Sledujte vzdušný prostor – s aplikací Radar Spotter vám neunikne žádné letadlo!

radar_spotter_ico

Chcete vědět, kam má namířeno letadlo, které vidíte na obloze? Jste fanoušek letectví a potřebujete znát, jaký letoun přistane na místním letišti? Tak právě pro vás je správnou volbou aplikace Radar Spotter!

V červenci 2012 jsme recenzovali program SkySpy, který koncem roku bez vysvětlení zmizel z Obchodu Play a následně dokonce zcela přestal fungovat. Jeho autoři se nám ale v diskuzi pod článkem ozvali s tím, že mají novou aplikaci. Jmenuje se Radar Spotter, je zdarma a údajně by se mělo jednat o vylepšený SkySpy. Pojďme se tedy přesvědčit na vlastní oči, co tento program nabízí.

Co vám letí nad hlavou? Zjistěte to s aplikací Radar Spotter! Co vám letí nad hlavou? Zjistěte to s aplikací Radar Spotter!

Instalace a uživatelské rozhraní

Instalační balíček velký jen 382 kB můžete nainstalovat na Android 2.2 a novější. Radar Spotter zdědil od svého předchůdce ikonu a po prvním spuštění vás upozorní, že byste měli provést kalibraci kompasu (kalibraci lze provést buď tak, že třikrát opíšete telefonem ve vzduchu osmičku, nebo ho třikrát otočíte podle všech tří os).

Upozornění na vhodnost kalibrace kompasu Upozornění na vhodnost kalibrace kompasu

Úvodní stránka aplikace, která je lokalizována Úvodní stránka aplikace, která je lokalizována

Uživatelské rozhraní se dočkalo drobných změn, z nichž tou nejzásadnější je lokalizace do češtiny. Stejně, jako SkySpy, běží celý program v režimu na šířku. Přepínače sekcí se místo původních podivných záložek přesunuly na levou stranu do tří tlačítek (není to sice Holo UI, ale rozhodně je to lepší než předchozí varianta).

Co mi letí nad hlavou?

Jak tedy zjistit, co vám právě letí nad hlavou? Nejprve klepnete na tlačítko s obrázkem fotoaparátu, čímž aplikaci přepnete do režimu snímání. Poté telefon namíříte na oblohu a křížem zaměříte letadlo, o kterém se chcete dozvědět podrobnosti. U známých letadel je zobrazen volací znak a vzdálenost od vaší pozice. Jakmile text změní barvu z oranžové na zelenou a letadlo je orámováno čtvercem (tj. dojde k jeho „uzamčení“), tapnutím kamkoli na obrazovku vyvoláte informace, čímž dojde k přepnutí na poslední záložku.

Zde se dozvíte:

  • Identifikátor letu – značka, používaná pro komunikaci s řízením letového provozu (ATC). V případě, že není tento údaj k dispozici, je zobrazována identifikace transpodéru ADS-B.
  • Pozici letadla – absolutní (zeměpisná délka a šířka, výška nad povrchem země ve stopách /1 stopa = 30,48 cm/) i relativní vůči vaší poloze (vzdálenost, azimut a elevace).
  • Rychlost letu (v knotech a kilometrech za hodinu; zobrazována je rychlost proti zemi).
  • Směr letu (jako azimut; 90 = východ, 180 = jih, 270 = západ, 0 = sever).
  • Registrace (imatrikulace) – jedinečná značka dle rejstříku národního leteckého úřadu. Tento údaj můžete fyzicky vidět na zadní části letadla.
  • Typ letadla (výrobce, model).
  • Číslo letu.
  • Aerolinie, které letadlo provozují.
  • Trasu, tedy odkud kam letadlo letí.

U většiny letadel je k dispozici také náhledová fotografie ze serveru airliners.net, která vám ukáže letoun pěkně zblízka.

