Samsung Gear Sport recenze: společník pro každý den

Samsung Gear sport Titulka

Chytré hodinky dosud sice ještě neprojevili svůj plný potenciál, mnozí výrobci to s nimi však stále nevzdávají. My jsme otestovali nejnovější chytré hodinky z dílny jihokorejského giganta – Samsung Gear Sport. Ty vedle vlastního systému Tizen OS nabízí také bohatou hardwarovou výbavu, bude to ale stačit?

Obsah recenze Samsung Gear Sport

Obsah balení

Chytré hodinky Samsung Gear Sport se prodávají v malé, minimalisticky designované krabičce, která nenápadně upozorňuje, že tady se jedná o nástroj pro sportovce. Uvnitř se pak ukrývají samotné hodinky doplněné o základní sadu manuálů, vedle toho zde pochopitelně nesmí chybět ani nabíjecí kolébka spolu s adaptérem. Malým, ale příjemným bonusem je pak náhradní pásek, tedy lépe řečeno jedna jeho polovina pro případ, že by pro vás byl původní pásek moc dlouhý. Druhou půlku s přezkou zde nehledejte.

Samsung Gear Sport obsah balení

Kovové tělo s otočnou lunetou

Samsung Gear Sport využívají u současných chytrých hodinek velmi populární kruhový design velmi podobný svým předchůdcům. Nezapomnělo se ani na originální způsob ovládání pomocí otočné lunety okolo displeje. Ta při otáčení klade dostatečný odpor s mechanickým cvakáním a nedochází tak k nechtěnému otočení. Design hodinek nijak drasticky neupozorňuje na to, že by Samsung Gear Sport měly být určeny čistě pro sportování a hodí se tak pro každodenní univerzální použití. Příjemná je také možnost rychlé výměny pásku za kožený řemínek či kovový tah. Škoda jen, že Samsung Gear Sport používá pásky o šířce 20mm oproti 22mm u starších hodinek řady Gear.

Samsung Gear Sport přední strana (2)

Vodotěsnost do 5 ATM

Tělo hodinek je z větší části tvořeno nerezovou ocelí s plastovou spodní částí v níž je zasazen senzor pro měření srdečního tepu. I díky menšímu, 1,2″ displeji pak Samsung Gear Sport patří mezi nejmenší chytré hodinky na trhu. také tloušťka je velmi příjemná, obzvlášť vezmeme-li v potaz poměrně výrazně vystupující lunetu nad povrch displeje. Celkové rozměry těla hodinek jsou 44,6 x 42,9 x 11,6 mm a jejich hmotnost činí příjemných 67 gramů. Díky malým rozměrům se hodinky hodí (narozdíl od robustnějších Gear S3) také na zápěstí něžného pohlaví. Hlavní chloubou hodinek je pak jejich odolnost, nejen že splňují armádní normu MIL-STD-810G, disponují také voděodolností do 50m respektive 5ATM. To znamená, že hodinky bez problému zvládnou také povrchové plavání.

Samsung Gear Sport přední strana

S menším displejem, navíc poměrně výrazně zapuštěným, se pojí i o něco horší ovladatelnost a dvojnásob to pak platí u funkcemi nabitém Tizen OS, vše však značně ulehčuje již zmíněná otočná luneta. Vedle dotykového displeje a lunety jsou zde ještě další ovládací prvky v podobě dvojice bočních tlačítek s pogumovaným povrchem. Tato tlačítka slouží pro návrat na hlavní obrazovku / vyvolání menu aplikací a pro funkci zpět. Uživatelé, kteří byli zvyklí na systém Android Wear zde možná budou postrádat některá swipovací gesta – například pro návrat o krok zpět.

Samsung Gear Sport tlačítka

Kruhový SuperAMOLED

Jak jsme již zmínili, chytré hodinky Samsung Gear Sport disponují kruhovým displejem o „úhlopříčce“ 1,2″, ten proti poškození chrání sklo Corning Gorilla Glass 3. Displej je, jak od Samsungu pravděpodobně očekáváte, SuperAMOLED, jeho rozlišení činí 360 x 360 px a tím pádem nabídne velmi solidní jemnost obrazu 424 ppi. Samsung se vyvaroval jakéhokoli vykrojení a obvod displeje tak představuje dokonalou kružnici. Přítomen je také světlocitlivý senzor, který aktivuje režim nízkého jasu pro použití v noci či naopak jas zvýší na maximum pro lepší čitelnost na přímém slunci. Výsledkem je skvělá čitelnost displeje za všech okolností. V noci displej netáhne oči a na slunci je naopak velmi dobře čitelný.

