Telefon Xiaomi Mi4S: Výkonný kovový elegán s příjemnou cenou (recenze)

Xiaomi Mi4S – náhleďák

Do rukou se nám dostávají různé smartphony. Některé jsou povedené více, jiné méně. K těm více povedeným patří například i smartphone Xiaomi Mi4S. Nejedná se však o nástupce Mi4, ale o smartphone, který z původního Mi4 vychází, nicméně mnohé přináší a něco stále postrádá. Pojďme se tedy společně podívat, jak tato novinka z dílny čínského Xiaomi dopadla v naší recenzi.

Xiaomi Mi4S - celkový pohed 1

Obsah recenze

XiaoMi Mi4S 4G Smartphone Unboxing Review – Gearbest.com

XiaoMi Mi4S 4G Smartphone Unboxing Review - Gearbest.com


Pěkný design, který je nám povědomý

Již po otevření krabičky se Xiaomi Mi4S hlásí o slovo díky svému designu. Ten je na první pohled velice líbivý. Obzvláště pak zlatá varianta, která nám na recenzi dorazila. Rám smartphonu je hliníkový, což dává najevo, že Xiaomi chce opravdu působit elegantně i mimo top třídu. Rámečky nejsou kdovíjak tenké, ale nejsou ani nevzhledně tlusté, takže pěkný design není nijak ohrožen.

Na zádech smartphonu s cenovkou okolo 10 000 Kč bychom většinou čekali plast nebo polykarbonát. Xiaomi ale překvapuje a na zádech nacházíme sklo. To je dostatečně tvrzené, aby odolalo například poškrábání od klíčů, pokud se rozhodnete nosit vše v jediné kapse. Ani textura pod sklem nevypadá vůbec špatně a celkovému vzhledu jen přidává plusové body.

Xiaomi Mi4S - pohled na záda

Na zádech pak kromě stříbrného loga výrobce nalezneme 13Mpx fotoaparát, dvoutónovou přisvětlovací LED diodu a uprostřed kulatý snímač otisku prstů.

Na přední straně smartphonu můžeme vidět, že pod displejem se nachází trojice senzorových tlačítek pro ovládání Androidu. Tlačítka jsou podsvícená a dobře je tedy rozpoznáte i ve tmě.  V horní části nad displejem pak nalezneme reproduktor pro hovory, senzor přiblížení a přední 5Mpx kamerku. Také se zde skrývá notifikační dioda, ta je ale skrytá a je vidět jen když svítí.

Na pravém boku najdeme obvyklé dvojtlačítko pro ovládání hlasitosti a zamykací tlačítko. Na straně levé pak najdeme šuplík společný pro MicroSIM kartu a SD paměťovou kartu nebo 2x MicroSIM. Telefon je tedy DualSIM, ale musíte si ujasnit, zda dáte přednost dvěma SIM kartám nebo většímu úložišti.

Xiaomi Mi4S - brada telefonu

Spodní strana dává pohled na dvojici děrovaných výdechů, které nám připomínají například iPhone 6/6S, Samsung Galaxy S6/S7 a další smartphony. Výdechy jsou však jen „na oko“ a neukrývají stereo reproduktory, nýbrž jen jeden reproduktor a jeden mikrofon pro hovory. Co ovšem dělá rozdíl mezi Xiaomi Mi4S a většinou smartphonů s podobným designem je doprostřed zasazené USB-C. Na vrchní hraně nalezneme klasický audio výstup ve formě 3,5mm jacku, kterému asistuje žádaný infraport.

Xiaomi Mi4S - pohled na horní hranu

Zpracování je dobré, ale ne zcela

Xiaomi Mi4S sice lahodí oku povedeným designem, ten si ale vybírá svou daň. Kvůli použití skla na zadní straně telefonu si budou jeho majitelé muset dávat sakra velký pozor na to, jak telefon drží a zda ho drží dostatečně pevně. Skleněný povrch totiž klouže opravdu hodně a doslova vás bude upozorňovat, že žádný povrch není pro Xiaomi dostatečně rovný. Telefon nám tak klouzal například na psacím stole. Ten je sice sám o sobě rovný dost, ale podlaha v místnosti je lehounce křivá. Během hodiny nám telefon na stole samovolně odcestoval o více než osm centimetrů, což je opravdu dost, vzhledem k tomu, že kolem stolu nikdo ani neprošel. Stavěli jsme mu tedy do cesty zarážky, aby nespadl ze stolu třeba přes noc.

