VLC Remote – pán Vašeho přehrávače

Comp-1_00000-300×196

Přehrávač VLC se stal symbolem přehrávání multimédií na počítači, a proto není nutné tento šikovný nástroj dlouze představovat. Dnes si ukážeme androidí aplikaci, která Vám pomůže práci s tímto programem zdokonalit. VLC Remote totiž dokáže proměnit Váš telefon v dálkový ovladač a usnadnit tak ovládání přehrávače. Stalo se Vám, že jste si pustili film, zalehli do postele a při sledování Vám unikla nějaká pasáž? Málo jste zesílili zvuk? Chcete přehrát další díl seriálu? Pokud odpovíte aspoň jednou kladně, zmíněná aplikace by neměla zůstat bez Vašeho povšimnutí.

Rozcestník

  1. Nastavení počítače
  2. Přidání počítače
  3. Základní ovládání
  4. Přidání souborů z PC
  5. Playlist
  6. Ovládání času a DVD
  7. Pokročilé funkce a ovládání
  8. Nastavení
  9. Závěr
  10. Klady a zápory

VLC Remote

Ačkoliv samotný přehrávač VLC pro Android ještě není, spojení těchto tří písmen na Google Play figuruje. VLC Remote je šikovná aplikace, která za pomocí androidího telefonu doplňuje již tak výborný přehrávač VLC. S její pomocí můžete plně ovládat přehrávač v počítači, ke kterému se připojíte pomocí Wi-Fi (typicky do domácí sítě). Aplikace tak přímo vybízí k použití telefonu jako dálkového ovládání, což může být v mnoha případech velmi vítaná funkce. Kromě tradičního ovládání přehrávače (posun v čase, hlasitost, přepnutí na celou obrazovku) zvládá aplikace i prohledávání médií přímo z Vašeho disku, práci s titulky, nebo třeba vyhledávání informací o přehrávaném médiu. Za většinu těchto nadstandardních funkcí si však musíte připlatit.

Nastavení počítače

Pro správnou funkci aplikace v mobilním telefonu je nutné obdařit počítač také dvěma aplikacemi. Tou první je (překvapivě) samotný VLC Player, který můžete stáhnout například odtud. Druhou nezbytnou aplikací je VLC  Setup Helper, díky které spojíme náš přehrávač s aplikací v Androidu. Tu naleznete zde.

Po spuštění VLC Setup Helperu musíme spojit program s přehrávačem a také spárovat s aplikací v mobilním telefonu. Pro nastavení přehrávače poslouží tlačítko Setup VLC v prvním bodě. Vše se provede automaticky a za dobré konstelace hvězd skončí tento krok úspěšným ohlášením „VLC Configuration updated successfully“.

vlcr

 

V druhém kroku je potřeba spárovat telefon s touto aplikací. Nejprve zvolme možnost Android/Windows Phone/Web Os a poté Run web pairing helper.  Další okno nám vypíše číselný kód, který je nutné zadat do aplikace v mobilním telefonu.

vlcr2

Přidání počítače

V hlavním okně aplikace nalezneme seznam přidaných počítačů. Ten je však logicky zpočátku prázdný, naplníme jej možností Add computer, čímž přidáme počítač s nainstalovaným VLC přehrávačem. Do volného pole vložíme kód, který nám vypsal Setup Helper (0407 v našem případě) a potvrdíme tlačítkem Pair. Povede-li se spárování, přibyde název počítače v seznamu. Pohým kliknutím již spustíme ovládání přehrávače na počítači.

