5 důvodů, proč přestat s výrobou tenkých telefonů na úkor baterie

technologií baterií

Žádná jiná kategorie zařízení není pod takovým tlakem – výrobci smartphonů se předhánějí ve specifikacích, kvalitních komponentech, ceně a v neposlední řadě designu. Společný jmenovatel týkající se vzhledu většiny telefonů je tloušťka. A čím tenčí, tím lepší. Mnohdy se však zběsilá honba za štíhlými zařízeními podepíše na baterii. Jsou tenké telefony opravdu to, co chceme? Odpověď je ne – a to rovnou pětkrát.

1. důvod: Telefony používáme více, než kdy dřív

Co dnes bereme jako samozřejmost, samozřejmostí dříve nebylo. Ačkoli nostalgicky vzpomínáme na staré Nokie a jejich nabíjení jednou týdně, rozdíl ve výdrži byla kombinace několika faktorů. Ačkoli byla baterie menší, požadovalo se toho od ní opravdu jen minimum. Malý displej, AMOLED v nedohlednu a na specifikace se příliš nehledělo. Z telefonu se překvapivě telefonovalo a kromě občasného trávení času u legendárního Snakea jsme měli telefon pěkně v pouzdře u kalhot.

samsung galaxy s6 batteryPrůměrný uživatel zkontroluje telefon 110krát za den

Dnešní smartphone v mnohém zastoupí počítače – svědčí o tom i statistiky Facebooku, kdy 90 % denního ruchu na sociální síti tvoří uživatelé mobilních telefonů. Z telefonu se připojujeme na internet, vyřizujeme maily, hrajeme graficky náročné hry a využíváme vyladěných a praktických aplikací. Průměrný uživatel zkontroluje chytrý telefon 110krát za den – a to rozhodně není zanedbatelné číslo.

Omezování baterie tudíž omezuje i to, co můžeme s telefonem potenciálně dělat. Méně prohlížení webových stránek, méně hraní a méně práce. Když už jste majitelem výkonného zařízení, proč se omezovat kvůli nedostatečné baterii kvůli o pár milimetrů tenčímu designu?

Lenovo A7000 tlačítka na boku

2. důvod: Tenký telefon používání nijak neulehčuje

Jsou tenké smartphony něco, co nám ulehčí jejich používání, ubere na konečné ceně a poslouží konečnému uživateli? Nebo milimetrová tloušťka slouží k tomu, aby výrobci a reklamou masírovaní uživatelé mohli říct, že mají přece ten nejtenčí telefon?

Do jisté doby bylo důležité velikost telefonu smršťovat, učinit jej přenosným a praktickým pro držení a manipulaci v ruce. Do takového bodu jsme však dospěli – ba naopak tenčí telefony jsou mnohem náchylnější k vyklouzávání z ruky nebo se na nich hůře píše. Většina uživatelů navíc po nákupu telefonu investuje i do ochranného krytu, které zařízení dodá kromě ochrany i několik dalších milimetrů tloušťky. Potřeba tenkého telefonu se tedy zcela ztrácí – po všech stránkách by posloužila objemnější baterie.

Battery level

3. důvod: Design má být kombinací užitečnosti a krásy

Design je u telefonů nesmírně důležitý. Ať už jste uživatel, co si potrpí na detaily nebo vám na designu jako takovém nezáleží – celková konstrukce, strategická poloha tlačítek, prostor pro to či ono, dobře umístěné reproduktory a mikrofon, to vše je součást designu. Kombinace praktičnosti a krásy je právě úkol designérů – mít opravdu tenký telefon však nedává smysl ani z hlediska designu.

Ačkoli se může jevit tenký design kompaktnější, při velikosti dnešních displejů jsou tenké telefony více náchylnější k poškození. Navíc díky malé baterii neustále hypnotizujete procenta a doufáte, že telefon vydrží do večera. V tom lepším případě máte ke svému super tenkému a kompaktnímu telefonu přibalenou ještě tlustou externí nabíječku a USB kabel.

4. důvod: Quick charging problém neřeší

Ačkoli se spousta výrobců snaží uživatele přesvědčit, že rychlé nabíjení řeší problém s baterií, rozhodně tomu tak není. Rychlé nabíjení má smysl v případě, že není potřeba kvůli malé kapacitě baterie s sebou neustále tahat nabíječku – byť se telefon nabije rychle. Opravdu má cenu vyvíjet tenké telefony, když technologie používané pro smartphone baterie stagnují a neposouvají se dopředu stejným tempem, jako ostatní komponenty?Samsung Galaxy A5 (2016) nabíjení

5. důvod: „Dobrá výdrž“ se většinou hodnotí jako den používání – to je ale málo

Ačkoli je nyní jednodenní výdrž brána jako samozřejmost, o několik milimetrů tlustší telefony by situaci mohly rázně změnit bez dopadu na ostatní komponenty. Ačkoli se neustále pracuje na vývoji nových technologií napájení telefonu, prozatím se baterie pro koncové uživatele zasekly na jednom bodě. Proč tedy nepřidat pár milimetrů a tím i pár hodin výdrže navíc.

Situace se obrací k lepšímu

Výrobci si naštěstí začínají uvědomovat, že velkokapacitní baterie je pro uživatele důležitější než o několik málo milimetrů tenčí telefon. Doufáme však, že se už brzy dočkáme modernější technologie, která bude schopna držet krok s náročnými smartphony a jejich komponenty.

Co vás na moderních smartphonech štve nejvíce?

Johanna Kovaczicz
O Autorovi - Johanna Kovaczicz

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (36)