Samsung Gear S2: Hodinky, které nadchnou každého (recenze)

Samsung-Gear-S2-ciferník

Chytré hodinky dnes vyrábí kdejaký výrobce. Pokud ale chceme hodinky kvalitní, s plnohodnotným operačním systémem, výběr se nám značně zužuje. I tak je ale stále z čeho vybírat. Mezi výrobce, kteří do svých hodinek instalují plnohodnotný systém, patří i Samsung. Oproti konkurenci, která nabízí povětšinou hodinky se systémem Android Wear, však Samsung nabízí své vlastní řešení v podobě OS Tizen. K vyzkoušení jsme dostali hodinky Samsung Gear S2 ve variantě Classic, na srovnání s verzí S2 však došlo také. A jaké tedy je používání zatím posledního počinu korejského výrobce?

Rozcestník

https://www.youtube.com/watch?v=k_NMGHlCAX8

Kov a kůže

Zpracování hodinek zaujme na první pohled asi každého. Ne tím, že jsou kulaté (protože v poslední době jich je čím dál více), ale použitými materiály a vlastním zpracováním. Strojovna hodinek je vyrobena z nerezové oceli, která je pevná a nedovolí žádné deformace. Verze Samsung Gear S2 nabídne matné zpracování oceli, verze S2 Classic lesklé.

Samsung Gear S2 - varianty

Pásek hodinek je v případě Samsung Gear S2 Classic kožený a vyměnitelný za jakýkoli jiný s osičkami o rozteči 20 mm. Součástí balení je pak náhradní pásek, pro případ, že by kůže na povrchu při používání popraskala. Verze S2 má pásek gumový a nevyměnitelný za jiný standardní (pouze za originální od Samsungu). Zde se ale nemusíme obávat nějakého popraskání, takže pokud si vyberete barevnou variantu, která bude vašemu oku lahodit, není důvod k výměně. Gumový pásek pak jde v případě zašpinění snadno omýt. A toho se vůbec nemusíte bát, protože obě varianty nabízí odolnost v podobě normy IP68.

Samsung Gear S2 - srovnání variant na ruce

Dotyk je nutný, ale ne vždy

Ovládání hodinek je v případě obou variant shodné. Samsung zde musíme pochválit za originální řešení v podobě otočné kroužku kolem ciferníku, kterým se můžete pohybovat v systému na obě strany. Ovládání je pohodlné, s každým jediným pootočením kroužek cvakne aretačním mechanismem a pohyb v systému je tedy jistý. Navíc, pokud kroužkem zajedete na poslední položku v nabídce a točíte dál, vibrační motorek vás jemně upozorní, že jste na konci.

Samsung Gear S2 - konec nabídek

Dotykům na sklo hodinek se ale nevyhnete. Pro pohyb v systému sice není potřebný, pro potvrzení volby již ano. Na boku hodinek sice najdeme dvě mechanická tlačítka, ani jedno z nich ale nemá možnost potvrdit vybranou položku. Funkce tlačítka umístěného výše od středu hodinek je krok zpět, tlačítko níže od středu vás pak na jediné stisknutí přenese na výchozí obrazovku s ciferníkem.

Samsung Gear S2 - první nabídka možností

Rozměry jsou příjemné

Samsung Gear S2 mají v obou variantách průměr 1,2“ a rozměry 42,3 x 49,8 x 11,4 mm. Nejsou tedy nijak veliké, ale zároveň ani příliš malé. Velikostí by padly dobře i na dámskou ruku, i když provedení je spíše pánské.

Samsung Gear S2 - v krabičce

Povedený SuperAMOLED

Jak jsme již popsali výše, průměr displeje je 1,2“. Na tuto plochu se vměstnalo rozlišení 360 x 360 pixelů, výsledná jemnost tedy činí 302 ppi. Zobrazovací technologie sAMOLED je pak povedenou třešničkou na dortu, protože displej je díky ní dobře čitelný za všech světelných podmínek. Barvy nejsou nijak výrazně přepálené, naopak jsou příjemné.

Aby se vám při běžné denní rutině nepoškrábalo sklíčko, poskytnou Samsung Gear S2 odolné sklo Corning Gorilla Glass 3.

Samsung Gear S2 - náhleďák

Výkonu až až

Chytré hodinky Samsung Gear S2 nabídnout v obou svých variantách shodnou výbavu. Srdcem přístroje je dvoujádrový procesor Exynos 3250 s frekvencí 1 GHz, o vykreslení výstupu se stará grafický akcelerátor Mali-400MP. Operační paměť 512 MB hodinkám stačí ještě s velkou rezervou.

