TOPlist

Tiny Apps: aplikace v plovoucích oknech i pro váš telefon

tiny_apps_ico

Tiny Apps jsou balíčkem pěti respektive sedmi užitečných programů, které se na displeji zobrazují v plovoucích oknech nad všemi ostatními aplikacemi. Okna můžete libovolně přesouvat, měnit jejich velikost, „zaparkovat“ je ke straně obrazovky, schovat a znovu zobrazit. Tlačítky pro nastavení hlasitosti pak lze ovlivnit průhlednost jednotlivých oken.

Pokud jste měli možnost prozkoumat telefony Samsung Galaxy Note II nebo Sony Xperia Z, možná vás zaujaly aplikace, které lze spouštět v plovoucích oknech. V podstatě jde o podobný princip, na který jsme zvyklí z „okenních“ prostředí operačních systémů Windows, Linux a Mac OS X, nicméně na Androidu je tento koncept práce s více aplikacemi současně zatím v plenkách. Pokud budeme maličko věštit, můžeme vyslovit předpoklad, že zejména na větších obrazovkách (7″ a více) se zobrazení více aplikací v samostatných oknech časem stane stejně běžnou záležitostí, jako se to na sklonku minulého století stalo na desktopech.

Jestliže chcete ochutnat budoucnost již dnes a/nebo pokud byste rádi zakusili komfort, který je součástí prémiového softwarového balíku jen několika vybraných telefonů, máte nyní skvělou příležitost: Tiny Apps z dílny Carstena Drössera (na XDA fóru vystupuje pod přezdívkou wutk3ksHD).

Co najdeme v balíku?

Jedná se o balík sedmi (ve verzi zdarma jen pěti) jednoduchých ale nesporně užitečných programů, jež se spouštějí v plovoucích oknech, která lze libovolně přesouvat, zvětšovat i zmenšovat. Až na dvě výjimky lze každý program spustit ve více paralelních instancích.

Pojďme se tedy podívat na to, jaké programy jsou součástí virtuálního balíčku.

Tiny Notes je poznámkový blok a umožňuje:

  • Ukládat poznámky.
  • Otevírat uložené poznámky.
  • Sdílet text do dalších aplikací.
  • Podporuje práci se schránkou – kopírování a vkládání.

Tiny Recorder je jednoduchý zvukový záznamník, nebo chcete-li diktafon. Je to jeden z programů, který nemůžete mít spuštěný více než jednou. Jeho seznam funkcí je sice na první pohled krátký, s ohledem na funkci aplikace ale zcela dostačující:

  • Nahrávání a uložení nahrávky.
  • Možnost mazání a sdílení nahrávek.

Tiny Paint můžeme popsat jako papír nebo plátno, na které můžete kreslit barevnými pastelkami.

  • Kreslení rukou na displeji.
  • Otevírání a ukládání obrázků.
  • Výběr ze 36 barev.
  • Možnost vrátit poslední provedené akce.
  • Smazání plátna.

Tiny Musicplayer – je, jak už asi tušíte z názvu, hudební přehrávač. Je to druhá aplikace, kterou nespustíte vícekrát najednou. Přes relativní jednoduchost poskytne prakticky všechny funkce, které byste od programu této kategorie čekali.

  • Nalezení a výpis všech hudebních souborů v zařízení.
  • Zobrazuje jméno interpreta a název skladby.
  • Přehrávání, pozastavení, přeskakování mezi skladbami vpřed i vzad.
  • Přehrávání skladeb v náhodném pořadí.
  • Opakování aktuální skladby ve smyčce.
Tiny Musicplayer: nabídka aplikace Tiny Musicplayer: nabídka aplikace

Tiny Calculator – kalkulačka nad jinou aplikací bude mít asi nejširší využití. Pochvalné ohlasy se ozývají například z řad příznivců geocachingu, kterým se líbí možnost počítat souřadnice „mysterek“ a přitom mít před očima zadání či poznámky. Z hlediska vybavení jde spíše o průměrnou aplikaci, která ale bude většině uživatelů stačit.

  • Výpočet jednoduchých i složitějších aritmetických příkladů.
  • Přepínání mezi základní a rozšířenou numerickou klávesnicí.
  • Kopírování výsledku do schránky.
Tiny Calculator: pokročilé funkce Tiny Calculator: pokročilé funkce

Tiny Apps obsahují také widget na domovskou obrazovku, takže všechny „miniprográmky“ můžete vyvolat jednodušší a rychlejší cestou.