Xiaomi Mi4S - na skále

Telefon ale neklouže jen na stolech, ale právě i v ruce. Pokud ho držíte za boční hliníkový rámeček, můžete být víceméně v klidu. Pokud jste ale zvyklí si telefon do dlaně spíše položit (například při natahování palce do vzdálenějších míst displeje), mohl by nastat problém. Vyklouzlé Xiaomi Mi4S je ještě těžší chytit než kdejaký jiný smartphone. Bude tak třeba si dávat obzvláště velký pozor, abyste svému Xiaomi nepořídili nepopulární pavučinku.

Díky konstrukci ze skla a hliníku je ale tělo smartphonu pevné, nemá možnost nijak vrzat ani se ohýbat. Jediné, co by se snad ještě dalo považovat za negativum, je nemožnost uživatelské výměny baterie. Na to si ale již začínáme zvykat nejen my, ale i většina uživatelů.

Displej v teplých barvách

Xiaomi Mi4S se pyšní hromadou zajímavých parametrů. Mezi ně patří i displej o úhlopříčce 5″. Rozlišení se zde zastavilo na 1080 x 1920 pixelů, což je dobře. Jemnost 441 ppi je ideální, rastr okem nenajdete, ale na rozdíl od vyšších rozlišení není tento displej tak náročný na spotřebu energie. Technologie IPS pak zajišťuje skvělou čitelnost ze všech úhlů. I na slunci je displej poměrně dobře čitelný, což jsme po dlouhé době mohli opravdu v reálu vyzkoušet.

Xiaomi ale displej nezvolilo nejlépe, jak mohlo. Barevné podání totiž není zrovna přirozené. Saturace je sice v pořádku, ne jako u panelů AMOLED, ale barvy celého displeje byly znatelně zabarveny do teplých tónů, což se projevovalo zejména na bílém pozadí, které tak působilo nažloutle. Xiaomi sice nabízí možnost nastavení vyvážení bílé, ale ani při nejchladnějším možném nastavení se teplota barev nestáhla, kam měla. Naopak při posunu k teplým barvám se bílé pozadí začínalo zabarvovat až lehce do červena, což už bylo nepřirozené až příliš.

Xiaomi Mi4S - celkový pohled 3

Čtečka otisků prstů – viděli jsme lepší

Smartphone Xiaomi Mi4S disponuje i čtečkou otisku prstů. Ta je umístěna na zádech smartphonu, což by některým uživatelům mohlo vadit, protože když telefon leží na stole a chceme ho odemknout, musíme ho zvednout. Pro zjištění času stačí sice dvakrát poklepat na displej, ale pro další práci je již nutné zadávat PIN.

Také rychlost snímání otisku není zrovna nejvyšší. Kdo vyzkoušel čtečku otisku prstů například na konkurenčním iPhonu nebo Samsungu Galaxy S6/S7/Edge, nejspíše by nad Xiaomi lamentoval. Nemůžeme říci, že by čtečka byl vysloveně pomalá, ale mezi položením prstu na ni a odemknutím displeje byla značná prodleva, blížící se k celé vteřině.

Xiaomi Mi4S - čtečka otisků

Musíme ale čtečku také pochválit, protože příkladná byla přesnost čtení otisků. Xiaomi Mi4S dokázalo otisky přečíst v nejrůznějších polohách prstu vůči telefonu, což také nezvládne každý telefon. Navíc se telefon dá odemknout vysloveně jen položením prstu na čtečku, takže není nutné předtím mačkat zamykací tlačítko. Jako plus bychom pak také viděli možnost nastavení několika otisků, díky čemuž můžete dát do telefonu přístup nejen sobě, ale třeba i vaší drahé polovičce. Při testu se nám několik otisků osvědčilo například v autě, kdy řidič nemohl s telefonem interagovat.

