Nexus Q – multimediální koule do Vaší domácnosti

google-nexus-q-3

Ačkoliv se pozornost na akci Google I/O 2012, kde tvůrce Androidu představoval své novinky, upínala zejména k zařízením Nexus 7 a Google Glass, světu se předvedlo ještě jedno velice zajímavé zařízení. Podivná černá koule s barevným pruhem dostala název Nexus Q a slouží jako multimediální cloudové centrum do Vaší domácnosti. Nexus Q promění Váš obývák v párty, kterou může ovlivnit každý host s androidím zařízením. Nexus Q se dokutálel až k nám do redakce, tak se pojďme podívat, co tento podivný počítač s Androidem vlastně dokáže.

Jako první v ČR si tento přístroj můžete osahat na Android RoadShow 2012.

Systém Android již dlouho není výsadou pouze telefonů. Prosadil se zejména v tabletech, ale také v jiných zařízeních, jako například v televizích, fotoaparátech a dalších. Jedním z nich je i Nexus Q, který má sloužit jako multimediální centrum ve Vašem domě. Vidina je jednoduchá – připojíte tuto zářící kouli k televizoru či reproduktorům a pomocí androidího přístroje ovládáte multimediální obsah, který se díky Nexusu Q rozezní po Vaší místnosti. Ovládat jej můžete nejen Vy, ale každý příchozí host. Skvělá věc do domácnosti i na párty, kde mohou právě přehrávaný obsah spravovat všichni členové, kteří disponují androidím přístrojem a dostatkem kuráže pustit vlastní obsah před zraky ostatních. Má to však jeden háček. Nexus Q dokáže přehrávat pouze zakoupený multimediální obsah přes Google Play nebo obsah z Youtube. To nejvíce sráží použitelnost v našich končinách, neboť Google Music ani Google Movies zde zatím v provozu není.

Za zapůjčení Nexus Q děkujeme společnosti Inmite, která je lídrem ve vývoji mobilních aplikací.

Obsah recenze

  1. Rozbalování a první dojem
  2. Konstrukce a vzhled zařízení
  3. Technické (HW) parametry
  4. Jak to vlastně funguje?
  5. Ukázka použití
  6. Neoficiální úpravy
  7. Závěr

Rozbalování a první dojem

Krabici s tímto přístrojem jen tak nepřehlédnete, což ještě zmocňuje netradiční krychlový tvar. Ta je dělená na dvě části a po odklopení vrchního krytu již na mě vykoukl černý kulatý předmět s nápisem Nexus a mnoha zdířkami na zadní straně.

P1010429

Po vyndání přístroje a dalšího krytu se dostáváme k  dvojici papírů se základními informacemi a pokyny. Pod nimi se ukrývá další prostor, kde nalezneme napájecí a HDMI kabel. Napájecí kabel má samozřejmě americkou zásuvku, lze ho však snadno nahradit českou verzí, která stojí kolem 50 Kč a prodává se v každém elektru. Víc toho  v krabici nenajdeme, takže se pojďme věnovat samotnému přístroji.

P1010431_small

Každý, kdo poprvé Nexus Q spatří, bude přemýšlet, kam tento předmět vlastně zařadit. Netradiční a moderní vzhled se Googlu skutečně povedl a vsadím se, že se každý nezasvěcený návštěvník Vašeho obydlí zeptá, co vlastně ta magická koule umí a dělá.

Video s prvním dojmem

Nexus Q – první pohled

Nexus Q - první pohled

Konstrukce a vzhled přístroje

V Googlu pracuje spoustu mladých a talentovaných lidí, kteří se nebojí světu přinést moderní a netradiční nápady. Důkazem může být i fakt, že nám Google představil počítač v bowlingové kouli a nalepil na něj jmenovku Nexus Q. Těžko tento přístroj porovnávat s jinými androidími telefony či tablety, neboť nám velký strejda představil něco, co tu vlastně ještě nebylo.

