První telefon s Androidem zítra oslaví pět let!

htc_dream_ico

Zítra – 23. září 2013 – to bude přesně pět let, co byl představen HTC Dream, známý také jako T-Mobile G1. Jednalo se o první komerčně dostupný přístroj, používající operační systém Android, založený na Linuxu. V té době mělo jít o konkurenta platforem Symbian, BlackBerry a iPhone, z nichž do dnešních dnů přežil jako jediný důstojný protivník iOS.

23. září 2008 byl představen HTC Dream 23. září 2008 byl představen HTC Dream

HTC Dream byl přijat se smíšenými reakcemi – kladně byl hodnocen robustní hardware, naopak operační systém se setkával s kritikou, týkající se absence některých funkcí a nedostatku softwaru třetích stran ve srovnání se zavedenými systémy. Pozitivně byly hodnoceny inovace, mezi které patří otevřenost, systém upozornění a integrace se službami Google.

Trocha historie

Operační systém Android byl oficiálně představen v roce 2007 spolu se založením Open Handset Alliance (OHA) – konsorcia firem zabývajících se výrobou hardware, vývojem software a telekomunikačních společností, které se mělo zaměřit na prosazování otevřených standardů pro mobilní zařízení. Google začal v rámci přípravy testovat několik zařízení s Androidem, nicméně veřejně byl jako první představen mobil od firmy HTC, která byla v té době jedním z největších výrobců telefonů.

9. září 2008 T-Mobile oznámil, že plánuje uvolnit první telefon s operačním systémem Android. Již se vědělo, že půjde o HTC Dream, který bude mít dotykový displej a plnohodnotnou QWERTY klávesnici. Pouhý den poté prosákla informace, že HTC Dream bude menší než v té době kralující iPhone 3G. Tentýž den také unikly údajné specifikace, které se, až na velikost operační paměti, ukázaly jako podložené (server Gizmodo tvrdil, že HTC Dream bude mít jen 64 MB RAM). Vědělo se také o vysouvací hardwarové klávesnici.

Srovnání velikostí telefonů s HTC Dream Srovnání velikostí telefonů s HTC Dream

Jeden z prvních náčrtků HTC Dream Jeden z prvních náčrtků HTC Dream

11. září vyplouvají na serveru Engadget na světlo světa první údajné fotografie očekávaného mobilu. Později se opět potvrzuje, že se jednalo opravdu o HTC Dream.

První údajné fotografie HTC Dream První údajné fotografie HTC Dream

První údajné fotografie HTC Dream První údajné fotografie HTC Dream

První údajné fotografie HTC Dream První údajné fotografie HTC Dream

První údajné fotografie HTC Dream První údajné fotografie HTC Dream

První údajné fotografie HTC Dream První údajné fotografie HTC Dream

15. září přináší agentura Reuters informaci, že k představení prvního telefonu s Androidem dojde 23. září v New Yorku, což o den později potvrzuje oficiální pozvánka rozeslaná médiím. Na pozvánce byly k vidění výřezy z Map Google, Street View, a ikona 3G připojení.

Oficiální pozvánka rozeslaná médiím Oficiální pozvánka rozeslaná médiím

Čtyři dny před premiérou se na Internetu objevují další fotky údajné novinky a zařízení je poprvé prezentováno na webu T-Mobile. Zaznívá informace, že v USA bude telefon prodáván pod označením T-Mobile G1.

Obrázek se objevil na webu T-Mobile Obrázek se objevil na webu T-Mobile

Den před oficiálním představením přichází další „únik“ obrázků – tentokrát se jedná o oficiální propagační snímky, prezentující některé vlastnosti chytrého telefonu.