Pět výše uvedených programů je k dispozici ve verzi „Lite“, kterou můžete stáhnout a používat zdarma. Pokud budete chtít více, budete si muset za necelých čtyřicet korun pořídit plnou verzi „Pro“, přidávající další dva programy.

Tiny Widgets umožní „plavat“ prakticky jakémukoli nainstalovanému i systémovému widgetu (ne každý widget si ale s takovou situací poradí) ve vlastním okně. Také v tomto případě fungují možnosti přemístění, změny velikosti, minimalizace a obnovení aplikace.

Tiny Browser

  • Jednoduchý webový prohlížeč.
  • Nastavení domovské stránky, sdílení a kopírování odkazů.
Tiny Browser: nabídka aplikace Tiny Browser: nabídka aplikace

Kromě toho placená varianta zapíná možnost „zaparkovat“ („dokovat“) okna na levé straně obrazovky a přizpůsobit průhlednost pomocí tlačítek pro nastavení hlasitosti.

Základy ovládání

Autoři v popisku v Obchodě Play vysvětlují formou otázek a odpovědí některé základní operace, které s „mini aplikacemi“ můžete provádět.

  • Jak mohu otevřít nabídku okna?
    Klepněte na tlačítko v levém horním rohu okna.
  • Jak přesunout okno?
    Chyťte okno za horní hranu a táhněte prstem po obrazovce na požadované místo.
  • Jak mohu změnit velikost okna?
    Klepněte na okno v pravém dolním rohu a přetáhněte na požadovanou velikost.
  • Jak mohu „zaparkovat“ okno?
    Jednoduše přetáhněte okno k levé straně obrazovky. Aplikace se následně minimalizuje do malé plovoucí ikony. Pokud budete potřebovat daný program znovu, nemusíte hledat zástupce Tiny Apps v seznamu aplikací – jednoduše přetáhněte minimalizovanou ikonu zleva směrem k pravé straně obrazovky. Nástroj se otevře zpět v předchozí poloze a velikosti, s původním obsahem.
  • Jak mohu změnit průhlednost okna?
    Klepněte do okna, čímž ho aktivujete, a stiskněte hardwarové tlačítko pro snížení nebo zvýšení hlasitosti.
I takto to může v praxi vypadat I takto to může v praxi vypadat

Resumé

Programátor Carsten Drösser příjemně překvapil – jeho Tiny Apps velmi pěkně fungují a přinášejí tak plovoucí aplikace i na telefony, které to samy o sobě neumí. Vyzdvihnout musíme v první řadě jednoduchost používání, které nevyžaduje procházení dlouhého seznamu možností a složité konfigurace.

Samozřejmě si umíme představit nejrůznější vylepšení, ať už grafického rázu, nebo funkční – líbil by se nám například plovoucí přehrávač videa, nebo možnost práce s více stránkami (kartami) ve webovém prohlížeči. Celkový dojem můžeme hodnotit jako více než uspokojivý. Pokud vás ale tento praktický způsob práce s Androidem zaujal, je Tiny Apps balíkem, který byste určitě měli alespoň zkusit.

Verzi zdarma si zatím stáhlo přes 10 000 uživatelů, bezmála dvě stovky z nich pak také hodnotily, přičemž průměrná známka je 4,6. Placenou variantu si pořídilo přes 500 uživatelů a hodnocení v Obchodě Play je ještě o desetinku lepší. Doporučujeme vyzkoušet nejprve bezplatnou verzi, a pokud se vám bude líbit, zakoupit placenou variantu. Instalační balíček, velký kolem 0,5 MB, můžete stáhnout a nainstalovat prakticky na jakékoli zařízení s Androidem 2.1 a vyšším.

Komunikovat s autorem můžete například v příslušném vlákně XDA fóra.

pCTr30MBIdmGF9rTmOgtHmu1g0t72d17 QUBy2nVZNbuRcMot7J7s5XvigYrm92PbRZY=w124
Tiny Apps lite (floating)
Carsten Drösser
Verze 2.1 (28. 5. 2013)
Velikost 489 kB
2.1+


Zdarma

hpdWodI6sJ8AAAAASUVORK5CYII=
38,59 Kč

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (12)