Dokonalý kulatý tvar kazí pouze plochý pogumovaný podstavec, díky kterému drží testovaný přístroj svoji neměnnou polohu. Na zadní části nalezneme sérii konektorů pro připojení zvuku (4 zdířky „banana cable“ pro reproduktory a optický výstup), MicroHDMI, MicroUSB, Ethernet a napájení.

P1010436

Obvod koule lemuje 32 různobarevných LED diod, které dokáží vytvořit hezké barevné efekty při hraní hudby či nějaké akci přístroje (bootování, párování atp.). Vrchní část zařízení je otočná a uprostřed na vrcholu svítí malá LED dioda. Tímto vrchním dílem lze ovládat hlasitost přehrávání. A to je ohledně vzhledu vše, bowlingová koule již jiná tajemství neskrývá.

Díky celistvé konstrukci působí Nexus Q velice bytelně a kdyby tato koule spadla uživateli na nohu, mohla by způsobit i vážnější zranění.

Technické (HW) parametry

Hardwarové parametry

  • procesor Texas Instruments OMAP 4460 dual core Cortex A9
  • grafický akcelerátor PowerVR SGX540
  • 1GB LPDDR RAM paměť
  • 16GB vnitřní paměť
  • Micro HDMI
  • TOSLink optický audio výstup (S/PDIF)
  • 10/100BASE-T Ethernet (RJ45)
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
  • Bluetooth
  • NFC
  • Micro AB USB (pro servisní připojení)
  • Výstup „Banana jack“
  • zesilovač – 25W class D
  • rozměry – 116mm (průměr)
  • váha – 923 gramů

Černá koule se svítícím pruhem v sobě ukrývá hardware, za který by se nemusel stydět žádný smartphone. Výkonný dvoujádrový procesor je doplněn 1GB RAM pamětí a grafickým akcelerátorem PowerVR SGX540, což přináší dostatek výkonu pro běh celého zařízení a přehrávání veškerého obsahu. Nechybí ani podpora bezdrátových technologií Wi-Fi (802.11 a/b/g/n), Bluetooth a NFC. K internetu připojíte Nexus Q také pomocí ethernetového portu na zadní straně.

Aby bylo možné zařízení propojit s Vaší audio soustavou či televizí, jsou připraveny konektory Banana jack, optický audio výstup a MicroHDMI pro přenos obrazu i zvuku. Konektor MicroUSB slouží pro servisní připojení, dá se však použít i v domácích podmínkách pro neoficiální modifikace zařízení.

Další specifikace naleznete v našem katalogu

[aps_product_sz image=“https://www.svetandroida.cz/wp-content/plugins/sz-catalog-extend/catalog-default.png“ title=“Katalog Android zařízení“ subtitle=“Specifikace, recenze, galerie, video, hodnocení, porovnávání…“ desc=“Pro více informací navštivte náš katalog zařízení.“ button=“Zobrazit katalog“]

Jak to vlastně funguje?

Celý princip tohoto multimediálního cloudového centra je trochu jiný, než bychom možná čekali. Obsah v androidím zařízení, kterým kouli ovládáme, se totiž v žádném případě nepřenáší do Nexusu Q. Ten je totiž zcela samostatný, sám se zmocní Vašeho gmailového účtu, sám se připojí k internetu a přehrávaný materiál si sám stáhne z Google Music, Google Movies nebo Youtube. A právě v tom je háček. Jednak můžete zapomenout, že byste si své zážitky z dovolené, které máte uložené v tabletu, mohli pouštět přímo na televizi, ale hlavně si zde nepustíte jiný obsah než z Youtube, nebo zakoupená videa a hudbu z Google Play. A to je u nás, dámy a pánové, problém, neboť Google Music ani Google Movies v našich končinách nefunguje a my jsme tak odkázáni pouze na obsah portálu Youtube. Zní to skvěle od zařízení za bezmála 7 000 Kč, že? Pojďme se podívat, jak se vlastně k Nexusu Q připojit a jak pouštět zmiňovaný obsah.