Samsung Gear Sport displej

Hardware

Uvnitř hodinek se ukrývá dvoujádrový chipset Exynos určený speciálně pro nositelná zařízení a sekunduje mu operační paměť o kapacitě 768 MB. Tato kombinace je pro chod Tizen OS na chytrých hodinkách více než dostatečná a systém běhá bez sebemenšího zaváhání. Uvítali bychom však větší interní úložiště než jen 4 GB, ze kterých je k dispozici navíc jen 1,6 GB, což není mnoho, pokud chcete při sportu poslouchat hudbu přímo z hodinek. Bezdrátovou konektivitu zde zastupuje Wi-Fi 802.11 b/g/n, bluetooth 4.2 a NFC.

Samsung Gear Sport srdeční tep

Žádným sportovně zaměřeným chytrým hodinkám pak nesmí chybět GPS a nejinak je tomu i v tomto případě. První určení polohy samotným hodinkám trvá sice o něco déle, ale poté je již určení současné polohy bezproblémové a dostatečně přesné. Další neodmyslitelnou součástí současných chytrých hodinek zaměřených na sportovce je také senzor srdečního tepu. Ten vám může měřit tep na vyžádání, v 10 minutových intervalech či nepřetržitě. Výrobce do hodinek nezapomněl „přibalit“ také výškoměr a barometr. Jako největší mínus v oblasti konektivity a vlastně hardwarové výbavy jako celku vnímáme absenci slotu na SIM kartu, díky kterému by se uživatel mohl při sportu od telefonu plně osamostatnit a stále zůstal „na příjmu“.

Specifikace Samsung Gear Sport

[aps_product_sz id=“449390″]

Výdrž na baterii

Jestliže u smartphonů platí, že výdrž na baterii velmi závisí na způsobu používání, zde to platí dvojnásob. Pokud totiž Samsung Gear Sport budete využívat jako prodlouženou ruku vašeho smartphonu a primárně vám poslouží k upozornění na notifikace, rychlou odpověď na zprávu, ovládání hudebního přehrávače či pro rychlou kontrolu předpovědi počasí, může se výdrž hodinek dostat až na 3 dny používání. Pokud je však od smartphonu více osamostatníte, budete využívat vestavěnou Wi-Fi s GPS, například zahájíte cvičení s nepřetržitým měřením tepu a ještě si k tomu pustíte hudbu z hodinek, počítejte s výdrží mezi 4 – 6 hodinami. Ocenit musíme také bezdrátové nabíjení, díky kterému stačí hodinky do kolébky položit. Umístění do nabíjecí kolébky navíc usnadňuje také přítomný magnet. Jen škoda delšího času potřebného pro nabití hodinek. Z 15 na 100% se baterie dostane nejdříve za 2,5 hodiny.

Samsung Gear Sport konstrukce

Nebojte se Tizenu

Samsung u svých chytrých hodinek spoléhá  výhradně na vlastní operační systém Tizen, na nějž jsme se podrobně podívali již v recenzi Samsung Gear S3. S trochou nadsázky lze uživatelské rozhraní systému Tizen na hodinkách připodobnit k Androidu. Také zde se nachází jistá obdoba launcheru jehož „domovskou obrazovku“ reprezentuje ciferník, při scrolování doprava se na jednotlivých obrazovkách nachází vždy jeden zvolený widget a naopak nalevo nalezneme notifikační oblast. Menu aplikací se pro změnu vyvolává tlačítkem na boku hodinek. přetažením prstu po displeji směrem shora dolů získáte přístup k rychlým přepínačům.