Hodinky také nabídnou i vnitřní úložiště o kapacitě 4 GB. Nainstalovaný systém Tizen ovšem také něco zabírá, takže k dispozici pro uživatele zbývá jen něco okolo 2 GB (v našem případě 1,81 GB po doinstalování několika aplikací). Vzhledem k tomu, že se ale jedná o hodinky (na filmy se na nich asi dívat nebudete), tak by tato kapacita měla být dostatečná.

Samsung Gear S2 - nastavení - o zařízení - úložiště

Hodinkám Samsung Gear S2 samozřejmě nechybí klasická senzorová výbava, jako například akcelerometr, barometr, gyroskop, světelný senzor nebo senzor srdečního tepu. Ten pak měří srdeční tep pravidelně, kontinuálně.

Samsung Gear S2 - srdeční tep

Ve výbavě pak také nesmí chybět hardware pro připojení. Kromě Bluetooth v4.1 najdeme v hodinkách také NFC a Wi-Fi. GPS bohužel chybí, v případě potřeby je nutné stahovat lokaci z telefonu. Wi-Fi pak můžete využít, pokud si například někam nechcete vzít svůj telefon (například do posilovny nebo na běhání), ale chcete, aby vám stále chodily notifikace. Díky spárování přes aplikaci ve smartphonu tak můžete být v obraze i pokud nemáte telefon zrovna u sebe.

Samsung Gear S2 - senzor srdečního tepu

Samsung Gear S2- specifikace

  • Displej: 1,2'', Super AMOLED, 360 x 360 px
  • Hmotnost: 47 g
  • Senzory: tep, gyroskop, akcelerometr
  • Konektivita: bluetooth
  • Úložiště: 4 GB
  • Baterie: 250 mAh
samsung gear s2 - widget do katalogu

Jak jsou na tom s výdrží?

Hodinky nejsou nikterak velké, takže velká nebude ani baterie. Ta dosáhla na kapacitu 250 mAh, což v kombinaci s plnohodnotným systém většinou znamená maximálně den používání. O to více jsme byli překvapeni, že hodinky vydrží bez problémů dva dny běžného aktivního používání (neustálé připojení k telefonu skrze Bluetooth, příchozí notifikace, pravidelné měření srdečního tepu, kroků). Ano, uvědomujeme si, že to není závratná hodnota, ale ve srovnání s konkurencí je tato výdrž často dvojnásobná. A i zde, na výdrži, se podepsal použitý displej. Technologie AMOLED totiž, jak jistě víte, nechává černé pixely vysloveně zhasnuté a svítí jen ostatní barvy. Černé pozadí v celém systému hodinek pak vše vysvětluje.

Nabíjení není ideální

Nabíjení je u hodinek Samsung Gear S2 řešeno pomocí magnetické dokovací stanice a bezdrátové nabíječky v jednom. Je sice pohodlné hodinky jen sundat z ruky a přichytit je k magnetickému stojánku, nabíjení však není nejrychlejší. Navíc kabel, kterým je stojánek napájen, je hodně krátký a těžko dosáhne ze zásuvky například na stůl.

Samsung Gear S2 - s nabíječkou

Tizen – řešení na míru

Operační systém Tizen si Samsung sám vyvíjí již několik let. Několik modelů tohoto výrobce, již tento systém nějaký čas používá a sami jste si ho mohli vyzkoušet na našich zastávkách Android Roadshow. Ani Samsung Gear S2 tedy nemohly být o tuto systémovou výhradu ochuzeny. Systém je ve spojení s použitým hardwarem plynulý, nezasekává se a ovládá se opravdu intuitivně. A hlavně – chytré hodinky Samsung Gear S2 lze používat s libovolným telefonem s Androidem, který má Android 4.4+ a více než 1,5 GB RAM. Nejsme tak jako dříve omezeni pouze na Samsung.

Jak Tizen vypadá?

Na pozadí všeho je černá. Výchozí obrazovka nabídne ciferník s přehledem času, data, ušlých kroků, baterie, počasí… Zkrátka co si nastavíte. Ani v hodinkách samotných, ani v aplikaci s obchodem bohužel nenajdeme tolik rozmanitých témat ciferníků (watchfaces), ale popravdě, ani nám to nevadilo. Hodinky jako celek působí poměrně elegantně (tedy alespoň varianta S2 Classic) a tak by to kdejaký super tech ciferník možná zabil. I tak zde ale máte poměrně široký výběr, navíc si můžete ty systémové upravit například vlastními obrázky na pozadí apod.

