TOPlist

Koncepty Samsungu Galaxy S5: bude opravdu tak skvělý?

sgs5_ico

Včera ráno jsme se věnovali spekulacím ohledně příští verze operačního systému Android, nyní se pojďme podívat na další zprávy, které se možná stanou skutečností, ale se stejnou pravděpodobností může jít o nepodložené kachny. Mluvit budeme o nejočekávanějším chytrém telefonu roku 2014 – Samsungu Galaxy S5, kolem kterého se již začala množit řada dohadů, domněnek a mýtů. Fanoušci Samsungu přišli s několika koncepty, jak by budoucí „král Androidů“ mohl vypadat.

Jeden z mnoha konceptů Samsungu Galaxy S5 Jeden z mnoha konceptů Samsungu Galaxy S5

Jeden z mnoha konceptů Samsungu Galaxy S5 Jeden z mnoha konceptů Samsungu Galaxy S5

Jedním z nejčastěji propíraných parametrů je velikost operační paměti – zatímco Samsung i9505 Galaxy S4 má 2 GB RAM, od následníka očekáváme více, tedy přinejmenším 3 GB. Dle některých informací by „es pětka“ mohla mít dokonce 4 GB RAM, ovšem v tomto případě je otázkou, jak by systém se 32bitovým jádrem mohl takto velkou paměť obsloužit. Přikláníme se spíše k variantě, že Galaxy S5 bude mít tři gigabajty RAM.

Přikláníme se k variantě, že Galaxy S5 bude mít 3 GB RAM Přikláníme se k variantě, že Galaxy S5 bude mít 3 GB RAM

Je velmi pravděpodobné, že nová vlajková loď bude odolná prachu a vodě. V tomto směru vidíme velkou šanci, že tomu tak skutečně bude – mnoho nových chytrých telefonů přišlo s těmito vlastnostmi a je třeba s nimi soutěžit. Jedním z průkopníků, který nabídl vodotěsnou a prachotěsnou „vlajkovou loď“, je Sony a pro mnoho zákazníků jsou právě tyto faktory rozhodujícími při výběru Xperie Z.

Galaxy S5 bude nejspíš odolný proti vodě Galaxy S5 bude nejspíš odolný proti vodě

Podle konceptu 91mobiles bude mít Samsung Galaxy S5 2GHz procesor Samsung Exynos s osmi jádry (ve hře je ale také více variant, včetně verze s CPU od Qualcommu), 4 GB RAM, 5,2palcový displej s technologií Super AMOLED Plus a rozlišením 1080p a 3200mAh akumulátor. Nečekali bychom nasazení flexibilního displeje, protože technologie pravděpodobně ještě neuzrála k masovému nasazení a Samsung nemůže riskovat s nedokončeným produktem, ačkoli zakřivený displej by byl jistě tahákem.

Flexibilní displej spíše neočekáváme Flexibilní displej spíše neočekáváme

K pořizování snímků a natáčení videí bude připraven zadní fotoaparát se 20Mpx snímačem (dle jiných zdrojů „jen“ 16Mpx), vpředu pak s rozlišením 5 MPx. Z hlediska velikosti interního úložiště se očekávají varianty se 32, 64 nebo 128 GB paměti. Operačním systémem by mohl být Android 5.0 Key Lime Pie, který v té době velmi pravděpodobně již bude dostupný.

Další koncept, jak by mohl vypadat SGS5 Další koncept, jak by mohl vypadat SGS5

Zatímco dosavadní „vlajkové lodi“ od Samsungu se poměrně často setkávaly s kritikou za své plastové provedení, Galaxy S5 přijde s tělem z odolnějších materiálů – údajně by mělo být z hliníku nebo karbonových vláken čímž Korejci reagují na jednu z konkurenčních výhod HTC One a Apple iPhone. Právě design HTC One je perfektním příkladem, že dobře vypadající smartphone je klíčem k úspěchu. Doufejme, že současně s tímto krokem nepřijde také nemožnost výměny baterie a absence slotu pro paměťové karty. Možná ale nakonec Samsung zůstane u stávajícího provedení – nutno uznat, že Galaxy S4 je poměrně robustní, a to navzdory skutečnosti, že je to celý z polykarbonátu. Takřka jisté ale je, že Galaxy S5 bude vypadat zásadně jinak než S4 a SIII.

Galaxy S5 bude vypadat jinak než jeho předchůdci Galaxy S5 bude vypadat jinak než jeho předchůdci

Spekuluje se také o bezdrátovém nabíjení, hmotnosti nižší než 120 gramů a tloušťce menší než sedm milimetrů.

Samozřejmě čekáme na novinky nejen v oblasti hardware, ale také software. Každý následující mobil z řady „Galaxy S“ přinesl poměrně širokou škálu vylepšení grafické nadstavby TouchWiz, která dnes nabízí skutečně mnoho nadstandardních funkcí. Předpokládali bychom také rozšíření ovládání bez doteků směrem k tomu, co umí Motorola Moto X.

Galaxy S5 bude představen v květnu 2014 Galaxy S5 bude představen v květnu 2014

Bude nejoblíbenější mobil roku 2014 vypadat takto? Bude nejoblíbenější mobil roku 2014 vypadat takto?

Vzhledem dosavadním zkušenostem očekáváme, že Samsung Galaxy S5 bude představen v květnu 2014, i když některé zvěsti naznačují, že by to mohlo být mnohem později. Jedna věc je takřka jistá: Galaxy S5 bude téměř jistě jedním z nejoblíbenějších chytrých telefonů se systémem Android na světě, protože bude pokračovat v dědictví rodiny Galaxy.

Podívejte se na fiktivní video Boba Frekinga s představením údajných novinek Samsungu Galaxy S5.

https://www.youtube.com/watch?v=h_B7Pmt8WGE

Co očekáváte od Samsungu Galaxy S5 vy? Jaké funkce, vylepšení, parametry a změny by měl přinést, aby vás přesvědčil ke koupi? Podělte se o své názory v diskuzi pod článkem!

Zdroje: Android Geeks a Android Geeks.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (44)