Propagační obrázky HTC Dream Propagační obrázky HTC Dream

Chytrý telefon s výsuvnou hardwarovou klávesnicí se objevil v nabídce amerického operátora T-Mobile USA 23. září 2008 s cílem stihnout vánoční nákupní šílenství. Operátor ho prodával pod označením T-Mobile G1 (prodeje byly zahájeny v USA 22. října 2008) za 399 dolarů bez úvazku, což bylo v té době v přepočtu asi 6 500 českých korun. Koncem ledna 2009 byl telefon dostupný na dalších trzích – u nás byla plná cena stanovena na 10149 Kč, nicméně u operátorů se dal se smlouvou pořídit od jedné koruny do 7 499 Kč. Zavzpomínat můžete při čtení dobové tiskové zprávy, zveřejněné na webu českého T-Mobile.

„Jsme hrdí na to, že T-Mobile je prvním operátorem na světě, který uvádí na trh mobilní zařízení na bázi operačního systému Android,“ řekl Christopher Schläffer, ředitel pro produkty a inovaci společnosti Deutsche Telekom. „Google už od roku 2005 spolupracuje s T-Mobilem na jeho průkopnickém plánu nabídnout plnohodnotný mobilní internet i běžným uživatelům. S přístrojem T-Mobile G1 tak navazujeme na naši tradici novátorského přístupu v oblasti plnohodnotného internetu.“

T-Mobile G1 s vysunutou klávesnicí T-Mobile G1 s vysunutou klávesnicí

Éra HTC Dream u T-Mobile skončila 27. července 2010, v říjnu 2010 přišel nástupce T-Mobile G2 – nové zařízení od HTC, které také přišlo s čistým Androidem a výsuvnou klávesnicí.

T-Mobile G1

T-Mobile G1

Hardware

Z vnějšku byl telefon vyroben z matného plastu a byl k dispozici v bílé, černé a bronzové barvě. Z hlediska designu byla specifická „brada“ na spodní straně, na které se usídlilo hned 5 mechanických tlačítek: Volat, Domů, Menu, Zpět a Ukončit hovor. Kromě nich se k ovládání používal ještě trackball, který našel využití při „rolování“ a výběru. Na levé straně pak byla připravena dvě tlačítka pro nastavení hlasitosti a na pravé tlačítko spouště fotoaparátu.

T-Mobile G1 s vysunutou klávesnicí zezadu T-Mobile G1 s vysunutou klávesnicí zezadu

Obrazovka měla úhlopříčku 3,2 palce (8,1 cm), kapacitní dotykový LCD displej s rozlišením 320 × 480 (HVGA), ovšem bez podpory snímání více doteků současně, která byla deaktivována údajně z důvodu patentových nároků firmy Apple, nicméně dala se neoficiálním zásahem zapnout. Klávesnice byla hardwarová QWERTY, výsuvná, s tlačítky v pěti řádcích. První verze Androidu neobsahovaly softwarovou klávesnici, takže ta hardwarová byla původně jediným způsobem, jak na zařízení zadávat text.

T-Mobile G1 - tlačítka pod displejem T-Mobile G1 – tlačítka pod displejem

T-Mobile G1 - konektor miniUSB T-Mobile G1 – konektor miniUSB

Dream nedisponoval tradičním konektorem pro sluchátka, takže vyžadoval adaptér pro proprietární HTC (ale miniUSB kompatibilní) „ExtUSB“ port na spodní straně přístroje. Na zadní straně byl připraven 3,15Mpx fotoaparát s automatickým ostřením. Telefon také disponoval GPS čipem s podporou A-GPS.

Srdcem telefonu byl procesor Qualcomm MSM7201A na 528 MHz, kterému sekundovalo 192 MB operační paměti. Pro aplikace a data bylo k dispozici 256 MB interního úložiště, které mohlo být rozšířeno o dalších až 16 GB (podle některých zdrojů až 32 GB) pomocí paměťových karet microSD.

Z hlediska konektivity byly podporovány sítě GSM 850/900/1800/1900 MHz a GPRS / EDGE, UMTS (1700 a 2100 MHz), HSDPA / HSUPA.

