Xiaomi Mi MIX: Ferrari mezi smartphony. Nádherný, ale ne moc praktický (recenze)

xiaomi-mi-mix-uvod-1

Cena je vysoká, české LTE neumí, praktický také není. Přišel ale s konstrukcí, která mnoha uživatelům nedá spát. Xiaomi Mi MIX je jiný, je výjimečný. Bude to však stačit? Telefon jsme pro vás detailně otestovali, tak to pojďme zjistit.

Recenze Xiaomi Mi MIX – obsah

Displej, všude jen displej

Že je Xiaomi Mi MIX jiný, ukazuje už nezvykle elegantní balení, které k Xiaomi vůbec nesedí. Čínská společnost totiž povětšinou používá velmi skromné balení, a to po stránce designu krabičky i útrob. Balení na pohled zaujme, uvnitř se nachází i ochranné pouzdro (v našem případě však chybělo). Zbytek je standardní – manuál, USB-C kabel a nabíječka.

Xiaomi Mi MIX je jedinečný svou konstrukcí, která po delší době vykračuje ze zaběhlého standardu. Obrovský 6,4″ displej zabírá přes 90 % přední strany a telefon disponuje extrémně tenkými rámečky okolo displeje a hlavně pak v jeho horní části. Abychom byli fér, něco podobného přinesl před časem Sharp, ale jeho telefony se do Evropy nedostaly, takže uškodil jen sám sobě.

Tento koncept vypadá fantasticky a rozhodně se jedná o zařízení, kterým zaujmete. Xiaomi snad vůbec poprvé vsadilo na softwarové řešení tlačítek a spodní rámeček hostí netradičně i selfie kamerku a notifikační LED diodu. Reproduktor a senzor přiblížení se musel vměstnat pod displej, o čemž jsme se rozepsali v samostatném článku. Ačkoliv se na internetu již odhaluje bílá varianta tohoto přístroje, v současné době je možné Xiaomi Mi MIX zakoupit pouze v černé.

xiaomi-mi-mix-konstrukce-displej

Číňané ale nezůstali jen u elegantního konceptu, přidávají i netradiční zpracování. Telefon je vyroben z odolné keramiky, která na první pohled trochu připomíná tvrzené sklo. Vypadá to velmi dobře a telefon nechá v uživateli luxusní dojem. Keramika si ale s sebou nese podobná úskalí jako sklo – výrazně si pamatuje otisky prstů a klouže. Fotoaparát je zasazen doprostřed horní části, pod ním je umístěna čtečka otisků prstů a nechybí ani dvojitý LED blesk. Xiaomi se povedlo zapustit čočku fotoaparátu do těla tak, že žádným způsobem nevyčnívá.

Rámeček kolem telefonu je rovněž z keramiky a tvoří jeden kus. Tento prvek ale vidíme jako největší slabinu konstrukce – telefon má vysokou hmotnost a rámečky telefonu jsou kluzké. Kvůli tomu není úchop telefonu jistý, což není vzhledem k ceně telefonu vůbec dobrý pocit. Horní strana hostí tradiční 3,5mm jack konektor, spodní pak USB-C konektor a reproduktor (bohužel v mono provedení).

xiaomi-mi-mix-konstrukce-zadni-cast

Xiaomi Mi MIX v redakci: Testujeme bezrámečkový unikát

Xiaomi Mi MIX v redakci: Testujeme bezrámečkový unikát

Držte jej pevně, jinak bude zle

Úhlopříčku 6,4″ se Xiaomi podařilo vměstnat do telefonu znamenitě, protože je výška telefonu jen o necelý milimetr větší než třeba u iPhonu 7 Plus. I přesto je ale samozřejmě Xiaomi Mi MIX obr, a to hlavně kvůli své šířce i vysoké hmotnosti (209 g). Držení v ruce je pohodlné a na ostré hrany člověk nenarazí, o bezproblémovém ovládání však hovořit rozhodně nelze. S ovládacími tlačítky problémy nejsou – na ta senzorová lze prstem dosáhnout vcelku snadno, stejně tak na ovládání napájení. Kolébku hlasitosti bychom asi uvítali o něco níže.

Tak obrovský displej už je samozřejmě nemožné ovládat pouze palcem a ve většině případů vám bude asistovat druhá ruka. Xiaomi pro ovládání jednou rukou nabízí tradiční funkci zmenšení displeje, která dokáže úhlopříčku displeje zmenšit i na 4″. Podobně lze využívat plovoucího tlačítka, kam lze schovat do libovolné části displeje užitečné funkce (ovládací tlačítka, spouštění aplikací apod.). Největším problémem je však kluzká keramika, hlavně pak v případě rámečků.

