5 aplikací pro pozorování noční oblohy s Androidem

vesmir_ico

Již měsíc panuje v Evropě jaro – ideální období pro procházky, provozování outdoorových aktivit a, pokud se dobře oblečete, také k pozorování noční oblohy. Průvodcem hlubokým i blízkým vesmírem vám při tom může být telefon nebo tablet s Androidem. Dnes vám představíme pět aplikací, se kterými se na obloze vyznáte o něco lépe než dosud.

Sky Map

Sky Map – Astronomy App for Android

Sky Map - Astronomy App for Android

Aplikaci Sky Map můžeme bez uzardění prezentovat jako fenomenální nástroj pro amatérské astronomy. Program na displeji telefonu zobrazuje hvězdy, souhvězdí a planety, nacházející se ve směru, kam míříte fotoaparátem telefonu. Může vám tedy například pomoci při identifikaci hvězdy nebo souhvězdí. Funguje ale i obráceně – chtěli byste například vědět, kde se nalézá Venuše, lidově známá též jako Jitřenka nebo Večernice? Stačí použít vyhledávání a šipka vás navede na správné místo na obloze. Sky Map jistě využijete při pozorováních oblohy, stejně jako během romantického posezení pod hvězdami. Také děti budou mít určitě oči navrch hlavy, když jim ukážete, jak telefon poznává hvězdy.

Aplikace má na svém kontě více než deset milionů stažení a známku 4,5. 2,2 MB velký instalační balíček můžete použít na zařízeních s Androidem 1.5 a vyšším. Nesporným pozitivem je nulová cenovka.


Sky Map
Sky Map

Star Walk

Star Walk 2 preview video. Guide to the Sky on your mobile device.

Star Walk 2 preview video. Guide to the Sky on your mobile device.

Další průvodce po hvězdách funguje do značné míry podobně, jako Sky Map – během pohybu telefonem proti noční obloze vám na displeji ukáže hvězdy a planety, na které se díváte. Obsahuje také fakta a další informace o planetách a souhvězdích, včetně souvisejících mýtů a historie. Připraveny jsou také trojrozměrné modely mlhovin, souhvězdí, planetek, komet, asteroidů a umělých družic, na které se lze podívat z jakéhokoli úhlu pohledu v prostoru. Ani zde nechybí vyhledávání, díky kterému naleznete takřka libovolný objekt. Aplikace také poskytuje údaje o aktuální měsíční fázi, času východu a západu slunce a elevaci planet. Snadno také zjistíte, jak bude vypadat nebe později večer nebo kdykoli v průběhu celého roku.

Placenou variantu za 75 Kč si nainstalovalo více než pět tisíc uživatelů a její známka v Obchodě Play je 4,2. Instalovat můžete na Android 4.0 a novější, balíček je velký 156 MB.


Star Walk 2 Ads+ Sky Map View
Star Walk 2 Ads+ Sky Map View

ISS Detector

Přáli byste si na vlastní oči zahlédnout Mezinárodní vesmírnou stanici, známou též pod anglickou zkratkou ISS? Pak by ve výbavě vašeho Androida neměl chybět tento program, která vám poví, kdy můžete tento satelit spatřit. Aplikace funguje automaticky, takže vás upozorní několik minut před průletem družice nad místem, kde se aktuálně nalézáte. Pak stačí jen vyrazit na místo, odkud je volný výhled na oblohu. Po zakoupení placené verze za necelých 70 korun budete moc sledovat také komety a planety, radioamatérské satelity a známé objekty, jako je třeba Hubblův teleskop nebo čínská vesmírná stanice Tiangong.

ISS Detector zaznamenal více než milion stažení a má známku 4,6.


ISS Detector Satellite Tracker
ISS Detector Satellite Tracker

Pocket Planets

PocketPlanets.wmv

PocketPlanets.wmv

Kapesní 3D planetárium – tak by se dala charakterizovat aplikace Pocket Planets. Můžete si v ní prohlížet sluneční soustavu, planety, měsíce, asteroidy, ale i dalších bezmála 200 nebeských objektů. Flexibilní kamerový systém pro jedinečný zážitek, ve kterém lze přiblížit pohled, otáčet, naklánět a měnit. Program můžete použít jako vzdělávací software pro vaše děti, nebo k přiblížení se k planetám blíže, než dokáže jakýkoli dalekohled. Celkový dojem vylepšují kvalitní textury od NASA a funkce encyklopedie, díky které se dozvíte ty nejdůležitější informace z Wikipedie.

Aplikace Pocket Planets má ve verzi zdarma přes sto tisíc stažení a průměrnou známku 4,3.


Pocket Planets Lite
Pocket Planets Lite

Planetarium

Poslední aplikací, kterou doporučujeme zájemcům o vesmír a noční oblohu, je Planetarium. Můžete se v ní procházet po obloze, kterou uvidíte z vámi zvolené zeměpisné šířky a délky. Navíc se po kliknutí na různé nebeské objekty dozvíte informace a fakta o každém z nich. V aplikaci můžete pozorovat projekci oblohy s hvězdami, souhvězdími a meteorickými roji. K dispozici jsou dále oznámení, aby vám neutekly různé astronomické jevy. Stačí vybrat pozici pozorovatele, datum, čas a časové pásmo a budete moci zhlédnout různé informace a zobrazení.

Planetarium je k dispozici zdarma v Obchodě Play, odkud si ho stáhlo více než sto tisíc uživatelů. Jeho průměrná známka je 4,1.


Planetarium
Planetarium

Znáte nějakou lepší aplikaci pro amatérské astronomy, nebo laické pozorovatele noční oblohy? Pak neváhejte a podělte se o tip v diskuzi pod tímto článkem!

Přečtěte si také navazující díl 6 aplikací pro pozorování noční oblohy s Androidem dle čtenářů!

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (12)