Samsung Gear Sport aplikace

Operační systém Tizen nedávno povýšil na verzi 3.0, kterou naleznete i v hodinkách Samsung Gear Sport. Aktualizace přinesla několik novinek, nic zásadního se zde však neudálo. Změny spočívají především ve větším zaměření na fitness využití, čemuž napomáhají i přepracovaný design widgetů. Novinkou je také možnost vytváření nových kontaktů či poznámek přímo v hodinkách. Bohužel hlasový asistent Samsungu se s novou aktualizací česky stále nenaučil a jeho využitelnost v praxi je tak omezená a to i přesto, že rozumí příkazům s poměrně silným přízvukem a navíc se průběžně učí rozumět uživateli ještě lépe.

Mobilní aplikace

Párování s telefonem probíhá skrze aplikaci Samsung Gear, vedle té je potřeba nainstalovat ještě aplikaci Gear S Plugin a Samsung Health. Hodinky fungují s jakýmkoli smartphonem s Androidem 4.4 a vyšším či iOS. Spárování je velmi snadné, stačí následovat průvodce v aplikaci. Menší problémy jsme měli s udržením spojení s telefonem Xiaomi a Androidem 6.0. I přes to, že aplikace byla chráněna proti ukončení, občas došlo k jejímu pádu a pro opětovné spojení jsme aplikaci museli znovu „nastartovat“. Prostřednictvím aplikace lze měnit základní nastavení hodinek, kontrolovat jejich stav či instalovat aplikace.

Co se týče nabídky aplikací, systém Tizen je oproti Android Wear o notný kus pozadu, na druhou stranu, vše podstatné zde najdete a to buď již v základu, nebo díky nabídce aplikací třetích stran. Z těch můžeme vypíchnout například navigaci Here WeGo, Spotify, Philips HUE či třeba aplikaci pro ovládání fotoaparátu ve vašem telefonu. Právě třetí zmíněná aplikace, fungující pouze se Samsungy, však ukazuje, že i když Tizen OS podporuje zařízení prakticky všech výrobců smartphonů, opravdu naplno jej využijete pouze v kombinaci s telefony Samsung.

Závěr

Chytré hodinky Samsung Gear Sport lze na našem trhu zakoupit za necelých 8 tisíc Kč což je vzhledem k jejich vybavenosti a schopnostem přiměřená suma. Před jejich koupí si však musíte uvědomit, že i přes slovíčko „sport“ v názvu se nejedná o profesionální nástroj pro sportovce a tato funkce i nadále náleží hodinkám značek, které se na sportovní příslušenství soustředí. Hodinky Samsung Gear Sport jsou totiž příjemným společníkem pro každodenní použití a ano, dobře poslouží i při rekreačním sportování.

Z pozitiv musíme vypíchnout především voděodolnost do 5 ATM, díky které jsou hodinky vhodné i pro povrchové plavání. Pochvalu si od nás zaslouží také povedený design, který zbytečně neupozorňuje na zvýšenou odolnost těla hodinek. Ocenit musíme také povedený displej, v tomto ohledu se s testovanými Samsung Gear Sport může rovnat opravdu jen minimum konkurence. Bát se nemusíte ani povedeného operačního systému Tizen. Byť ideální recept na systém pro chytré hodinky z našeho pohledu ještě nikdo nenalezl, Samsung je jeho objevení velmi blízko.

Mezi negativa testovaných chytrých hodinek musíme zařadit především absenci slotu na SIM a velmi dlouhé nabíjení. Škoda je také absence hlasového asistenta v češtině, kterého budou postrádat zejména uživatelé přecházející z Android Wear. Zapáleným sportovcům pak může chybět také možnost připojit k hodinkám externí senzory srdečního tepu.

Klady

+ skvělý displej
+ povedený Tizen OS
+ malé rozměry
+ neutrální design

+ vodotěsnost do 5 ATM
+ ovládání otočnou lunetou

Zápory

– slabá nabídka aplikací
– hlasový asistent v angličtině
– pomalé nabíjení

Za zapůjčení děkujeme společnosti Samsung.

Jak se vám líbí chytré hodinky Samsung Gear Sport?

Vašek Švec
O Autorovi - Vašek Švec

Vaška prakticky od dětství zajímaly nové technologie, ať už se jednalo o telefony, počítače či třeba auta. V době, kdy většina jeho kapesného padla na… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (5)