Telefon je opravdu kluzký a pokud jej držíte v ruce, máte každou chvíli pocit, že se odporoučí k zemí. V případě ovládání Xiaomi Mi MIX musí být uživatelé opravdu opatrní, neboť by jeden nešikovný přehmat mohl znamenat pád telefonu k zemi. A to při jeho hmotnosti přes 200 g není událost, která by se obešla bez následků. Bohužel.

Jak funguje senzor přiblížení?

Zpočátku se zdálo, že funguje bez větších problémů a chová se stejně jako u jiného přístroje – tedy po přiložení telefonu k uchu displej zhasne a po oddálení se automaticky zase zapne. Po delším testování ale musíme zmínit, že se občas stane, že se telefon i u ucha rozsvítí a není to zatím úplně 100%. Velké problémy to nezpůsobuje, ale je s tím potřeba počítat.

xiaomi-mi-mix-konstrukce-drzeni-v-ruce

IPS displej, který rozhodně nezklame

Zaměříme-li se na displej z hlediska kvality zobrazení, Xiaomi nás opět nezklame. Rozlišení činí tentokrát trochu nestandardně 1080 x 2040 pixelů, což dá na úhlopříčce 6,4″ jemnost 362 PPI. Touto hodnotou sice Xiaomi Mi MIX na nejvybavenější konkurenci ztrácí, v našich očích je ale stále displej dostatečně jemný. Ani poměr stran 17:9 není zrovna běžný, při používání nám to ale problémy nepůsobilo. Zmínit tedy musíme jen fakt, že se pruh s tlačítky nikdy neskrývá a i při spuštění aplikací na celou obrazovku zde tento pruh zůstává. A to i když se tlačítka sama o sobě skryjí.

Díky IPS panelu je barevné podání výborné, zejména pak podání bílé barvy. Černá logicky za OLED displeji zaostává, v případě barevného podání však oceňujeme věrnost barev. Výborné jsou i pozorovací úhly, a přestože jsme si sluníčka nyní zase tak moc neužili, Mi MIX nezklame ani čitelností na slunci. Zde je podle našeho názoru například Samsung Galaxy S7 o nějaký kus lepší, i přesto lze Mi MIX ovládat dobře i na slunci.

Xiaomi Mi MIX disponuje i funkcí rozsvícení displeje poklepáním, což je ale standardně vypnuto. A není ani divu, většina uživatelů k odemčení stejně používá čtečku otisků prstů na zadní straně. Oceňujeme možnost dodatečné úpravy teploty barev a režim čtení. Displej je opravdu hodně citlivý a přesný, což zákazníky potěší.

xiaomi-mi-mix-konstrukce-displej-2

Tenké rámečky ničemu nevadí

Spousta uživatelů měla strach, že by snad tenké rámečky mohly stát za spoustou nechtěných dotyků a přehmatů na displeji. Tento aspekt se v případě testování neprojevil, což je dáno i konstrukcí. Ta při běžném držení nedovolí, aby se části ruky nechtěně dotýkaly displeje. A pokud se tak stane, telefon je prostě ignoruje. V tomto směru odladilo Xiaomi telefon Mi MIX velmi dobře.

Čtečka otisků prstů – není 100%

Čínský výrobce používá u svých modelů řešení čtečky otisků prstů na přední straně v hardwarovém tlačítku i na zadní straně pod fotoaparátem. Xiaomi Mi MIX sází na řešení čtečky na zadní straně, které je u Xiaomi častější. Prostor pro prst je stejně velký jako čočka fotoaparátu, což je oproti většině telefonů menší plocha. Zároveň je čtečka zapuštěna jen mírně, takže její nalezení prstem není tak rychlé a pohodlné jako u většiny telefonů. Po troše zvyku sice není nahmatání nějaký velký problém, stejně se nám ale ani po týdnu testování nedařilo prst při každém pokusu správně umístit a občas jsme telefon odemykali na druhý pokus.

Zbylé vlastnosti můžeme tradičně shrnout následovně:

  • odemknutí je velmi rychlé,
  • na čtečku není potřeba nikterak tlačit,
  • vlhký prst není většinou rozpoznán,
  • umístění je po ruce, nešikovné je jen v případě, že telefon leží na stole displejem vzhůru,
  • prst je rozpoznán z jakéhokoliv směru (nezáleží na natočení),
  • prstem lze zapnout displej, není třeba mačkat tlačítko napájení.
xiaomi-mi-mix-konstrukce-ctecka-otisku-prstu

Hardwarem drží krok s konkurencí

Útroby smartphonu jsou působivé, ale rozhodně ne překvapivé. V mnoha pohledech se jedná o stejný hardware, jaký nabízí třeba o poznání levnější Xiaomi Mi Note 2. Model Mi MIX je poháněn čtyřjádrovým Snapdragonem 821, kterému sekunduje 4/6GB RAM paměť a 128/256GB vnitřní úložiště. Výkonu má Mi MIX na rozdávání, což potvrzují i třeba čísla z benchmarku AnTuTu (skóre okolo 128 010 bodů). Nenarazili jsme ani na nadměrné přehřívání při zátěži.

