Samsung Gear IconX: Více než jen bezdrátová sluchátka (recenze)

Samsung Gear IconX-1

Sluchátka jsou dnes často výbavou majitelů chytrých mobilních telefonů. Na výběr jsou stovky modelů, ale my jsme vybrali jeden, který toho umí více. Samsung Gear IconX představuje bezdrátové špunty, krokoměr, měřič tepu i MP3 přehrávač. Pojďme si zařízení detailně otestovat.

Obsah recenze

Sluchátka, kabel, manuál a powerbanka

Balení Samsung Gear IconX není na první pohled nikterak výjimečné a nalezneme zde sluchátka, náhradní špunty, manuál, ale také MicroUSB kabel a powerbanku. Jak si dále v recenzi ukážeme, špunty od Samsungu trápí výdrž, a tak na to šla jihokorejská společnost šalamounsky – odolné pouzdro je i zároveň nabíječkou.


Dva velké špunty a žádné kabely

Samsung Gear IconX zaujmou na první pohled – jedná se totiž jen o dva separátní špunty. Žádná velká základna s baterií, žádné kabely. Prostě jen strčíte oba špunty do uší a můžete poslouchat. Rozměry špuntů logicky narostly, stejně tak hmotnost. V uších to ale nepoznáte a naopak oceníte, že vám nezavází žádné kabely. Oba špunty jsou zhotoveny z plastu a gumy, výjimkou je žlutý proužek z kovu. Konstrukce sluchátek je chráněna proti stříkající vodě (P2i Nano Coating), a tedy i proti potu.

Špunty toho mají na svém těle nezvykle moc – kromě samotné reprodukce zvuku totiž disponují ještě datovými a napájecími PINy, mikrofonem, senzorem pro přiblížení a měření tepu. A to není vše – součástí je dokonce i akcelerometr pro počítání kroků. Kvůli své velikosti vyplní prostor v uších více než běžné špunty, ale to vůbec ničemu nevadí. Boční část sluchátek slouží jako touchpad, kterým lze ovládat hudbu a hlasitost.

Samsung Gear IconX - konstrukce-9

Sluchátka nemusí zpočátku sednout kvůli své velikosti každému a zvláště těm, kteří preferují špunt v jedné ose s tělem sluchátka. Samsung přidává ještě další dvě velikosti v balení a v našem testu jsme neměli s pohodlím žádný problém, stačila chvíle zvyku. Jelikož jsou sluchátka určena ke sportu, musí držet opravdu pevně. O to se postará především gumová smyčka ve vrchní části. Díky tomu jsme neměli ani při sportu pocit, že by nám sluchátka Samsung Gear IconX vyklouzávala z ucha.

Specifikace sluchátek Samsung Gear IconX

  • hmotnost: 6,3 g
  • rozměry: 18,9 x 26,4 x 26 mm
  • citlivost: 89,5 dB ± 3 dB / 1mW
  • impedance: 16 Ohm
  • frekvenční rozsah: 20 – 20 000 Hz
  • funkční tlačítka: ano, touchpad
  • mikrofon: ano, 2 v každém sluchátku
  • konektivita: Bluetooth 4.1
  • vnitřní paměť: 4 GB
  • senzory: srdečního tepu, akcelerometr

S telefonem i bez něj

Aplikace a spárování

Samsung Gear IconX spolupracují s mobilním telefonem skrze bezdrátovou technologii Bluetooth 4.1, požadavkem je rovněž Android 4.4+ a alespoň 1,5 GB RAM. Důvodem je aplikace Samsung Gear, kterou sluchátka s mobilem spárujete. A ještě něco navíc – díky propojení s aplikací Samsung S-Health lze sledovat svou fitness aktivitu.

Spárování proběhlo velice snadno a rychle na redakčním telefonu Huawei Mate 7, stačilo jen stáhnout aplikaci Samsung Gear a následně plugin IconX. Jelikož jsou obě sluchátka nezávislá, je potřeba jedno z nich nastavit jako hlavní sluchátko pro možnost telefonování.

Stabilita připojení a automatické připojování/odpojování probíhalo přesně podle našich představ. Telefon se ke sluchátkům připojil, hned co byl v dosahu. Výhodou ale samozřejmě zůstává, že lze Samsung Gear IconX provozovat i bez telefonu.