Postavím Nexus Q k televizi, připojím napájení a HDMI konektor. Koule se rozsvěcí a LED diody způsobí efekt jako maják u policejního auta. Po chvilce naskakuje i obraz na monitoru a vítá mě Nexus Q. Sahám po papíru se základními instrukcemi a dozvídám se, že mám androidí přístroj s NFC přiložit zády ke kouli. Na pomoc jsem si vzal Nexus 7 a po přiložení mě přístroj odkáže na Google Play a aplikaci Nexus Q. Dostávám však nepěknou zprávu, že aplikace není určena pro naši zemi. Na internetu se dá naštěstí sehnat instalační soubor apk., který na tabletu s Jelly Beanem funguje a aplikaci Nexus Q jsem v pořádku nainstaloval (takto stažená aplikace bohužel nefunguje na jiné verzi Androidu).

Screenshot_2012-07-12-20-49-48

Aplikace mě přivítala informací, že k zprovoznění magické koule vede jen pár snadných kroků. Rovnou zapínám Wi-Fi a Bluetooth, protože tuším, že obojí bude potřeba. První krok je vybrat účet, přes který se bude Nexus Q připojovat k Youtube a Google Play. Na další obrazovce vyhledal tablet okolní Bluetooth zařízení a správně detekoval přístroj s názvem Modrá Nexus Q. Při kliknutí se mě aplikace ptá, ve které místnosti je Nexus Q umístěn.

Screenshot_2012-07-12-20-56-25

Dalším krokem je přístup k internetu. Jelikož jsem ethernetový konektor nezapojoval, Nexus Q sám detekoval nejbližší Wi-Fi síť a ptá se na heslo. Po potvrzení se delší dobu přístroje párují a nastavují. Dokončovací obrazovka potvrzuje má slova a informuje mě, že Nexus Q je připraven přehrát obsah z Hudby Play, Filmu Play a YouTube. Hotovo, spárováno, připojeno.

Screenshot_2012-07-12-21-27-25

Nastavení

Aplikace nám nabízí jen pár možností, které můžeme v Nexusu Q změnit. Mezi ty patří úroveň jasu LED podsvícení a motiv při přehrávání médií. V rozšířeném nastavení pak můžeme kalibrovat výstupy a uvést zařízení do továrního nastavení. To se hodí v případě, že přístroj, kterým jste kouli poprvé nakonfigurovali, už není k dispozici. Ostatní zařízení totiž nemají do nastavení Nexusu Q přístup a mohou jen udávat, který obsah se bude přehrávat.

Screenshot_2012-07-12-21-30-29

Přehrávání YouTube

V aplikaci YouTube je pro nás nejdůležitější čtvrtá ikonka zprava v horní liště. Díky ní totiž můžeme zvolit, zda bude obsah přehráván na našem zařízení, nebo pomocí Nexusu Q v televizi. Ovládání je skutečné jednoduché a jednoduchým kliknutím na tuto ikonku začne Nexus naslouchat a každé další přehrávané video bude s radostí posílat do televizního vstupu. Jakmile video pustíme, Nexus Q už se o jeho přehrávání postará sám, takže můžeme aplikaci klidně opustit, nebo se dokonce od Nexusu odpojit. Informaci o přenášeném obsahu máme také v notifikační liště.

Screenshot_2012-07-12-21-49-15

Ukázka použití

Nexus Q – praktická ukázka použití

Nexus Q - praktická ukázka použití


Neoficiální úpravy

Na rozdíl od jiných platforem a systémů lze Android do velké míry upravovat a přizpůsobit si ke svému obrazu, čímž si získal obrovské množství uživatelů a nadšenců. Takováto komunita také znamená, že se spousta vývojářů soustředí na to, jak z daných zařízení vymáčknout maximum a připravují neoficiální úpravy systému nebo rovnou celou neoficiální upravenou ROM. Ani Nexus Q se nestal výjimkou a chvíli po vydání už začaly vývojářské mozky přemýšlet, jak dané zařízení přetvořit a udělat z něj androidí počítač, který by nebyl takto omezen.