Dále tu máme Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2, NFC, USB-C, USB-OTG či přesnou GPS (testovali jsme se Sygic i Google Maps). Trochu výjimečně zde chybí infraport, který jsme brali jako příjemný bonus u ostatních telefonů Xiaomi.

Kde je zase to LTE?

S představením modelu Mi Note 2 svitla naděje, že by už Xiaomi do svých modelů přidávalo i plnohodnotné LTE. Bohužel se vydání globální verze týkalo pouze modelu Mi Note 2 a ve stejný den představený Mi MIX zase ostrouhal. Podpora LTE frekvencí je sice o něco pestřejší (850/900/1800/2100/2600 MHz), stále ale chybí nejdůležitější 800MHz pásmo. Čekáme tedy stále na globální variantu, u které si ale nejsme jisti, zda se ji dočkáme. Xiaomi Mi MIX je totiž spíše kusovkou a limitovanou edicí.

[aps_product_sz id=“414679″]

Výdrží velmi mile překvapil

Xiaomi Mi MIX je vybaven baterií s luxusní kapacitou 4400 mAh, na druhou stranu i obrovským displejem s úhlopříčkou 6,4″ a velmi výkonným hardwarem. Byli jsme tedy zvědaví, jak se s tím čínská společnost vypořádala. Naše pocity po testování jsou ale velmi pozitivní, protože výdrž na jedno nabití je rozhodně nadprůměrná. Při našem intenzivnějším používání (datové přenosy, Wi-Fi, surfování, volání, e-maily…) nás telefon odměnil na konci dne zhruba 50 % kapacity své baterie. To v praxi znamenalo, že jsme telefon nabíjeli až po 1,5 či 2 dnech. A to je skvělé.

Přítomen je moderní konektor USB-C, kabel v balení má klasické provedení (USB-A a USB-C konektory), takže jej můžete použít i pro připojení k PC či v kombinaci s jinou nabíječkou. Xiaomi opět vsadilo na rychlonabíjení pomocí technologie Qualcomm Quick Charge 3.0, nabíječka tedy používá až 3 hodnoty napětí (5, 9 a 12 V). Díky tomu se dokáže tento telefon nabít za půl hodiny až o 80 %. Přestože je Mi MIX v mnoha ohledech výjimečný, na bezdrátové nabíjení se opět nemyslelo.

Pekelně rychlý Android s nadstavbou MIUI 8

Použití nadstavby MIUI, kterou Xiaomi používá již roky u všech svých telefonů, nás nepřekvapí. Tento systém je postaven na Androidu 6.0.1 a u testovaného modelu byl prozatím v angličtině a bez Google aplikací. V momentě, kdy se Xiaomi Mi MIX objeví na českém trhu, budou tyto nešvary tradičně odstraněny. MIUI má své příznivce i odpůrce, my jsme přesvědčeni, že běžní uživatelé budou spokojeni. Prostředí je totiž svižné, moderní, barevné, do velké míry přizpůsobitelné a nabízí i funkce, které čistý Android postrádá.

Od čistého Androidu se MIUI liší výrazně – designem, ale i funkcemi. Můžeme jen nastínit, kterých změn si uživatelé ihned všimnou:

  • výchozí domácí obrazovka řadí všechny aplikace na plochu (chybí menu pro aplikace jako u čistého Androidu),
  • celé prostředí je barevnější než čistý Android a trochu připomíná iOS,
  • notifikační lišta je rozdělena na dvě části nebo záložky podle nastavení,
  • předělány jsou všechny systémové aplikace,
  • díky funkci duální aplikace lze provozovat aplikace se dvěma účty separátně.

Rychlý, plynulý, bezproblémový

Jelikož je Xiaomi Mi MIX útrobami a systémem téměř totožný s jinými modely na trhu (Mi Note 2, Mi5S Plus), nečekalo na nás z pohledu systému ani jeho běhu nic nového. Systém v Mi MIXu je velmi rychlý a klidně se může rovnat i nové řadě Pixel. Neměli jsme problémy ani s plynulostí animací či jeho stabilitou. Zde si Xiaomi zaslouží pochvalu.