Kdy nám čtečka nerozpoznala otisk:

  • když byl prst vlhký,
  • když jsme prst oddálili příliš brzy,
  • když byly na prstu větší nečistoty.

Hardware – i když není TOP, výkonu je dost

Srdcem smartphonu Xiaomi Mi4S je procesor Qualcomm Snapdragon 808, což je šestijádrový procesor, jehož čtyři jádra jsou taktována na 1,44 GHz a dvě jádra na 1,82 GHz. Ten sám o sobě nepatří do té nejvyšší třídy, ale v kooperaci s 3GB operační paměti podává dostatečný výkon pro kdejakého náročného uživatele. Naopak na náročnější uživatele je zde zacíleno. To kromě zmíněné operační paměti potvrzuje také úložiště, které nabídne kapacitu 64 GB (uživatelsky dostupných je po prvním startu telefonu něco přes 56 GB). K tomu je navíc možné ji rozšířit pomocí paměťových karet.

[aps_product_sz id=“387618″]

Xiaomi Mi4S pak samozřejmě disponuje množstvím senzorů, jako je právě snímač otisku prstů, akcelerometr, gyroskop, senzor přiblížení nebo elektronický kompas. Ve výbavě nechybí USB typu C, které umožňuje připojení konektoru z obou stran, ani některými uživateli vyžadovaný infraport.

Více informací o hardware naleznete v našem katalogu.

Konektivita stále trochu pokulhává

Xiaomi Mi4S se může pochlubit například tím, že umí LTE. Jak už ale (nejen) u Xiaomi bývá zvykem, většina našich frekvencí (800 a 900 MHz) podporována není. Jediná oblast, kde se nám během testu podařilo k LTE připojit, byla Praha a její bližší okolí. Pokud jste tedy odtud, nejste vlastně nijak limitování. To samé by mělo platit například i pro Brno nebo další města podobných rozloh.

Co ale pokulhává v oblasti konektivity nejvíce, je GPS. Ne, že bychom měli problém se samotným zaměřením polohy, to bylo příkladné, ale spíše ze softwarových důvodů nám některé aplikace pracující s polohou zkrátka nefungovaly. Doufáme, že to spraví nějaká aktualizace.

Výdrž – zlatý průměr

Jsme celkem rádi, že Xiaomi Mi4S nedisponuje ještě větším rozlišením displeje. Pak bychom asi měli problém se dostat na denní výdrž. Baterie o kapacitě 3260 mAh se sice zdá jako dostatečná, ale ve skutečnosti jsme byli rádi, že jsme vydrželi běžný den. Při takovém běžném dni, kdy máte zapnutou Wi-Fi, která se občas automaticky někam připojí, zapnutá mobilní data, GPS, jas na polovinu, hodinu denně spuštěné Spotify, občas někomu na něco odepíšete, probrouzdáte pár stránek a vyřídíte pár mailů, přijdete večer domů se sotva 30 % baterie. Pokud si navíc zahrajete během dne nějakou tu hru (byť třeba jen na deset, dvacet minut), počítejte raději s prázdnou baterií po návratu.

Xiaomi Mi4S - baterie

Stručně řečeno, na jedno nabití se s Xiaomi Mi4S dá vydržet celý den, musíte si ale stav baterie v průběhu dne hlídat a případně své používání smartphonu omezit. Pokud budete smartphone šetřit více, mohli byste se dostat i k 1,5-2 dnům výdrže. To už ale s většími omezeními.

Android 5.1 a oblíbené MIUI

Zatímco vlajková loď Xiaomi Mi5 již dostala nejnovější verzi Androida, Xiaomi Mi4S na ni ještě čeká. V současnosti je dostupná pouze verze 5.1 Lollipop, ale nečekejte tu žádný Material Design. Xiaomi totiž používá byť oblíbenou, ale agresivní nadstavbu MIUI, která původní vzhled Androidu zcela přepisuje.

