Velká aktualizace navigace Waze přinesla nové funkce

waze_ikona

Waze není jen „obyčejná navigace“, nýbrž komunitní navigační systém. Komunita, čítající 29 milionů řidičů, vytváří mapy a předává si prostřednictvím aplikací nainstalovaných v telefonech informace o dopravních problémech, stacionárních radarech, nehodách a policejních hlídkách. O úspěšnosti celého projektu svědčí i skutečnost, že jsme Waze věnovali nejen celou recenzi, ale objevila se hned ve třech výběrech SvětAndroida doporučuje: poprvé v díle věnovaném navigacím, podruhé v programech pro cestování a dopravu a potřetí v aplikacích pro sociální sítě. Zatím poslední významnější aktualizace s číslem 3.2 proběhla v červnu tohoto roku (informovali jsme ve zprávičce) a v následujících měsících byly uvolňovány pouze minoritní updaty.

Společnost Waze si mezitím udělala malý průzkum, ze kterého chtěla zjistit informace o řidičských návycích. Co zjistila?

  • 52 % řidičů uvedlo, že vozí další lidi 1x až 5x měsíčně, 20 % pak dokonce denně.
  • 28 % řidičů pravidelně vyzvedává své děti.
  • 23 % řidičů pravidelně vyzvedává manžela nebo manželku.
  • Pouze malá část jízd směřuje k neznámému cíli.

Právě na tyto potřeby se zaměřil další vývoj, jehož výsledkem je včera uvolněná verze 3.5, přinášející celou řadu nových sociálních funkcí pro použití v každodenním životě uživatelů. S čím tedy Waze 3.5 přichází?

Jízda s přáteli – řekněme, že se chcete setkat s rodinou nebo přáteli v kině nebo restauraci, kde jste vy a/nebo oni ještě nebyli. Pokud všichni používáte Waze, uvidíte se navzájem v mapě, včetně odhadovaného času příjezdu. Budete tak mít přehled, kdy a kdo dorazí, kde kdo zaparkoval a který z účastníků akce se naopak zdržel. Na tomto místě je vhodné podotknout, že k propojení s „přáteli“ ale budete potřebovat Facebook. Snad se časem dočkáme podobné funkce i s Google+.

Vyzvedněte své spolucestující – potřebujete někoho vyzvednout a nevíte, kde se nachází? Pošlete mu požadavek (zatím je to možné jen e-mailem nebo SMSkou), příjemce nastaví (případně je automaticky nastavena) na mapě svou aktuální polohu a Waze vás k němu odnaviguje. Příjemné je, že čekající může sledovat vaši polohu na mapě, včetně času odhadovaného příjezdu, a to i v případě, že sám Waze nepoužívá. Co jsme ale tak testovali, tato funkce zatím není bez chyby – v několika případech online mapa zobrazovala, jak se řidič blíží, ačkoli stál na místě, v jiné situaci naopak odvoz „zamrzl“ na místě, i když se ve skutečnosti blížil.

Požadavek lze poslat e-mailem nebo SMSkou Požadavek lze poslat e-mailem nebo SMSkou

Příjemce na mapě označí svou polohu a schválí požadavek Příjemce na mapě označí svou polohu a schválí požadavek

 

Na mapě pak může sledovat, jak pro něj jedete Na mapě pak může sledovat, jak pro něj jedete

Kdy budete doma? Tuto funkci jistě ocení manželky, obzvláště ty, jež po vašem příjezdu kvapně schovávají do skříně domovníka ;). S Waze 3.5 je můžete zbavit stresu – pošlete jim odkaz na „živou“ mapu s informacemi o vaší poloze a odhadovaném čase příjezdu.

Ve všech případech je tedy sdílení informací aktivováno řidičem – bez příslušného odkazu vás tedy nemůže sledovat nikdo nezvaný. Zvědavý soused tedy nemůže špehovat, jak odjíždíte na večeři nebo do kina.

Další změny v bodech:

    • Nový, odlehčený vzhled uživatelského rozhraní.
Nový vzhled uživatelského rozhraní Nový vzhled uživatelského rozhraní

    • Nové barevné provedení map (naštěstí je možné vrátit se k původnímu).
    • Přihlášení se k Facebooku/účtem na Facebooku.
    • Pruh indikující jak se blížíte k cíli.
    • Upozornění na zpoplatněné silnice.
Označení zpoplatněných silnic Označení zpoplatněných silnic

    • Soukromé zprávy.
    • Nová tlačítka pro zastavení navigace a ztišení zvuku.
V menu přibyla tlačítka pro zastavení navigace a ztišení zvuku V menu přibyla tlačítka pro zastavení navigace a ztišení zvuku

  • Možnost označení místa, kde jste zaparkovali.

Některé z novinek můžete vidět na následujícím oficiálním videu.

Introducing Waze 3.5: Drive There, Together – Whats New in Version 3.5 | Waze

Introducing Waze 3.5: Drive There, Together - Whats New in Version 3.5 | Waze

Nutno konstatovat, že Waze byla vždy jednoduše použitelná a přesná navigace. Její další vývoj ukazuje snahu  vyřešit každodenní situace a ještě více propojit uživatele mezi sebou.

Waze Navigation & Live Traffic
Waze Navigation & Live Traffic

Zdroje: AndroidSPIN, Android Guys, Android Central, LifeHacker, Phandroid.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (14)