20120607_223625

Ovládání přehrávače


Základní ovládání

Mezi nejčastější úkony při přehrávání patří ovládání času, výběr položek z playlistu, či přepnutí přehrávání na celou obrazovku. Přesně tyto ovládací prvky spolu s údajem o přehrávaném souboru nalezneme na základní obrazovce.  V horním pravém rohu se skrývá tlačítko pro přepnutí celoobrazovkového přehrávání, hned pod ním nalezneme časovou osu a informace o přehrávaném souboru.  Prostřední část je vyhrazena souborům, které jsou přidány v playlistu a pouhým klepnutím můžeme tyto soubory zvolit k přehrávání. Čtyři tlačítka pod tímto seznamen slouží k přeskočení položky, pauze/spuštění a stopnutí přehrávání. Spodní část pak patří ovládání hlasitosti.

20120607_233701


Přidání souborů z PC (placená verze)

Abychom nemuseli usedat k PC pokaždé, když chceme do přehrávání přidat nějaký další soubor, nabízí VLC Remote také přidávání souborů k přehrávání přímo z disku počítače. Tuto možnost zpřístupní první ikonka zleva na základní obrazovce ovládání. V jednoduchém průzkumníkovi souborů můžeme přidat další soubor do playlistu nebo klepnutím na soubor spustit přehrávání. Tuto funkci umožňuje jen placená verze.

20120607_235428


Playlist (placená verze)

Na základní obrazovce ovládání sice máme jakýsi seznam položek, které je možné přehrávat, přesto však detailnější nastavení průběhu přehrávání jednotlivých položek chybí. To se zpřístupní až v okně playlist, do kterého se dostaneme druhou ikonkou zleva ve spodní části obrazovky. Zde kromě seznamu položek v playlistu nalezneme také ikonky pro náhodné přehrávání, opakování a hromadné vyprázdnění seznamu. Ty najdeme ve spodní části obrazovky. Tato vymoženost je opět přístupná pouze v placené verzi.

20120607_235756


Ovládání času a DVD

Prostřední ikonkou se dostáváme do obrazovky, která nám umožní vybrat na sekundu přesně, kam se chceme posunout v čase přehrávání. Další stisk prostřední ikonky nás pak přepne na ovládání DVD (jen placená verze).

20120608_004407


Pokročilé funkce a ovládání (placená verze)

Do těchto končin se dostaneme předposlední ikonkou zleva, která nám otevře menu, ve kterém je možné zvolit 4 možnosti.

  • Advanced Controls – zpřístupní ovládání DVD, titulků, audio stop, možnost výběru poměru stran videa, rychlosti přehrávání atp.

20120608_001508

  • Find in IMDB – přesměruje nás do internetového prohlížeče a pokusí se najít informace o videu na serveru IMDB.com
  • Find ind Amazon – přesměruje nás do internetového prohlížeče a pokusí se najít informace o videu na serveru amazon.com
  • Nastavení

Nastavení

Nastavení ukrývá jen pár možností nastavení, více však není ani potřeba.

  • Boost Volume – zvýšit možnost hlasitosti na 400 %
  • Skip distance – časový skok při přeskočení
  • Allow Playing Folders – zpřístupní přehrávání celých složek
  • Only Show Media – ukazuje pouze přehratelné soubory
  • Pause on incoming calls – pozastaví přehrávání při příchozím hovoru

20120608_004355

Závěr

Používáte-li běžně přehrávač VLC, tento šikovný pomocník by Vás mohl zajímat. S jeho pomocí se totiž Váš androidí přístroj promění v dálkový ovladač a můžete tak přehrávání kontrolovat ze své postele. Po úvodním nastavení počítače i telefonu je použivání aplikace skutečně jednoduché, přesto efektivní. Nepotěší pouze fakt, že neplacená verze programu nám dovolí pouze základní ovládání. Abychom mohli přidávat položky k přehrávání přímo z aplikace, upravovat titulky, playlist, rychlost přehrávání a další možnosti, musíme zaplatit 56 Kč za placenou verzi.

Klady

+ Velice jednoduché ovládání
+ Snadné nastavení počítače
+ Rozsáhlé možnosti přehrávání v placené verzi

Zápory

– Nutnost počátečního nastavení počítače a instalace dalšího programu
– Neplacená verze nabízí pouze základní možnosti

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (9)