Sliding SMS: šikovný program pro práci s SMSkami (CM Messaging)

talk_android

Původní systémová aplikace pro správu SMS na Androidu sice nebyla úplně špatná, ale byla přinejmenším nudná a nezvládala celou řadu „vychytávek“, jež najdete v programech třetích stran. S přesunem textových zpráv pod komunikátor Hangouts se v některých směrech situace o něco zlepšila (byť jen subjektivně – mnoho uživatelů tento krok z různých důvodů kritizuje) – přibyly například graficky zdařilé emotikony a veškeré textové konverzace se seskupily pod jednu střechu. Jenže co když z nějakého důvodu nechcete používat Hangouts, ale přeci jen některé prvky této aplikace vám vyhovují? Odpovědí může být program Sliding SMS, který je jednou z mnoha alternativ pro příjem a odesílání tradičních „textovek“.

Sliding SMS: šikovný program pro práci se SMSkami Sliding SMS: šikovný program pro práci se SMSkami

Co Sliding SMS slibuje?

Jedná se o aplikaci pro správu textových zpráv, která je určena pro zařízení s operačním systémem Android 4.0 Ice Cream Sandwich, 4.1 – 4.3 Jelly Bean a 4.4 KitKat. Autor v oficiálním popisku deklaruje následující vlastnosti a funkce:

  • Uživatelské rozhraní podobné aplikaci Hangouts.
  • Odpovídání na zprávy v plovoucím „vyskakujícím“ okně.
  • Možnost označení zprávy jako přečtené z notifikační lišty.
  • Pulsující/“dýchající“ ikona, upozorňující na nové zprávy (je nutné povolit v nastavení).
  • Možnost zobrazení nebo skrytí ikony kontaktu („avataru“), případně zobrazení ikony v kruhu.
  • Výběr mezi několika grafickými tématy.
  • Nové emotikony.

Další funkce jsou a budou k dispozici těm, kteří přispějí na vývoj aplikace (lze tak učinit v nastavení prostřednictvím nákupu v aplikaci). Zatím je v placené verzi navíc jen možnost změny barvy záhlaví, nicméně časem prý budou přidány další „vychytávky“ pro prémiové klienty. Autor upozorňuje, že aplikace je ve fázi beta testování a pracuje na úpravách (skoro) každý den. Občas se prý může stát, že některé funkce přestanou fungovat, nicméně vydání opravy prý netrvá více než den nebo dva.

Jak Sliding SMS funguje v praxi?

Po nainstalování najdete program jako modrou ikonu s popiskem SMS a MMS. Jestliže jste dosud používali pro správu SMS jinou aplikaci (typicky Hangouts), zobrazí se upozornění, že nemůžete odesílat a přijímat zprávy. Stačí klepnout na toto oznámení, v nastavení zvolit Set as default a potvrdit tlačítkem Ano, čímž aplikace převezme roli výchozího programu.

Upozornění, že nemůžete odesílat a přijímat zprávy Upozornění, že nemůžete odesílat a přijímat zprávy

V nastavení zvolte Set as default V nastavení zvolte Set as default

Sliding SMS přebírá uživatelské rozhraní moderních komunikátorů, což v praxi znamená seznam kontaktů v levém panelu, skrze který lze přepínat mezi konverzacemi, zatímco v pravém panelu je samotná komunikace. Pochopitelně nechybí okénko pro zadání textu odpovědi na danou konverzaci. Z Hangouts přebírá tento program například grafické vyjádření právě probíhajícího odesílání v podobě „poskakujících“ teček. Následně je tento symbol nahrazen časem odeslání zprávy.