Galaxy Wearable (Samsung Gear)
Galaxy Wearable (Samsung Gear)

Ovládání a práce bez telefonu

Většina sluchátek se jen připojí bezdrátově k telefonu a přehrává z něj obsah. Samsung Gear IconX na to jde ale jinak – tvoří samostatný přehrávač, lépe řečeno tedy dva. Každé sluchátko má totiž v sobě i přehrávač, který může reprodukovat hudbu i nezávisle na telefonu.

K dispozici má pak reálně 3,5 GB paměti pro vaše skladby, které se do nich nahrají pomocí počítače po připojení přes MicroUSB kabel. To lze provést díky oficiální aplikaci pro PC, která je dostupná nejen pro Windows, ale i pro MacOS. Možností je přenést skladby rovnou skrze telefon ( jen Samsung) po připojení sluchátek kabelem.

Samsung Gear IconX - software pro MacOS

Sluchátka mají na své straně touchpad, kterým je lze ovládat. To nejvíce využijeme při ovládání hudby či hovorů. Pomocí gest lze také spouštět či ukončovat fitness měření aktivit. Ovládání nejlépe vysvětluje přímo aplikace. V našem případě jsme s gesty neměli žádný problém a stačilo si na ně jen zvyknout. Překlepy či nepřesnosti v ovládání nás netrápily.

Zajímavou možností je naslouchání zvuku okolí – sluchátka aktivují mikrofon a snaží se zvuk z okolí přenést do sluchátek. To proto, abyste v případě, že chcete slyšet zvuky okolo vás, nemuseli sluchátka vyndávat z uší. Aktivaci funkce provedete dlouhým stisknutím touchpadu a vyčkání na ohlášení funkce Ambient Sound. Trochu škoda, že hlasová asistence ve sluchátkách je pouze v angličtině, přestože aplikace je v češtině.

I pro náročnější posluchače

Při ceně sluchátek by možná nejeden zákazník čekal, že se kvalita bude blížit těm nejlepším špuntovým sluchátkům na trhu. Cena je ale navýšena především o další funkce, a proto nelze Samsung Gear IconX kvalitou srovnávat se stejně drahými „hloupými“ sluchátky. Neznamená to ale, že by byl zvuk špatný. Podání je naopak nadprůměrné a dá se předpokládat, že hravě uspokojí i náročnější posluchače. Sluchátka jsou určena především sportovcům, ne audiofilům.

Celkové podání zvuku se nám zdá basovější, Samsung Gear IconX pak subjektivně mírně ztrácí v podání výšek i přesnosti basů. Při porovnání s redakčními sluchátky Creative Aurvana In-Ear 2 Plus je rozdíl citelný, ale Samsung Gear IconX toho umí o poznání více. Pochválit můžeme izolaci okolního zvuku, která je na velmi dobré úrovni. No a hlavně – na rozdíl od „normálních“ sluchátek jsou Samsung Gear IconX zcela samostatné, navíc bez drátů, což nabízí daleko širší použití. Při sportu či procházce nemusíte mít vůbec s sebou mobilní telefon, akcelerometr uvnitř vám změří i ušlé kroky.

Ověřili jsme si i fakt, že je každé ze sluchátek nezávislé a dokonce může i v každém hrát jiná skladba. Sluchátka zkrátka přehrávají hudbu samostatně a jen se mezi sebou synchronizují. Pokud se však se sluchátky vzdálíte, můžete na každém přehrávat jinou skladbu. To se ale samozřejmě při poslechu v jednom člověku nestane, může to však nastat, pokud sdílíte Samsung Gear IconX s jinou osobou. Sluchátka se díky senzoru přiblížení sama aktivují/deaktivují podle toho, zda je máte v uších. Díky tomu šetří baterii.

Překvapila nás i kvalita přenosu při hovoru. Přestože je mikrofon umístěn na sluchátku a tedy docela daleko od úst, druhá strana nás slyšela zřetelně. Jediným problémem je vítr, který může přenos hlasu znatelně zastínit. Kvalita nás ale spíše mile překvapila.

