Jaký používáte webový prohlížeč? (Hlasovačka)

Jaký-používáte-webový-prohlížeč-(Hlasovačka)

Webový prohlížeč je nesporně jedním z nejdůležitějších programů v softwarové výbavě chytrého telefonu. Google sice do svého balíku aplikací zahrnuje Chrome, nicméně uživatelé mají možnost volby – v Obchodě Play najdou nespočet alternativ. V rámci Hlasovačky pro tento týden se pokusíme zjistit, jaký prohlížeč je dle našich čtenářů onou pomyslnou jedničkou.

Obsah článku

Výběr 11 webových prohlížečů

V základní výbavě každého telefonu určitě najdete webový prohlížeč. Většinou to bude Google Chrome, u některých výrobců pak jejich vlastní aplikace. Uživatelé však mají na výběr z celé řady alternativ, z nichž některé si představíme v této kapitole.

Brave

Brave je jedním z novějších prohlížečů pro Android. Světlo světa spatřil v říjnu 2016 a uživatele láká na řadu zajímavých funkcí. Možná poněkud kontroverzní je blokování reklam, dokáže blokovat soubory cookie třetích stran i skripty a zaměřuje se na ochranu soukromí. Nabízí také optimalizaci pro rychlost a lepší výdrž baterie. Obsahuje většinu základních funkcí, jako jsou záložky, historie a režim ochrany soukromí (inkognito).

Brave Private Browser: AI, VPN
Brave Private Browser: AI, VPN

Chromer

Chromer je na poli webových prohlížečů pro Android poměrně unikátní. Nefunguje totiž zcela jako prohlížeč, ale spíše jako spouštěč pro vlastní karty Chrome (Chrome Custom Tabs). Webové odkazy otevírá v samostatných kartách pro rychlé a snadné procházení. Podmínkou ke správnému fungování je mít nainstalovaný prohlížeč Google Chrome. Jedná se o jednoduchou a svižnou aplikaci pro základní použití.

Lynket Browser (previously Chr
Lynket Browser (previously Chr

 

Firefox

Firefox je takřka klasikou na desktopech a na Androidu ušel během sedmi let poměrně dlouhou cestu. Dnes je jedním z nejsilnějších prohlížečů pro Android, zejména díky působivé sadě funkcí. Zmínit můžeme například synchronizaci s desktopem (záložky, historie atd.), ochranu osobních údajů, rychlé sdílení, podporu Chromecastu či přístup k některým doplňkům, které zlepší zážitek z prohlížení.

Firefox Fast & Private Browser
Firefox Fast & Private Browser

Firefox Focus

Firefox Focus je druhým pokusem Mozilly uspět v tomto segmentu na Androidu, přičemž cílovou skupinou jsou uživatelé, dbající na svou bezpečnost a ochranu soukromí. Relativně mladá aplikace obsahuje zjednodušené rozhraní, které skryje reklamy, brání se sledovacím programům a pravidelně promazává historii prohlížení.

Firefox Focus: No Fuss Browser
Firefox Focus: No Fuss Browser

Flynx

Flynx je prohlížeč pracující v plovoucím okně, tedy nikoli v režimu celé obrazovky. Díky tomu můžete procházet webové stránky, aniž byste museli opouštět aplikaci, kterou právě používáte. Když klepnete na nějaký odkaz, otevře se malá bublina na boční straně obrazovky a stránka se načte na pozadí. Po klepnutí na bublinu se pak zobrazí obsah stránky. Přichází také s několika dalšími funkcemi, jako je noční režim, režim rychlého čtení bez reklam či ukládání článků do režimu offline.

Flynx - Read the web smartly
Flynx - Read the web smartly

Google Chrome

Google Chrome je na Androidu jednoznačnou jedničkou. Částečně tomu vděčí za fakt, že je předinstalován a nastaven jako výchozí na nových zařízeních. Řada uživatelů je s ním natolik spokojena, že ani nehledají alternativu. Kromě moderního designu je jeho silnou stránkou především synchronizace s desktopovým prohlížečem a poměrně hluboká integrace s účtem Google. Z mnoha funkcí jmenujme například automatické vyplňování formulářů, anonymní režim procházení, ukládání stránek k offline prohlížení či automatický překladač.

