý životní styl.
  • Chlubení se novým oblečením nebo „vychytaným“ outfitem, zpravidla pro tyto účely focené v zrcadle.
  • Fotografie s jídlem.
Vyšpulené rty jsou u selfíček nezbytností Vyšpulené rty jsou u selfíček nezbytností

Pořizujete selfies? A jak často?

Dostáváme se k jádru pudla, tedy k anketní otázce na tento týden. Ta zní: Pořizujete selfies? A jak často? Počítejte přitom s průměrem za nějaké období a berte v úvahu i fotky, které jste udělali, ale nikde nepublikovali.
[gravityform id=“61″ title=“false“ description=“true“ ajax=“true“]
Hlasování z aplikace.

V diskuzi pod článkem se můžete pochlubit, jaký telefon je podle vašeho mínění pro selfies nejvhodnější, případně v jakých situacích nejčastěji či nejraději takové snímky fotíte a co vám to přináší. Pokud nejste zrovna příznivci focení sebe sama, budeme rádi za to, když se podělíte o důvody, proč jste tomuto fenoménu 21. století nepodlehli.

Hlasovačka z minulého týdne

Před týdnem jsme se v rámci Víkendové hlasovačky a diskuze ptali, jakou barvu má váš telefon. V naší čtenářské obci dominuje černá, pro kterou hlasovalo 42 % čtenářů. Na druhém místě je bílá s polovičním počtem hlasů.

Mezi významněji zastoupené barvy patřily ještě zlatá (9 %), šedá (8 %), stříbrná (7 %) a modrá (6 %). Naopak k neobvyklým patří červená (2 %), zelená, hnědá, oranžová, žlutá a fialová (všechny po 1 %). S nula procenty odešly růžová a růžové zlato.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (33)