Samsung Gear IconX - konstrukce-12

Na běhání či na procházky

Sluchátka Samsung Gear IconX v sobě skrývají ještě jednu šikovnou funkci – měření fitness aktivit. Díky akcelerometru snímají nachozenou vzdálenost a senzor tepu pak sleduje naše srdce. Cvičení je nutno aktivovat podržením prstu na touchpadu, o čemž nás informuje anglický hlas. Ten nás může i po každém kilometru informovat o stavu. Údaje se po skončení přenesou do aplikace S-Health v mobilním telefonu.

Samsung Gear IconX - ukazka pri sportu

A přesnost? Vyzkoušeli jsme chůzi se sluchátky nasnímat pomocí GPS v mobilním telefonu – na vzdálenosti 3,2 km došlo k odchylce cca 200 metrů. Sluchátka Samsung Gear IconX ukazovala jen 3 km. Je tedy potřeba počítat s tím, že se stále jedná pouze o akcelerometr a jeho přesnost je mnohdy spíše orientační. Ale pokud nejste vrcholový sportovec, bude vám to stačit. Sluchátka měří i každou minutu váš srdeční tep, což může být zajímavý údaj po cvičení. Opět je ale potřeba brát v potaz, že údaje budou spíše orientační.


Výdrž baterie – slabina, kterou Samsung supluje powerbankou

Sluchátka fungují výborně a člověk si říká, kde je háček. Ten se tak trochu skrývá ve výdrži sluchátek. V momentě, kdy jsme sluchátka používali v kombinaci s mobilním telefonem, jsme se dostali k reálné výdrži okolo 1,5 hodiny, což opravdu není mnoho. O něco lepší to bylo v případě, že jsme používali sluchátka samostatně, což se zejména při sportu hodí. Pak se výdrž prodloužila na přibližně 2,5 až 3 hodiny.

To možná většině běžců stačí, jistě se ale najdou i uživatelé, jejichž sportovní aktivity trvají déle. Na delší vyjížďku na kole můžete zkrátka zapomenout. Samsung se snaží tento neduh suplovat tím, že dodává šikovné pouzdro, které slouží zároveň jako powerbanka. Sluchátka se s ní podaří nabít dvakrát a proces trvá necelou hodinu. O stavu nás informují LED diody na přední straně.

Samozřejmě v případě, že hodláte používat sluchátka jen při sportovních aktivitách, vám tato výdrž může stačit. Pokud byste ale plánovali jejich celodenní nošení i mimo sportovní aktivity a využívat je zároveň jako handsfree a streamování hudby z telefonu, můžete narazit. Výdrž je totiž pro dané použití nízká.


Samsung Gear IconX – budoucí směr všech sluchátek?

Bezdrátová sluchátka pro sportovce od jihokorejské společnosti nás mile překvapila – nabídnou povedenou konstrukci, dostatečně kvalitní zvukové podání, krokoměr, senzor srdečního tepu či vlastní paměť. No a hlavně – jsou tvořena opravdu jen dvěma špunty, tedy žádné kabely navíc. To je koncept, který si uživatelé zamilují.
Sluchátka fungovala opravdu dobře a nenarazili jsme na problémy při jejich nošení či používání. Největším neduhem tak bude vyšší cena, který atakuje částku 6 000 Kč, a kratší výdrž na jedno nabití. Uživatelé s menším uchem (třeba ženy) pak mohou rovněž narazit na méně komfortní nošení.

Pokud bychom si nyní měli představit sluchátka, která chceme nosit za několik let, rozhodně se nám tento koncept velmi zamlouvá. Pokud se podaří vyřešit vyšší výdrž na jedno nabití, bude překonán i největší nedostatek. Tak či tak Samsung ukazuje, jakým směrem by se mohl hudební průmysl vydat.

Klady

+ Povedený design a zpracování (odolnost proti stříkající vodě)
+ Skvělý koncept nezávislých sluchátek bez drátů či základny
+ Šikovné a doplňkové fitness funkce
+ Vlastní paměť a přehrávání i bez mobilního telefonu
+ Možnost použít jako handsfree
+ Šikovné pouzdro s powerbankou pro nabíjení v balení

Zápory

– Slabá výdrž na jedno nabití
– Vyšší cena

Za zapůjčení děkujeme společnosti Samsung.

 

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (39)