Google Chrome: Fast & Secure
Google Chrome: Fast & Secure

Lightning Web Browser

Lightning Web Browser se snaží zaujmout především jednoduchým designem. Z pestré palety funkcí jmenujme například podporu grafických témat, blokování reklamy, či podporu používání v síti TOR. Aplikace je nabízena jako open source.

Lightning Browser Plus - Web B
Lightning Browser Plus - Web B

Microsoft Edge

Microsoft Edge se snaží povstat z popela aplikace Internet Explorer. Nutno uznat, že jde o docela slušnou alternativu k Chrome. Zajímavým rysem jsou navigační tlačítka v dolní části, což oceníte především na zařízeních s větší obrazovkou. Podobně, jako mnohá konkurence, těží ze synchronizace oblíbených položek a otevřených stránek s desktopovým prohlížečem. Pochopitelně nechybí anonymní režim.

Microsoft Edge: AI browser
Microsoft Edge: AI browser

Naked Browser

Naked Browser vypadá na první pohled tak trochu jako retro aplikace. Jeho alfou a omegou jsou rychlost a jednoduchost, byť občas možná na úkor vzhledu a poskytovaných funkcí. V základní paletě však nechybí jako zkratky, záložky a historie. Jednou z deklarovaných vlastností jsou minimální požadavky na oprávnění.

Naked Browser web browser
Naked Browser web browser

Opera Mini

Opera Mini samozřejmě nemůže v našem přehledu chybět. Vždyť do boje mezi webovými prohlížeči poměrně viditelně zasáhla již na desktopech. Norská společnost má ve svém portfoliu hned několik prohlížečů, z nichž každý míří na maličko jinou cílovou skupinu. V případě Opera Mini jsou hlavními lákadly komprese videí, blokování reklamy a panel, ve kterém můžete sledovat novinky a zprávy. Volitelně lze aplikaci synchronizovat s její desktopovou verzí.

Opera Mini: Fast Web Browser
Opera Mini: Fast Web Browser

 

Samsung Internet Browser

Samsung Internet Browser je pokusem jihokorejského giganta prosadit se na poli webových prohlížečů, který najdete předinstalovaný na jeho zařízeních. Nabízí podporu gest, možnost rozšíření funkcí pomocí zásuvných modulů, rychlou nabídku či podporu 360stupňových videí. Aplikace je zatím publikována jako beta verze, nicméně již nyní má co nabídnout.

Samsung Internet Browser Beta
Samsung Internet Browser Beta

Jaký používáte webový prohlížeč?

Dostáváme se k anketní otázce tohoto kola, kde se ptáme, jaký používáte webový prohlížeč. V případě, že jich používáte více, hlasujte pro ten, který máte nastavený jako výchozí.
[gravityform id=“171″ title=“false“ description=“false“ ajax=“true“]
V diskuzi pod článkem se můžete rozepsat o tom, proč jste zvolili právě ten webový prohlížeč, pro který jste hlasovali, a jaké jsou dle vás jeho největší výhody proti konkurenci.

Hlasovačka z minulého týdne

Před týdnem jsme se v rámci cyklu Víkendová hlasovačka a diskuze ptali, zda vaše banka podporuje placení mobilním telefonem. Přestože bank, které tuto funkci nabízejí, je zatím menšina, v řadách našich čtenářů mají poměrně solidní zastoupení. Se 49 % je sice stále ještě početnější skupina těch, jejichž banka placení mobilem nepodporuje. Kladnou odpověď jsme však dostali od 44 % respondentů, což považujeme za překvapivě dobrý výsledek.

Hlasovačka z minulého týdne Hlasovačka z minulého týdne

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (38)