Software

Jak již zaznělo, HTC Dream byl vůbec prvním smartphonem, prodávaným s operačním systémem Android. Evidentní byla integrace služeb Google, jako byl Gmail (s podporou push doručování), Mapy, vyhledávání, Talk a Youtube. Postupně získávala na oblibě synchronizace s cloudem – konkrétně ukládání kontaktů do adresáře Gmailu a propojení kalendáře se službou Kalendář Google.

Z další softwarové výbavy zmiňme aplikaci pro práci s elektronickou poštou, podporující protokoly IMAP a POP3, „kecálka“ s podporou několika služeb, nebo webový prohlížeč, založený na jádře WebKit.

Zaujal systém notifikací ve stahovací roletce, zobrazující ikony pro určité události (například nové e-maily či textové zprávy), kdy se po stažení uživatel dozvěděl další podrobnosti a mohl přímo otevřít související aplikaci.

Kromě repozitáře Android Market (dnes Obchod Google Play), odkud bylo možné stahovat aplikace, prodával T-Mobile telefon s předinstalovanou aplikací pro stahování hudby ve formátu MP3 z Amazonu.

S dalšími verzemi Androidu pak přicházela vylepšení – poslední aktualizaci dostal T-Mobile G1 v říjnu 2009, kdy telefon obdržel update na Android 1.6 Donut.

Dobové hodnocení

HTC Dream se dočkal rozporuplného přijetí. Obecně byla jeho konstrukce považována za pevnou a robustní. Server Engadget srovnával vysoký počet tlačítek s iPhonem, u kterého k veškerému ovládání stačil dotykový displej a jediné mechanické tlačítko. Hardwarová klávesnice byla většinou hodnocena jako dostatečná, leč některým recenzentům připadala její tlačítka příliš malá.

Displej byl na svou dobu „dostačující“, nicméně podle TechRadaru nebyl dost dobrý pro sledování videa kvůli špatnému kontrastu a malým rozměrům, což vyniklo především při srovnání s iPhonem.

Samotný Android byl brán spíše s rezervou, především s ohledem na absenci některých v té době již obvyklých funkcí, omezený katalog aplikací, chybějící multitouch gesta nebo synchronizaci s některými podnikovými platformami. Slibnou budoucnost ale naznačovalo přizpůsobitelné rozhraní, schopnosti notifikačního systému a integrace se službami Google.

TechRadar dal HTC Dreamu hodnocení 4,5 z pěti možných, nicméně při srovnání výběru aplikací a multimediálních funkcí došel k závěru, že to „není zabiják iPhonu“. Redaktoři si ale úspěšně zavěštili, když došli k závěru, že „směřuje k budoucnosti, kdy telefon bude tak flexibilní a užitečný jako počítač na vašem pracovním stole.“

Srovnání po pěti letech

Srovnejme si parametry letošní vlajkové lodi – HTC One – s pionýrem Androidů HTC Dream.

Parametr HTC Dream HTC One
Foto htc_dream1 HTC-ProductDetail-Hero-slide-04-(1)
Operační systém Android 1.6 Android 4.1.2
Rozměry 117 x 55 x 16 mm 137,4 x 68,2 x 9,3 mm
Hmotnost 158 g 143 g
Obrazovka 3,2″, rozlišení 320 x 480, jemnost 180 dpi, TFT, 65 536 barev 4,7″, rozlišení 1080 x 1920, jemnost 468 dpi, S-LCD, 16 milionů barev
Akumulátor 1 150 mAH, Li-Ion 2 300 mAh, Li-Pol
Procesor Qualcomm MSM7201A, jedno jádro, 528 MHz Qualcomm Snapdragon 600 APQ8064T, čtyři jádra, 1 700 MHz
Operační paměť 192 MB 2 048 MB
Interní úložiště 258 MB 32 GB
Podpora paměťové karty ano, až 16 GB ne
Fotoaparát 3 Mpx (2048 x 1536 obrazových bodů) bez blesku 4 Mpx (2688 x 1520 obrazových bodů) s bleskem
Podporované sítě GSM 850, 900, 1800, 1900 MHz, UMTS 1700/2100, 2100 MHz GSM 850, 900, 1800, 1900 MHz, UMTS 850, 900, 1900, 2100 MHz, LTE 800 MHz, 1800 MHz, 2600 MHz
Wi-Fi 802.11 b/g 802.11 a/ac/b/g/n
Konektor miniUSB microUSB
Klávesnice Hardwarová, výsuvná, QWERTY Softwarová