Spíše průměrný hudebník

Je to u Xiaomi už tak trochu zvykem, že jsou na spodní straně dvě zdířky pro reproduktor, ale ve skutečnosti hraje jen jedna z nich (a druhá je mikrofon). Bohužel v tomto případě na tom nejlépe není ani kvalita přehrávání, která je spíše podprůměrná a na nejvyšší hlasitost reproduktor chrčí. Jeho hlasitost je pak mírně nadprůměrná.

Lepší je to alespoň s 3,5mm výstupem pro sluchátka, který zajistí kvalitní zvuk, a to i při použití kvalitních sluchátek Creative Aurvana In-Ear 3. Nabídne opravdu velmi vysokou hlasitost, při té maximální je už ale zvuk výrazně zkreslen.

xiaomi-mi-mix-konstrukce-nabijeni

Na fotoaparátu je potřeba zapracovat

Xiaomi Mi MIX se chlubí 16MPx fotoaparátem s podporou 4K videa i elektronické stabilizace obrazu. Z fotoaparátu máme ale na konci testu velmi smíšené pocity. Fotografie na první pohled vypadají dobře, hlavně co se týče barevného podání i režimu HDR. Bohužel nás trápila spíše softwarová část.

I přesto, že byl ve fotoaparátu nastaven režim nejvyšší kvality fotografií, nám Mi MIX pořizoval fotografie s menším rozlišením a vysokou komprimací. Rozlišení se dokonce měnilo i v průběhu fotografování, aniž bychom měnili nastavení. Kvůli tomu vypadají fotografie dobře, ale bohužel ztrácí detaily a je patrná vysoká komprimace. Kvalita videa je na tom lépe, i zde je ale patrná vyšší komprimace.

Fotografie ke stažení.

Závěr – Xiaomi Mi MIX je pro ty, kteří chtějí změnu

V současné době se Xiaomi Mi MIX na český trh teprve chystá. Jeho cena pak v internetovém obchodu Beryko, který nám přístroj zapůjčil do testu, činí částku 24 990 Kč za 128GB variantu a 28 490 Kč za model s 256 GB paměti. To je za danou výbavu vysoká částka, kterou má omluvit netradiční konstrukce a prémiové materiály.

Xiaomi Mi MIX je neobyčejný a mezi jeho největší výhody rozhodně patří konstrukce s extrémně tenkými rámečky a displejem, který vyplňuje drtivou většinu přední strany. Díky tomu je Xiaomi Mi Mix telefonem, který nemá na evropském trhu konkurenci. Můžeme k tomu připočíst i prémiové materiály, ze kterých je vyroben, vysoký výkon, výbornou výdrž na jedno nabití či rychlý systém MIUI.

Na druhou stranu se najde i pár neduhů, které by přístroj s takovou cenovkou rozhodně potkat neměly. Jmenujme hlavně průměrný fotoaparát, na jehož softwarové části musí Xiaomi ještě zapracovat, a slabší reproduktor. Ani konstrukce není zrovna praktická, protože je odolná keramika kluzká a kvůli vysoké hmotnosti telefon snadno vyklouzne z ruky. Povrch si navíc pamatuje otisky našich prstů. Čtečka otisků prstů na zádech také není úplně 100%.

Závěrečný verdikt: Xiaomi Mi MIX nepřináší nejlepší poměr cena/výkon, nejlepší výbavu, nejlepší displej ani systém, který bychom tu dosud neměli. Přichází ale s jedinečnou konstrukcí, která sice není pro běžné používání zrovna dvakrát praktická (tedy velikost displeje, vyšší hmotnost a vyklouzávání), ale rozhodně zaujme. A to je v našich očích jediný rozumný důvod, proč takový telefon pořídit. Jinak totiž za menší peníze zakoupíte vybavenější, výkonnější a praktičtější telefony.

Analogie s luxusními vozy se zde přímo vybízí. Pokud si člověk pořídí Ferrari, rozhodně nebude mít lepší spotřebu, nižší provozní náklady a někdy i lepší jízdní vlastnosti jako některá o řád levnější auta. Ale je to prostě Ferrari.

Klady

+ Unikátní konstrukce s extrémně tenkými rámečky okolo displeje.
+ Prémiové materiály (keramika) a zpracování.
+ Výborná optimalizace a plynulost systému.
+ Velmi vysoký výkon.
+ Výborný displej.
+ Výborná výdrž na jedno nabití.

Zápory

– Nekompletní LTE konektivita (absence kmitočtu 800 MHz).
– Na poměry TOP modelů slabší fotoaparát.
– Slabší reproduktor.
– Vyšší cena.
– Konstrukce si pamatuje otisky prstů a vyklouzává z rukou.

Dopadla recenze Xiaomi Mi MIX podle vašeho očekávání?

Za zapůjčení telefonu děkujeme společnosti Beryko, kde bude možné telefony zakoupit (128GB verze, 256GB verze).

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (14)