Ověřili jsme údaje o letu RYR9733, který v úterý dopoledne prolétal kolem Ostravy, na serveru FlightRadar24 a můžeme potvrdit, že informace byly ve vzájemné shodě. Proti FlightRadaru Radar Spotter neukazuje jen čas startu a přistání, vertikální rychlost a kód odpovídače SQUAWK.

Autoři sami tvrdí, že jejich aplikace je nejrychlejší, protože omezuje vyhledávání pouze na ta letadla, která můžete vidět z vaší pozice. Zmiňují také malou náročnost na přenesená data.

Jak to funguje?

Může se zdát, že program funguje jaksi jako mávnutí kouzelného proutku, ale tak to samozřejmě není. Aplikace je postavena na třech pilířích:

  1. Zdroje s informacemi o poloze letadel, ze kterých se získávají údaje o letadlech ve vašem okolí. Data jsou čerpána ze serveru AirNavSystems.com a RadarBox24.com, čili připojení k Internetu je nezbytností.
  2. Údaje o aktuální poloze a orientaci telefonu v 3D prostoru dodá samo zařízení s pomocí GPS modulu, kompasu, senzorů polohy a dalších prvků.
  3. To nejtěžší – kombinace všech získaných informací s pomocí složité matematiky dává dohromady tzv. „rozšířenou realitu“ („augmented reality“), která je projektována na obrazovku telefonu.

Aplikace ví, kde stojíte, kam se díváte a jaká letadla jsou kolem Aplikace ví, kde stojíte, kam se díváte a jaká letadla jsou kolem

a projektuje tato data na obrazovku telefonu nebo tabletu a projektuje tato data na obrazovku telefonu nebo tabletu

Zdarma, nebo zaplatit?

Na úvodní obrazovce jsme zahlédli tlačítko Upgrade, signalizující možnost zakoupení vyšší verze. V tomto případě jsou k dispozici dvě varianty:

  • Odstranění reklam a aktivace využití kompasu za cca 33 Kč. Kompas v tomto významu slouží k navigaci na letadlo, zvolené ze seznamu.
  • Přístup do fotogalerie letadel za cca 40 Kč. V tomto režimu budete moci prohlížet nejen jeden zmenšený snímek, ale všechny dostupné fotky daného letadla, jednu po druhé.
  • Zpřístupnění všech funkcí za cca 50 Kč.

Odemknutí všech funkcí za 50 Kč Odemknutí všech funkcí za 50 Kč

Upgrade probíhá prostřednictvím nákupu v aplikaci přes Obchod Play.

Možnosti nastavení

Pokud nepotřebujete sekci s úvodními informacemi, můžete ji deaktivovat přes Menu-Zap/Vyp info. záložku. V takovém případě bude program rovnou startovat v režimu snímání, čímž ušetříte čas. Tuto možnost najdete také jako první v Nastavení aplikace. Dále můžete:

  • Vypnout a zapnout zobrazení virtuálního slunce (hodí se pro ověření, že kompas funguje správně).
  • Zvolit jednotky vzdálenosti (kilometry nebo míle).
  • Ovlivnit obnovovací rychlost (normální/rychle/ultra).

To je z hlediska možností nastavení vše.

Resumé

Aplikace Radar Spotter zdědila od svého předchůdce SkySpy všechna pozitiva – tedy v první řadě jednoduchost, s jakou funguje, kdy stačí pouze namířit fotoaparátem na letadlo a tapnout na displej. Potěšující zprávou je lokalizace do češtiny, která se poměrně povedla – nenašli jsme žádné vyslovené nesmysly, objevující se ve strojových překladech. Jinak je program identický se svým předchůdcem, dokonce bychom se ani nebáli tvrdit, že došlo pouze k přejmenování a drobnému vyladění. Proto se nám hodně nelíbí skutečnost, že autoři nechají platit za prémiové funkce i ty, jež si v minulosti koupili SkySpy Pro.

Před instalací doporučujeme zkontrolovat seznam telefonů, se kterými má Radar Spotter známé problémy.

b86e9d341b665707dda2eced79c8a81c?s=128&d=retro&r=G
The app was not found in the store. :-(

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (9)