Pokud ze systémové nabídky budeme točit kolečkem doleva, za první otočkou nás ihned zastaví vibrační motorek. Nalevo od ciferníku je totiž jen a pouze notifikační centrum. To si dokáže z telefonu přebírat ikony aplikací a fotky kontaktů, takže na první pohled víte, čeho/koho se notifikace týká.

Samsung Gear S2 - oznámení

Při otáčení doleva se nejprve dostanete na rychlou nabídku, odkud můžete přejít například do nastavení nebo menu aplikací. Při dalším otáčení už naleznete jen widgety, jako hudební přehrávač, počasí, krokoměr nebo třeba události z kalendáře.

Tizen OS v hodinkách Samsung Gear S2

  • tmavě situované prostředí
  • desítky instalovatelných aplikací
  • intuitivní ovládání
  • notifikace na dosah
  • plnohodnotný systém
  • funguje i bez smartphonu
  • číselník a klávesnice pro hovory a zprávy z hodinek
  • rychlost a plynulost

Další vymoženosti?

Kromě běžných funkcí, kterými musí disponovat každé hodinky, které si říkají chytré, toho Samsung Gear S2 nabízí stále mnoho. Najdete zde widgety, které vám graficky znázorňují vaší aktivitu, najdete zde široké možnosti k nastavení, od automatického připojování k Wi-Fi, přes úsporný režim až po přijímání hovorů hlasem.

Mimo jiné v systému také naleznete klávesnici. Svědomí by nám nedovolilo nevyzkoušet chvíli odepisovat přátelům z hodinek, ale po pár minutách jsme to vzdali. Zatímco na telefonu dokážu větu „ano, přijde v deset ráno“ napsat během několika málo vteřin, na hodinkách to trvalo dobrou minutu a půl. Prvním problémem je velikost kláves, které sice sjednocují písmenka pod číselné klávesy (jak to známe z dob minulých), přesto jsou ale příšerně maličká a mužské prsty prostě nemají šanci. Druhým problémem je psaní pomocí systému T9, který jsme sice před lety obstojně ovládali, tentokrát byl ale spíše na obtíž.

Klávesnice pro zadávání telefonního čísla je už o poznání lépe zpracovaná. Čísla se roztočí kolem rámečku displeje a nehrozí tak velké překlepávání.


Závěr – Samsung Gear S2

Hodinky Samsung Gear S2 patří dle mého osobního názoru k jedněm z nejhezčích chytrých hodinek vůbec. Tedy alespoň varianta S2 Classic. Kožený náramek a kovové tělo dodává hodinkám elegantní vzezření a přitom obsahují snad vše, co by chytré hodinky mít měly.

Varianta Samsung Gear S2 se od S2 Classic liší jen v jediném. A tím je design. Zatímco jak již bylo zmíněno, verze S2 Classic působí spíše elegantně, verze S2 je určená především pro sportovce. Její design je jednodušší, hladší a na první pohled extravagantnější. Zatímco verzi S2 Classic si pánové mohou s klidem vzít ke svému obleku, verze S2 by asi způsobila módní faux-pass.

V každém případě patří hodinky Samsung Gear S2 v obou variantách k těm dražším. Variantu Samsung Gear S2 dnes seženete za něco málo přes 8 000 Kč. Variantu Samsung Gear S2 Classic pak od 8 600 Kč.

Jak jsme již u Samsungu zvyklí, cena je trochu nadsazená. Vzhledem k tomu, jakých kvalit tyto hodinky dosahují, bych ale byl ochoten si za ně připlatit.

Závěrečný verdikt: Ani Samsung Gear S2 nejsou bez chyby. Musíme ale uznat, že se Samsungu opravdu povedly. Zpracování je na jedničku, displej je povedený a krásně čitelný, výdrž baterie není vůči konkurenci vůbec špatná a fungují i bez telefonu. Pokud tedy toužíte po chytrých hodinkách, za které se nemusíte stydět, a máte dostatečný rozpočet, ani vteřinu neváhejte.

Klady

+ Ovládání pomocí kroužku kolem displeje
+ Pěkný design
+ Varianta S2 Classic má kožený a navíc vyměnitelný pásek
+ Kvalitní zpracování
+ IP68
+ Fungují se všemi Androidy od verze 4.4 (s podmínkou 1,5 GB RAM – vyžaduje párovací aplikace)
+ Skvěle čitelný displej
+ Svižnost systému

Zápory

– Pomalejší nabíjení
– Vyšší cena
– Kožený pásek vypadá, že svrchní úprava bude praskat
– Méně aplikací než pro Android Wear

Za zapůjčení chytrých hodinek děkujeme společnosti Samsung.

Daniel Macho
O Autorovi - Daniel Macho

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (23)