TOPlist

Virtuální realita pro každého startuje. Google spouští Street View pro Cardboard

google cardboard

Den, na který naše redakce netrpělivě čekala, právě nastal. Google uvolnil aktualizaci svých Google Map, díky které je možné veškeré obrázky ze Street View prohlížet pomocí virtuální reality v Google Cardboard. Nevíte, o co se jedná?

Google Cardboard – virtuální realita za pár kaček

Společnost Google možná trochu překvapila, když představila koncept Google Cardboard, který měl přinést virtuální realitu do každého domova, navíc velmi levně. Tento koncept v sobě ukrývá brýle z kartonu, do kterých se vsune mobilní telefon. Ten díky přítomnosti gyroskopu přenáší pohyby vaší hlavy přímo do speciálních aplikací, které mění úhel kamery, a vy se tak ocitnete přímo na místě. Google Cardboard jsou navíc s cenou okolo 100 Kč velmi levnou koupí, která ale rozhodně zaujme.

google-cardboard-watermarked-4

Google Cardboard

Velmi povedený článek o Google Cardboard jsme vám přinesli ve článku: Google Cardboard – první pohled virtuální reality za pár kaček + nejlepší aplikace pro VR.

Google Street View nově s podporou Google Cardboard

V oficiální aplikaci Google Cardboard jsme si měli možnost prohlédnout ukázku, jak by mohlo Street View v těchto brýlích vypadat. Bohužel zde byla vybrána určitá lokace a nešlo využít plného potenciálu této služby. To se ovšem dnes mění – virtuální realita je nyní obsažena v Google Mapách a lze v Google Cardboard zobrazit libovolná místa, která jsou nasnímána v Google Street View. Jak se k této funkci dostat? Nejprve je nutné zobrazit Street View – v daném místě na mapě podržíme prst, následně tahem prstu od spodního okraje displeje odkryjeme volbu Street View, na kterou klikneme. Při prohlížení ve Street View stačí dvakrát poklepat na kulatou ikonku v pravém dolním rohu. Rázem se obraz rozdělí na dvě poloviny a kamera se začne měnit podle natočení telefonu. V tuto chvíli již stačí zasunout telefon do Google Cardboard a začít se rozhlížet.

virtuální realita google cardborad street view

Ačkoliv mají brýle na svém těle tlačítko, jeho funkce se zatím ve Street View nevyužila. Zatím tedy není možné se na mapě pohybovat a vždy musíte opět telefon vysunout a zobrazit jinou oblast. I tak to ale funguje skvěle a i my v redakci jsme byli sami mile překvapeni, jak si s tím Google poradil. Překreslování obrazu je plynulé a člověk nezaznamená ani přechody mezi snímky. Velmi povedená je virtuální realita v kombinaci s projektem Google Art – lze se zde projít významnými památkami z celého světa a dokonce i pár vybraných v České republice.

Líbí se vám nová funkce Google Cardboard? Pořídili jste si už tento zajímavý koncept?

zdroj: plus.google.com

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (29)