Takřka každým dnem se dozvídáme nové možnosti, co lze s Nexusem Q provádět pomocí neoficiálních úprav. Multimediální kouli je v současné době možné například pomocí jednoduché aplikace QRemote ovládat z webového prohlížeče.

QRemote Alpha

QRemote Alpha


Daleko důležitější zlom však přišel v momentě, kdy se podařilo Nexus Q rootnout a umožnit nahrávání aplikací. Když k tomu přičteme možnost připojení klávesnice či myši přes USB, dostáváme takřka plnohodnotný androidí počítač, který lze obdařit Launcherem a jednoduše ho tak ovládat. Nyní dokáže Nexus Q přehrávat libovolné filmy, stahovat poštu nebo si na něm můžete dokonce zahrát nějakou hru.

Nexus Q — Give It a Launcher and it lives

Nexus Q -- Give It a Launcher and it lives


Nedávno se dokonce objevila zpráva, že se do Nexusu Q podařilo nahrát CyanogenMod 9, což je v současnosti jedna z nejoblíbenějších neoficiálních ROM. Sice do rozumné použitelnosti ještě pár věcí chybí (třeba zprovoznit zvuk :)), ale je to určitě dobré znamení, neboť je  tu s námi Nexus Q teprve chvíli a už se dočkal takto zásadních úprav, které se budou postupem času určitě zdokonalovat.

Nexus Q receives some CM9 Love.

Nexus Q receives some CM9 Love.


Závěr

Nexus Q zatím není pro náš trh cílený, přesto se nám podařilo jedno zařízení do redakce získat a byla by škoda, kdybychom se s Vámi o zážitky s Nexusem Q nepodělili. A co český uživatel získá za 299 dolarů? Tajemné černé zařízení s kulatým sci-fi vzhledem, které propojí s televizí či reproduktory a může si přehrávat obsah z Youtube. A to se vyplatí, že? Google zatím bohužel neumožnil v našich končinách kupovat hudbu a videomateriály z Google Play, což je  však problém, neboť je to kromě Youtube jediný zdroj multimédií, který Nexus Q dokáže v základní podobě přehrávat. Tím jsem nakousl další možnost, která spočívá v neoficiálních úpravách. Ty dokážou již teď vytvořit z Nexusu Q takřka plnohodnotný androidí počítač, protože právě díky nim můžete do černé koule nahrát libovolnou aplikaci a přehrát tak jakýkoliv obsah. To však není věc, kterou by běžně zvládala většina uživatelů a Nexus Q je tedy určen spíše lidem, kteří se nebojí experimentovat.

Za zapůjčení k testu děkujeme společnosti Inmite.

Přijďte si zařízení osahat na Android RoadShow 2012 v Brně

Díky portálu Svět Androida a společnosti Inmite budete mít možnost si prohlédnout na blížící se Android RoadShow 2012 v Brně, která se koná 21. 7. 2012, nová dvě zařízení od Googlu. Chcete si vyzkoušet nový Jelly Bean na výkonném sedmipalcovém tabletu Nexus 7? Zajímá Vás, jak vypadá podivná svítící koule Nexus Q a jak spolupracuje s dalšími Androidími zařízeními? Neváhejte a navštivte nás 21. 7. 2012 na Android RoadShow 2012 v Brně! Více informací o brněnské RoadShow naleznete zde.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

reg

Pokud se Vám tato recenze líbila, budeme rádi, když o ní řekněte i ostatním skrz Vaše sociální sítě. Sdílení článku je opravdu jednoduché a ikonky najdete hned pod tímto textem (Facebook, Twitter, Google+). Děkujeme.

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (11)