Nejnovější aplikace z Google Play #173: zjistěte, jestli nedýcháte smog!

nejnovejsi-aplikace-173-smog-ico

V tomto díle Nejnovějších aplikací z Obchodu Play vám představíme jednoduchý převodník jednotek nebo praktickou minutku. Ukážeme vám, že chytrý telefon může nahradit rádio a jak zjistíte, jestli nedýcháte smog.

Unit Convert+

Unit Convert+ je zjevně aplikace autorů, kteří si příliš nepotrpí na dlouhé řeči. V Obchodě Play totiž své dílko prezentují jen kratičkým komentářem „Unit Convert + je jednoduchý převodník bez jakýchkoli reklam.“ Aplikace disponuje jednoduchým uživatelským rozhraním, ve kterém si nejprve zvolíte, jaký typ jednotek chcete převádět (hmotnost, délka, plocha, měna, objem, rychlost, teplota, tlak). Pak zadáte hodnotu a jednotku, ze které chcete převádět. Program ji obratem převede do všech podporovaných jednotek.

Během čtyř týdnů si tento program nainstalovalo více než deset tisíc uživatelů a jeho průměrná známka je 4,0. Balíček velký jen dva megabajty můžete instalovat na telefony a tablety s Androidem 4.3 a vyšším.

Unit Convert+
Unit Convert+

CastBox – Free Audio (Unreleased)

Nemáte rozhlasový přijímač? Nevadí! Zatím oficiálně nevydaná aplikace CastBox vám nabídne hudbu z celého světa, sport, zprávy, rozhovory… To vše v jedné aplikaci, která je jednoduchá, rychlá a zdarma. Můžete v ní také poslouchat podcasty, audioknihy online rádia.

Autoři shrnuli výhody tohoto programu od osmi bodů:

  • Výběr z celého světa: přes 450 tisíc podcastů, 100 tisíc rádií, 50 tisíc audioknih. Sami si vyberte, co chcete poslouchat. Nechybí ani české zdroje.
  • Nejrůznější témata: umění, byznys, zábava, humor a satira, vzdělávání, hry a koníčky, zdravotnictví, děti a rodina, literatura, hudba, zprávy a politika, náboženství, věda a technologie, sport, společnost a kultura, televize a filmy a další.
  • Přihlášení k odběru: jedním kliknutím se přihlásíte k odběru svého oblíbeného audia a nikdy tak nezmeškáte žádnou novinku.
  • Personalizovaná doporučení založená na vašich zájmech a toho, co jste poslouchali.
  • Trendy: upozorňuje na žhavá audia, která jsou v současné době ve středu zájmu.
  • Výkonný vyhledávač.
  • Čistý a praktický vzhled ve stylu Material Designu pro snadnou navigaci.
  • Zdarma: všechny uvedené funkce jsou zcela zdarma.

CastBox zatím zaznamenal více než tisícovku instalací. Balíček můžete použít na zařízeních s Androidem 4.0.3 a vyšším.

Podcast Player App - Castbox
Podcast Player App - Castbox

Visual Timer – Countdown

Pokud vaříte, možná jste se setkali s problémem nastavení minutek. Rýže bude hotová za deset minut, kuře musíte z trouby vytáhnout za hodinku. Jak to vyřešit pomocí chytrého telefonu? Stačí si nainstalovat aplikaci Visual Timer – Countdown a máte po starostech! Jedná se o časovač, či, chcete-li, „minutku“, kterou rychle nastavíte jediným klepnutím. Vizuální reprezentace času pak dovoluje rychlé zjištění aktuálního stavu.

Aplikace vám může pomoci v práci, kde pohled na zbývající čas může fungovat jako způsob ke zlepšení produktivity. Stejně tak doma si můžete nastavit různé časovače pro každodenní úkoly – například na již zmíněné vaření, cvičení, nebo měření přestávek mezi různými činnostmi.

Autor jako hlavní klady jmenuje:

  • rychlá a snadná instalace
  • možnost nastavení vlastních předvoleb časovače
  • konfigurace a přizpůsobení nastavení alarmu vašim potřebám

Aplikace je v Obchodě Play dva týdny, za tu dobu dostala jednu aktualizaci a zaznamenala přes padesát stažení. Její průměrná známka je 4,7. Instalační balíček velký necelých 7 MB můžete použít na telefonech a tabletech s Androidem 4.1 a novějším.

Visual Timer - Countdown
Visual Timer - Countdown

Smog v ovzduší ČR

Na závěr tohoto dílu zavítáme do českých luhů a hájů, kde se zrodila aplikace s prostým, ale výstižným názvem Smog v ovzduší ČR. Jejím autorem je Lubomír Krůta, který své dílko popsal následovně: „Aplikace zobrazuje aktuální informace o úrovni znečištění ovzduší. Data jsou sbírána z automatizovaných měřicích stanic ČHMÚ. Kvalita ovzduší je hodnocena na stupnici 1 až 6 v souladu s legislativou. Výpočet indexu kvality ovzduší, ve kterém je zohledněn možný vliv imisí na zdravotní stav obyvatelstva, je založen na vyhodnocení 1h koncentrací oxidu siřičitého (SO2), oxidu dusičitého (NO2), suspendovaných částic (PM10), 8h klouzavých koncentrací oxidu uhelnatého (CO) a v letním období (1. 4. – 30. 9. ) 1h koncentrací přízemního ozonu (O3).“

Jako hlavní vlastnosti a funkce pak jmenuje:

  • mapa všech stanic
  • koncentrace všech měřených znečišťujících látek
  • grafy vývoje hodnot za posledních 24 hodin
  • widget 1×1 zobrazující index kvality nejbližší nebo vybrané stanice

Během necelých čtyř týdnů, po které je program Smog v ovzduší ČR ke stažení v Obchodě Play, si ho stáhlo přes tisíc uživatelů. Průměrná známka 4,9 svědčí o jejich velké spokojenosti. Zhruba 5 MB velkou aplikaci můžete instalovat na zařízení s Androidem 4.1 a vyšším.

Smog v ovzduší ČR
Smog v ovzduší ČR

Předchozí díly seriálu Nejnovější aplikace z Google Play

Objevili jste v Obchodě Play nějaké nové aplikace, které by stály za zmínku v příštím díle tohoto seriálu? Nebo jste přímo autorem nového programu? Pak neváhejte a dejte nám o nich vědět v diskuzi pod článkem!
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (3)