Pravdou je, že MIUI má něco do sebe. Prostředí je poměrně pěkné a jednoduché. Jeho jednoznačnou předností je ale plynulost. Systém na Xiaomi Mi4S běhá opravdu velice rychle a během testu jsme nezaznamenali jediný zádrhel, jediný záškub nebo jakékoli zadrhnutí. MIUI je tedy ukázkou toho, jak se dá vyřešit grafická nadstavba nad Android, aby byla plynulá a neměla žádné závažné nedostatky, byť je implementována agresivně a zásahy do systému jsou obrovské. Výhodou MIUI je pak také možnost široké personalizace. Implementovaný čínský obchod nabízí ke stažení tisíce grafických motivů, takže si stačí jen vybrat.

Byť neradi, i zde musíme zmínit několik málo nepříjemností, které nás během testu dokázaly zklamat. Prvním neduhem nadstavby MIUI je, že oficiálně je napsána pouze v angličtině a čínštině. Pokud umíte velmi dobře anglicky, tak by to pro vás nemusel být problém, ale pokud není vaše angličtina na opravdu dobré úrovni, může vám systém pěkně zatopit. Spolu s tím, jak se vyvíjí možnosti samotného Androidu, totiž roste i samotné menu nastavení. Když k tomu přidáme jednotlivé funkce smartphonu a nadstavby, je jich ještě více. Jejich názvy pak často nedávají příliš smysl a například kvůli nastavení tapety bloudíte v nastavení několik dlouhých minut. A nenajdete, protože kdyby byl systém vícejazyčný a zahrnoval češtinu, nejspíš byste již dříve přišli na to, že tapeta se nastavuje pouze v tom čínském obchodu s grafickými tématy.

Druhým nedostatkem, kterého jsme se v systému Xiaomi Mi4S dočkali, byly často nechodící notifikace. Tento problém se týká jen aplikací třetích stran, takže například upozornění na SMS (pokud jste tedy použili defaultní systémovou aplikaci) je naprosto v pořádku. Vypozorovali jsme, že systém agresivně zabíjel aplikace třetích stran běžících na pozadí. Příčina je pravděpodobně způsobena tím, že Xiaomi Mi4S ve výchozím nastavení nedisponuje službami Google, tzv. GApps. Ty je možné doinstalovat pomocí připraveného instalátoru, ale jejich chování není na systémové úrovni jako v případě jiných smartphonů. Aby notifikace chodily (byť s drobným zpožděním, ale alespoň chodily), museli jsme takové aplikace zamknout v paměti RAM (zatažením dolu v multitaskingu), aby je systém násilím neodstraňoval.

Oba zmíněné problémy mají ale své řešení, které spočívá v instalaci multijazykové verze, kterou vyvíjí česká komunita. Instalace by neměla být příliš náročná, doplňuje chybějící jazyky a řeší problémy s notifikacemi, protože již obsahuje GApps na systémové úrovni. Bohužel v době testování nebyla komunitní verze systému dostupná ke stažení. Snad se tedy případní majitelé Xiaomi Mi4S dočkají brzy.

Zvukový projev – hlasitěji už to snad nejde

I když se na první pohled může zdát, že je Xiaomi Mi4S vybaveno stereo reproduktor, není tomu tak. Na spodní straně je sice k vidění dvojice výdechů, ale reproduktor je skryt jen pod jedním. Nijak mu to ale nevadí. To co postrádá v druhém reproduktoru, to si sám dožene jedním. Hlasitost zvukového projevu smartphonu je tak vysoká, že s klidem můžeme prohlásit, že hlasitější telefon jsme ještě v rukách nejspíše neměli. Sledování videa, hraní her, vyzvánění a dokonce i zvonění budíku – to vše jsme během testu museli mít nastaveno na maximálně 2/3 hlasitosti, protože výše už to bylo opravdu až příliš hlasité.

Jelikož je reproduktor takto hlasitý, a přitom má své kompaktní rozměry, jistě vám již dochází, že zvuk bude spíše ostřejší, bude plný zvýrazněných výšek. Trochu jsme se toho báli, ale zase tak zlé to není. Výšky telefon zná velice dobře, vzdálené mu nejsou ani střední frekvence. Naopak nízké frekvence, tedy basy, se asi ztratily po cestě z Číny.

Ve sluchátkách zní telefon průměrně. Zde už se zdá, že i basy našly svůj domov v Xiaomi Mi4S. Zvuk ale není nijak luxusní. Jedná se o běžný zvukový projev do sluchátek z běžného smartphonu. Akustický fajnšmekr tedy jásat nebude, ale běžný posluchač bude spokojený.

