SuperBeam – jak na rychlé a snadné sdílení souborů přes Wi-Fi

SuperBeam

Čas od času přicházejí chvíle, kdy je potřeba přenést veliký soubor mezi dvěma zařízeními. Mobilní internet je ale velmi pomalý, navíc nás sužuje FUP, Wi-Fi v nedohlednu a Bluetooth je pomalý. Jak to udělat? Dnes si představíme skvělou aplikaci SuperBeam, která dokáže využívat funkci Wi-Fi Direct v našem Androidu a přenést díky tomu soubory velmi rychle pomocí Wi-Fi.

SuperBeam – snadné a rychlé sdílení přes Wi-Fi

Jak to celé funguje?

Aplikace SuperBeam využívá zejména funkci Wi-Fi Direct, která slouží k přímému propojení dvou zařízení bezdrátovou technologií Wi-Fi. Toto propojení s sebou nese dvě hlavní výhody – vysokou rychlost přenosu a delší dosah signálu. Aplikace SuperBeam se postará o vytvoření spojení mez oběma zařízeními a rychle a snadno tak přenese vámi zvolený soubor. Pokud jedno ze zařízení nepodporuje technologii Wi-Fi Direct, SuperBeam vytvoří připojení skrze Wi-Fi Hotspot.

super beam-sdileni-2

Jaká všechna zařízení mohou přijímat soubory?

Aplikace SuperBeam je určena zejména pro mobilní telefony s Androidem a podporou technologie Wi-Fi Direct. Pokud zařízení touto technologií nedisponuje, ani zde vás SuperBeam nenechá na holičkách – použije Wi-Fi HotSpot. Dokonce není podmínkou ani systém Android či mobilní zařízení. SuperBeam dokáže vytvořit spojení, ke kterému se připojíte skrze prohlížeč. Soubory tak mohou přijímat nejen telefony s konkurenčním systémem, ale také počítače, pro které je mimochodem připravena i speciální aplikace SuperBeam.

super beam-sdileni

Jak odeslat soubor?

V zásadě jsou dvě možnosti – použít uživatelské rozhraní samotné aplikace nebo odeslat soubor skrze možnost Sdílet výběrem SuperBeam v libovolné jiné aplikaci (Galerie, Správce souborů atp.) V placené verzi lze dokonce odesílat celý obsah složky, verze zdarma zvládne jen jednotlivé soubory. Po zvolení souboru, který chceme odeslat, jsme dotázáni, zda jsou zařízení připojena ke stejné Wi-Fi síti (pokud je tedy náš telefon k nějaké připojen) – volba ano o něco zjednoduší přenos (zkrácení klíče pro ruční příjem souboru).

superbeam (4)

Další obrazovka již nabídne QR kód pro sdílení a další důležité prvky. První záložka SuperBeam slouží ke spárování druhého zařízení, které má rovněž aplikaci SuperBeam. Pro start přenosu můžeme druhým telefonem oskenovat QR kód (z prostředí aplikace SuperBeam), využít bezdotykovou technologii NFC či ručně vložit klíč.

super beam (8)

Přesunem na záložku Další zařízení zpřístupníme možnosti, jak poslat soubory i na zařízení bez aplikace SuperBeam. Z telefonu se stal nyní Wi-Fi HotSpot, jehož jméno a heslo je vepsáno v kroku 1. Na zařízení, na které chceme soubor odeslat, se k této síti připojíme a do internetového prohlížeče zadáme údaje z kroku 2. Tímto způsobem lze stáhnout soubory přímo z prohlížeče počítače či jiného mobilního telefonu bez SuperBeam.

super beam (9)

super beam-pc

Třetí záložka (Probíhající) nám prozradí aktivní připojení a celkový počet odeslaných souborů.

superbeam (10)

Jak soubor přijmout?

Po spuštění aplikace SuperBeam je spodní část obrazovky určena k výběru způsobu, jakým soubor přijmout. Nejjednodušší je využít bezdotykovou technologii NFC, pokud to váš telefon podporuje, či skenování QR kódu. V placené verzi lze také zadat klíč pro sdílení. Po využití jedné z těchto možností již začne přenos souborů, který je právě díky technologii Wi-Fi Direct velmi rychlý. Způsob, jak přijmout soubor bez aplikace SuperBeam, jsme vám již popsali v kapitole Odesílání souborů.

superbeam (4)

Závěr

SuperBeam je skvělou aplikací, která pomůže využít funkci Wi-Fi Direct naplno. Odesílání souborů je velmi snadné a rychlé, dokonce lze sdílet data i se zařízeními, které vůbec aplikaci SuperBeam nemají a může se jednat dokonce o počítače. Základní verze, která k běžnému posílání souborů plně postačí, je navíc k dispozici zcela zdarma. A co nabídne verze Pro, kterou zakoupíte za 42 Kč? Zbavíte se reklam, můžete měnit složku pro příjem souborů, odesílat celé složky či třeba sdílet soubory více uživatelům současně.

SuperBeam | WiFi Direct Share
SuperBeam | WiFi Direct Share
Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (20)