Vzpomínejte s námi!

Jak na svůj první telefon s Androidem vzpomíná zakladatel a manažer portálu SvětAndroida.cz Petr Mišák?

Přijde mi to jako včera, když jsem rozbil své nejbuclatější prasátko a utíkal první den prodeje do oficiální prodejny T-Mobile. Pro jistotu jsem si přivstal, ať se i na mne v případě velkého zájmu dostane. Brzy ráno jsem tedy vyrazil do 30 km vzdáleného Frýdku-Místku, půl hodiny stepoval před prodejnou a čekal na její otevření. Fronty nikde, lidi nikde, tak jsem měl to štěstí, že jsem jako první zákazník mohl toužebně vyslovit „dobrý den chtěl bych jednu G1čku“. Chvilka ticha, jako by slečna nevěděla o čem je řeč, ale už brzy jsem v rukou svíral svůj první Android „foun“. Po úspěšné kontrole vadných bodů na displeji jsem si odnášel svého miláčka domů.

Ještě po cestě jsem nabil SIM kartu do nového telefonu a zapnul. Krom zeleného robůtka mě uvítala hláška, „zadejte svůj Google účet“. Ten jsem pochopitelně měl už dlouho, ale to telefon bez internetu vědět nemohl. Takže než jsem svému novému přírůstku dopřál trochu internetových dat, byla to jen krásná bílá cihla, jelikož bez přihlášení se s telefonem nedalo vůbec nic dělat.
Jen se doma trochu ohřál a majitel se trochu otrkal, nastoupilo bádání a po nějaké době i flashování a root.

No ale potom, to bylo něco! Namakaný telefon s hardwarovou QWERTY klávesnici a Androidem. Po sídlišti jsem chodil, jako ten nejpyšnější kohout na smetišti a vůbec mi nevadilo, že nikdo v té době neměl ani páru, co to vlastně ten Android je. Taktéž mě netrápilo, že za denního světla při podsvícených tlačítkách nebylo nic vidět. Bílé podsvícení na bílé klávesnici (inženýři).

Jo, a pokud by někoho zajímalo, zdali vydržel propracovaný byť na první pohled vetchý otvírací systém QWERTY klávesnice, tak ano – vydržel! Po čase začal sice vrzat a vrže dodnes.

To byl můj první telefon s Androidem.

Android se v průběhu uplynulých pěti let stal seriózním a respektovaným hráčem na poli mobilních operačních systémů. Z platformy, orientované především na technicky zaměřené uživatele, postupně penetroval mezi širokou veřejnost a laiky, kteří dnes leckdy ani neví, že jejich telefon běží na tomto systému. Velkou zásluhu na masovém rozšíření má především čtvrtá generace Androidu, která přinesla výrazně přívětivější uživatelské rozhraní. Nesporné zásluhy je nutné připsat společnosti Samsung, která se hlavně díky investicím do reklamy stala synonymem dotykového telefonu se zeleným robotem ve znaku.

Podělte se v diskuzi pod tímto článkem o své první pocity ze setkání s operačním systémem Android! S jakým telefonem jste prožili své „androidí poprvé“ a jaká verze Androidu na něm běžela?

Zdroje: Wikipedia, Wikipedia, Phone Arena, tisková zpráva T-Mobile, Android Central.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (60)