Seznam kontaktů v levém panelu Seznam kontaktů v levém panelu

V pravém panelu je samotná komunikace V pravém panelu je samotná komunikace

V pravém panelu je samotná komunikace V pravém panelu je samotná komunikace

V horní liště najdete rychlé zástupce pro vytočení čísla (velmi praktická záležitost v okamžiku, kdy na SMS hodláte odpovědět hovorem) a vložení přílohy (v takovém případě se SMS „promění“ na MMS). Jako přílohu lze použít:

  • Fotografii z galerie či jiné aplikace, nebo pořízenou fotoaparátem.
  • Video z galerie či jiné aplikace, nebo natočené telefonem.
  • Zvuk uložený v paměti telefonu, nebo nahraný aplikací.
  • Prezentaci (tato položka jako jediná nereagovala na klepnutí, takže netušíme, co tím chtěl básník říci).

V nabídce v pravém horním rohu jsou další artefakty, kterými lze zprávu doplnit:

  • Přidat předmět – převede zprávu na MMS a umožní zadání předmětu.
  • Vložit šablonu – vložení předdefinovaného textu (práci se šablonami si ukážeme dále).
  • Vložit smajlík – tuto možnost oceníte v případě, že vaše klávesnice nepodporuje emotikony. Pro méně zkušené uživatele jsou „smajlíci“ doplněni českými popisky.

  • Vložit informace o kontaktu – otevře adresář, kde zvolíte kontakt, jehož údaje chcete odeslat. Následně vyberete, které položky mají být do zprávy zakomponovány (e-maily, telefonní čísla, poštovní adresy). Výhodou je, že tyto údaje jsou do zprávy vloženy jako běžný text, takže je bez problémů přečtou i příjemci se staršími telefony.

  • Smazat konverzaci – odstraní všechny přijaté i odeslané zprávy v aktuálně otevřené konverzaci.
  • Nastavení – vstup do nastavení aplikace (ukážeme si později).

Na hlavní obrazovce (tj. v okamžiku, kdy jsou zobrazeny kontakty) je v kontextové nabídce:

  • Vyhledávání – jednoduchý filtr zpráv, obsahujících zadaný text.
  • Smazat všechny konverzace – vymaže veškeré SMS (maže SMS přímo ze systémové databáze, takže v případě, že se rozhodnete k tomuto kroku, raději dvakrát měřte a jednou řežte).
  • Nastavení – viz dále.

Z hlavní obrazovky lze také poslat SMS kontaktu, se kterým jste ještě nezapočali konverzaci. Stačí zadat nebo vybrat příjemce, další postup je pak stejný, jako v případě již „rozjeté“ komunikace.

Možnosti nastavení aplikace

Možnosti nastavení jsou skutečně hodně široké, tedy abychom byli přesní: jejich seznam je pořádně dlouhý a jistě by mu prospělo rozdělení do sekcí, mezi kterými by se přepínalo horizontálním posunem. I tak jsou ale jednotlivé položky rozděleny do kategorií, ve kterých lze konfigurovat veškeré detaily.

Customize – z názvu patrně již správně tušíte, že ne všechny texty jsou přeloženy do češtiny, nicméně aplikace je ve stádiu beta testování, takže lze tuto drobnost odpustit. V přizpůsobení lze například zapnout podporu průhledné notifikační lišty, zvolit jedno z pěti grafických témat a nastavit barvu textu i pozadí odchozích a příchozích zpráv v konverzaci. Na výběr jsou také tři různé styly „konverzačních bublin“ a několik kombinací zobrazení avatarů v seznamu kontaktů i konverzacích.

