Telefony Nokia se příští rok vrátí v plné parádě. Co můžeme čekat?

telefony nokia

Nedávno jsme se oficiálně dozvěděli, že nové telefony Nokia jsou v přípravě. Ještě lepší zpráva byla v tom, že operačním systémem bude Android. Jednalo se o poměrně velkou zprávu, protože po mnoha letech se dočkáme Nokia telefonu bez vlivu Microsoftu. Rozhodli jsme se shrnout všechny informace, co se ví o „staronové“ společnosti Nokia a chystaných telefonech.

Telefony Nokia nezvládly souboj na poli chytrých telefonů

Finská společnost Nokia začala mobilní telefony vyrábět již v roce 1987 a brzy se stala jednou z nejprodávanějších značek telefonů v historii. V novém století se ji zpočátku stále dařilo, s příchodem smartphonů ale přišly roky nejistoty a stále menších prodejů. Nokia nestačila na Android nebo Apple konkurenci. Jako konec společnosti Nokia mnozí považují koupi Microsoftem, kdy začala éra telefonů s operačním systémem Windows Phone, který se jak již dnes víme neuchytil a na trhu je velmi malé množství telefonů s WP. Nokia nakonec přestala vyrábět telefony v roce 2014, kdy se mobilní divize přesunula přímo pod Microsoft a finská firma se začala zaměřovat na síťové zařízení.

Legenda pokračuje

Už se nejedná o spekulace, Microsoftu tento rok skončila licence na prodej telefonů pod značkou Nokia, což je hlavní důvod, proč se další rok dočkáme nových telefonů. Je však dobré zdůraznit, že nové telefony Nokia nebudou pocházet od té stejné společnosti, která na trh přinesla PureView, modely ze série N nebo třeba legendární telefon Nokia 3310. Licenci na prodej telefonů pod značkou Nokia koupila společnost HMD Global Oy, a to rovnou na dalších 10 let. O výrobu telefonů se postará tchajvanská společnost Foxconn, která například vyrábí iPhony.

Nokia s Androidem

Ptáte se, co je HMD Global Oy za firmu? Dalo by se říct, že Nokia telefony se nemusí zase tak moc lišit, HMD taktéž pochází z Finska. Klíčoví lidé z HMD Global včetně CEO Arta Nummely, předtím pracovali dlouhé roky u Nokie. Prezident společnosti je Florian Seiche, předtím pracoval také u Nokie, nejvíce je ale spjat se společností HTC, kde býval viceprezidentem.

Co víme o telefonech?

Před několika dny obletěly internet spekulace o vlajkové lodi Nokia P. Bohužel nebyly pravdivé, po chvíli se ukázalo, že se jedná o hloupý telefon Nokia 515, takže toho momentálně moc nemáme. Zatím je jasné to, že telefony poběží na Androidu. Oznámeno bylo, že budou odhaleny v první polovině příštího roku, nicméně je velmi pravděpodobné, že se ukážou již v prvních dvou měsících. A to hlavně kvůli dvěma velkým akcím. Tou první je CES 2017 v Las Vegas, který se uskuteční na začátku ledna. Mnohem pravděpodobněji se ale jeví MWC 2017, který se uskuteční 27. února.

Co se týče jména, musíme se opět odkázat na spekulace. Několikrát se objevily na internetu zařízení s pojmenováním Nokia D1C a Nokia P1. Pravděpodobně se ale bude jednat pouze o kódové označení, pokud jsou vůbec tato označení pravá. Stejné to je i u specifikací nebo designu. Máme ale aspoň několik náznaků, které poskytl CEO Arto Nummela v rozhovorech. Podle něj budou telefony v prémiové kvalitě a designu, u kterého hned lidé poznají, že se jedná o Nokia telefon. Že by návrat do dob “Nkové” série? Prozradil také, že se nebudou hnát za megapixely nebo gigahertzy, ale zaměří se na poměr cena/výkon. Tak jako tak se těšíme na nové telefony Nokia a věříme, že dokáží rozvířit trh s Android telefony.

Na co by se měly nové telefony Nokia zaměřit? Myslíte, že společnost HMD Global uspěje?

Zdroje: phonearena.com, trustedreviews.com, androidauthority.com.

David Trlica
O Autorovi - David Trlica

Už od dětství ho bavily telefony, na půdě byste určitě našli mnoho a mnoho časopisů o telefonech. První setkání se smartphony proběhlo právě u Androidu.… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (24)