Fotoaparát – solidních 13 Mpx

Fotoaparát smartphonu Xiaomi Mi4S patří spíše k těm lepším. Za dobrých světelných podmínek dokáže pořídit celkem povedené fotky s přirozenými barvami, příjemným kontrastem i sytostí. Se zhoršujícími se světelnými podmínkami však kvalita fotek klesá. Proto nečekejte žádné zázraky od fotek například z temných podniků. Ani noční fotky nepatří k těm nejlepším. Zde jsme ale ocenili užitečnou možnost manuálního nastavení, kdy můžete sami nastavit citlivost ISO nebo dobu otevření závěrky. Pokud si tedy k telefonu pořídíte stativ, noční fotky pro vás nebudou problém a budete moci fotit „delší časy“ s nižším ISem. Fotky díky tomu nebudou tolik šumět, jako když si automatické nastavení zvedne hodnotu ISO, aby mohlo zkrátit čas závěrky.

Prostředí fotoaparátu je jednoduché a intuitivní. Pokud na hlavní obrazovce fotoaparátu „swajpnete“ zleva doprava, vytáhnete nabídku režimů, jako například Panorama, Tilt-shift, Fish-eye, Manual nebo noční foto. Vespod této nabídky pak naleznete i podrobné nastavení fotoaparátu.

Pokud z hlavní obrazovky „swajpnete“ na druhou stranu, vyjede vám nabídka okamžitě aplikovatelných filtrů. Můžete tak pořídit fotky s filtry, které znáte například z Instagramu, a jejich výslednou formu uvidíte ještě před vyfocením.

Fotky za dobrého světla

Noční fotky

Fotky za zhoršených podmínek

Video

Natočené video je poměrně pěkné. Možná by někdo čekal u tak výkonného telefonu podporu 4K, ta se však nekoná.

Všechny fotky a videa si také můžete stáhnout v plné kvalitě.

Xiaomi Mi4S – dobrý smartphone s pár kompromisy

Xiaomi Mi4S je bezesporu skvělým smartphonem. Pracovalo se nám s ním velice dobře, je neskutečně rychlý, fotky dělá poměrně pěkné a jeho zvuk je natolik hlasitý, že byste ho jasně uslyšeli i v přeplněném hlučném nákupním centru. Jeho velikost je tak akorát, je příjemně tenký a vzhled vypadá opravdu líbivě.

Bohužel nic není dokonalé, a tak ani Xiaomi Mi4S má pár šrámů na duši. Nejvíce nám vadily špatně fungující notifikace (Google Apps) v originálním systému a nepodporované frekvence LTE. Lehce nažloutlý displej bychom dokázali prominout, protože si to alespoň můžeme zdůvodnit tím, že díky menšímu poměru modrého světla nebolely z dlouhého dívání na displej oči. I chybějící češtinu bychom dokázali prominout, ale to jen díky tomu, že nám angličtina nedělá velký problém. Jiní uživatelé by to již ale skousnout nemuseli.

Xiaomi Mi4S - celkový pohled 2

Na druhou stranu, počeštěný systém je již v přípravě a měl by vyřešit i ne zrovna 100% funkci Google aplikací a notifikací. Škoda jen, že nebyl dostupný již během testu. Až se tato situace změní, nebáli bychom se označit Xiaomi Mi4S jako jeden z nejatraktivnějších smartphonů ve své cenové relaci, pokud dokážete oželet LTE. Současná česká cena smartphonu Xiaomi MI4S je 10.490 Kč.

Klady

+ pěkný design
+ rychlost systému
+ obrovské množství personalizace
+ hlasitost
+ MIUI


Zápory

– orientace v nastavení díky nelogickým názvům funkcí
– chybějící frekvence LTE
– velmi klouzavé zadní krycí sklo
– absence češtiny a ne 100% funkčnost Google aplikací (vyřeší česká verze systému)

Za zapůjčení telefonu děkujeme společnosti Beryko, kde lze telefon zakoupit.

Daniel Macho
O Autorovi - Daniel Macho

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (12)