Oznámení v notifikační liště Oznámení v notifikační liště

Barevná témata aplikace Sliding SMS Barevná témata aplikace Sliding SMS

Barevná témata aplikace Sliding SMS Barevná témata aplikace Sliding SMS

Barevná témata aplikace Sliding SMS Barevná témata aplikace Sliding SMS

Barevná témata aplikace Sliding SMS Barevná témata aplikace Sliding SMS

Barevná témata aplikace Sliding SMS Barevná témata aplikace Sliding SMS

Ukládání – aby se paměť vašeho mobilního telefonu neplnila starými SMSkami, můžete zapnout jejich automatické mazání. To začne probíhat při překročení zadaného počtu SMS/MMS. Textové zprávy (SMS) – požadujete-li k odeslaným SMSkám doručenku, pak si ji můžete zapnout právě zde. Multimediální zprávy (MMS) – v této sekci je možné zapnout požadavek na potvrzení doručení a přečtení MMS. Oznámení – způsob oznamování nových přijatých zpráv lze nadefinovat až do posledního detailu. Kromě zobrazení ikony v oznamovací liště (volitelně „dýchající“) můžete zvolit zvuk, vibrace a jejich styl a rozsvícení obrazovky. Chyběla nám ale možnost nastavení indikační LED. Vyskakovací okno – zprávy se mohou objevit na displeji hned po přijetí ve formě plovoucího okna, které může také probudit a odemknout telefon. Přímo z tohoto okna lze na SMSku obratem odpovědět, takže není nutné spouštět aplikaci.

Vyskakovací okno s novou zprávou Vyskakovací okno s novou zprávou

SMS šablony – výše jsme zmiňovali možnost vložení předdefinovaného textu do zprávy. Právě v nastavení si můžete tyto texty definovat, takže pokud některé formulace píšete opakovaně, lze tímto způsobem ušetřit ťukání na klávesnici. Rozšířená nastavení – v této sekci lze nastavit parametry, které se „nevešly“ do ostatních sekcí. Například lze nechat odstraňovat znaky Unicode, takže pokud chcete, aby před odesláním byla z textu odstraněna diakritika, přepněte tuto volbu na Oříznout nekódovatelné znaky. Pokud se vyžíváte v používání emotikon, můžete si zapnout vedle textového pole pro zadávání zprávy samostatné tlačítko pro nabídku smajlíků (ty jsou ve stylu Hangouts). Volitelně lze zapnout zobrazování celého data a času, případně vybrat, zda na klávesnici má klávesa Enter sloužit k přístupu do nabídky smajlíků (pochopitelně jen tehdy, pokud to klávesnice sama podporuje). Nakonec nechybí možnost darovat autorovi 1, 2, 5, 10 či 20 dolarů – platba probíhá standardním způsobem prostřednictvím nákupu v aplikaci.

Možnost přispět na vývoj aplikace Možnost přispět na vývoj aplikace

Možnost přispět na vývoj aplikace Možnost přispět na vývoj aplikace

Resumé

Sliding SMS je jednoduchý, střízlivý, decentní ale precizně zpracovaný program pro správu textových zpráv. Jeho ovládání je intuitivní a bude blízké každému, kdo někdy vyzkoušel aplikaci Hangouts pro Android. Oceňujeme možnost automatického odstraňování diakritiky, díky čemuž nedochází ke zkracování délky odesílaných textových zpráv. Své příznivce si jistě najde i zobrazování zpráv a odpovídání na ně skrze plovoucí okno. Program vyniká v možnosti nastavení vzhledu – kromě pěti barevných témat dostává uživatel poměrně široké pole působení v nastavení barev, typu „bublin“ a vzhledu ikon kontaktů – každý si tak může přizpůsobit vizuální stránku podle svého vkusu. Pochvalu si rozhodně zaslouží téměř kompletní lokalizace do češtiny. V praxi bychom ocenili i pokročilejší funkce, jako je například možnost plánovaného odesílání textovek v zadaný den a čas, nebo skrytí komunikace se zvolenými kontakty. V některých případech by našel využití i „antispam“ (automatické mazání SMS ze zadaných čísel), zálohování a obnova textových zpráv. Zde ale pro jistotu ještě jednou připomínáme, že aplikace je ve stádiu beta verze a nové funkce neustále přibývají, takže co není k dispozici dnes, může být zítra realitou. Aplikaci Sliding SMS si stáhlo zatím jen něco přes deset tisíc uživatelů, u kterých se ale setkala s úspěchem, neboť její průměrné hodnocení v Obchodě Play je 4,3. Instalační balíček velký 7,5 MB můžete instalovat na zařízení s Androidem 4.0 a vyšším.

acf15e4a751f8dd67ef5ab11c044aeeb?s=128&d=retro&r=G
The app was not found in the store. :-(

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (21)