Otestujte si, jak dobrý je displej vašeho telefonu

Otestujte-si,-jak-dobrý-je-displej-vašeho-telefonu

Chcete mít jistotu, že obrazovka vašeho mobilu funguje tak, jak má? Například zda neobsahuje „mrtvé pixely“ a interpretuje správně vaše doteky? To můžete snadno zjistit pomocí celé řady aplikací. Nám se v praxi osvědčil Display Tester, který vám představíme. Tak neváhejte a otestujte si displej vašeho telefonu!

Obsah článku

 

Display Tester Display Tester

Co aplikace Display Tester slibuje?

Popisek v Obchodě Play je poměrně dlouhý, takže se zaměříme jen na některé funkce a vlastnosti. Testovat pomocí tohoto nástroje můžete pochopitelně všechny typy obrazovek, založené na technologiích LCD i OLED. Pomocí aplikace Google Cast je dokonce možné otestovat kvalitu zobrazení na televizoru. Program umožňuje testování v celoobrazovkovém režimu i na zařízeních se softwarovými tlačítky.

Ve verzi zdarma umí Display Tester proklepnout „mrtvé pixely“, provádět testy podání barev a kalibrace, zkoušet podání v různých úhlech pohledu či zjišťovat, jak si zařízení poradí s více doteky současně (multi-touch). Nechybí ani užitečné informace, jako je velikost obrazovky, typ grafického akcelerátoru, jemnost displeje a další parametry zobrazovací jednotky. Placená verze navíc nabízí plnou podporu Google Castu a údajnou opravu vypálených bodů.

Od vývojářského studia Braintrapp jsme v minulosti například recenzovali aplikaci Ampere, s níž můžete otestovat rychlost své nabíječky.

Je displej vašeho telefonu v pořádku?

Po spuštění se ocitnete rovnou v prostředí aplikace, sestávajícího z pěti sekcí, mezi kterými budete přepínat záložkami v horní části okna. Na první stránce Information se dozvíte základní informace o zařízení a obrazovce, jako jsou veškeré rozměry, rozlišení, jemnost a další parametry.

To podstatné se nalézá na druhé záložce Basics, kde je připraveno jedenáct různých testů. Protože většina z nich spočívá v postupném zobrazení několika specifických obrázků, podíváme se nejprve na základy ovládání (platí pro režim na šířku):

  • Posunem doleva/doprava změníte testovací obraz.
  • Posunem nahoru/dolů zvýšíte/snížíte jas.
  • Dlouhý dotyk přepne mezi normálním režimem a režimem celé obrazovky.
  • Dvojité klepnutí skryje nebo zobrazí dialog pro konkrétní test (je-li k dispozici).

 

Užitečný je hned první test Defective pixel detection, jehož cílem je odhalení „mrtvých obrazových bodů“. Spočívá v zobrazení několika barev přes celou obrazovku, které by mělo odhalit body, jež v určité barvě nesvítí. Kromě modré, zelené a červené se testují tři úrovně šedé, bílá, černá, žlutá, purpurová a tyrkysová.

Další testy

Druhý test Banding, contrast, saturation prověří, jak si obrazovka poradí s podáním jemných barevných přechodů, jak je na tom z hlediska kontrastu a sytosti barev. Gamma detection testuje, jak si displej vede z hlediska rozložení jasů uvnitř rozsahu jasů. V ideálním případě by stejnou barvu jako pozadí měl mít obdélník s hodnotou 2,2.

Poměrně zásadní pro komfortní ovládání telefonu jsou pozorovací úhly. Ty rozhodují o tom, zda displej zařízení musíte sledovat pokud možno v ideální kolmici, případně nakolik při pohledu ze stran či boků dochází k viditelnému zkreslení barev. Na dvou testovacích obrázcích velice rychle poznáte, jak na tom váš mobil je. Test Multi-touch counter vám ukáže, kolik doteků je váš telefon schopen maximálně vnímat a interpretovat. Výjimkou dnes není ani možný dotek až deseti prsty.

Chcete-li mezi sebou porovnat dvě a více zařízení, doporučujeme k tomuto účelu použít sekci Real world photos. Je zde připravena sada referenčních testovacích fotografií, které zdůrazní případné nedostatky v podání světel, stínů či konkrétních barev. Zajímavý je také test citlivosti jednotlivých oblastí obrazovky, který najdete pod položkou Touch pressure test. Při přejíždění po jednotlivých čtverečcích byste v ideálním případě měli na každém získat stejnou hodnotu.

V sekci Burn-in repair najdete několik položek, s jejichž pomocí byste měli mít možnost opravit či alespoň snížit vypálení displeje. Zdarma je jen první varianta, spočívající v zobrazení černo-bílých pruhů. Další možnosti jsou již součástí placené verze Pro, která přijde na 40 korun.

Resumé

Pokud potřebujete zjistit, zda je displej vašeho telefonu v pořádku, je Display Tester určitě užitečným programem, který nabídne vše, co v takové situaci můžete potřebovat. Trochu skepticky se díváme na údajné „opravování vypálených displejů“, byť věříme, že k částečnému dočasnému zlepšení situace mohou přispět. Kladný dojem maličko kazí chybějící lokalizace do češtiny, nicméně tuto nevýhodu alespoň částečně kompenzuje vcelku intuitivní uživatelské rozhraní.

Aplikace Display Tester je v Obchodě Play od roku 2012, kdy jsme se jí také poprvé věnovali v podrobné recenzi. Za tu dobu si ji stáhlo více než půl milionu uživatelů a její průměrná známka je 4,3. Instalační balíček velký 8 MB můžete použít na zařízeních s Androidem 4.0 a novějším.

Display Tester
Display Tester
Testovali jste někdy displej vašeho telefonu?
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (0)