Sony Xperia XZ1 Compact recenze: prcek s pořádným srdcem

Sony-Xperia-XZ1-Compact-recenze

Pokud hledáte skvěle vybavený telefon s úhlopříčkou displeje pod 5″, již několik let nemáte příliš rozmanitý výběr. Pomineme-li konkurenční platformu iOS, je prakticky jedinou volbou stáj Sony a jejich modely Compact. Jejich nejnovější zástupce Sony Xperia XZ1 Compact se nám dostal do redakce, jedná se skutečně o zmenšenou vlajkovou loď, nebo s menšími rozměry přišly i nějaké kompromisy?

Obsah recenze telefonu Sony Xperia XZ1 Compact

Balení bez rychlonabíječky

Sony Xperia XZ1 Compact se dodává v malé bílé krabičce, jejíž design se již nějakou dobu výrazně nezměnil. V balení standardně dostanete také USB-C kabel, rychlo nabíječku, špuntová sluchátka a několik příruček. Sony (již tradičně) poslalo telefon k testu pouze s manuály a nabíjecím kabelem a tak nedokážeme posoudit kvality sluchátek ani rychlost nabíjení s originální nabíječkou. Ve standardním balení se Xperia XZ1 Compact dodává pouze s obyčejnou, 1,5A nabíječkou, což je rozhodně velká škoda vzhledem k tomu, že telefon podporuje rychlo nabíjení.

Sony Xperia XZ1 Compact balení

Design malé Xperie se drží tradic

Stejně jako všechny telefony které Sony za posledních pár let uvedlo na trh, také dnes testovaná Sony Xperia XZ1 Compact se drží designového jazyka OmniBalance. Dočkali jsme se tak elegantního, až usedlého vzhledu využívajícího především hrany. Zatímco řada Xperia X by se měla OmniBalance držet dokud bude na trhu, Sony již pracuje na nové řadě telefonů, která bude razit nový designový směr. Většinu těla tvoří plast s výjimkou kovu na horní a spodní hraně přístroje. Kovový odlesk na hranách přístroje příjemně oživuje design zejména námi testované černé varianty. Pochválit musíme soft touch povrchovou úpravu plastu, která je na dotek příjemná a ani nijak nadměrně neláká otisky.

Sony Xperia XZ1 Compact přední pohled

Čelní strana telefonu je překryta nejnovějším tvrzeným sklem Corning Gorilla Glass 5. To je po bocích zakulacené a plynule tak navazuje na zaoblené hrany telefonu. Díky tomu telefon i přes svou nepatrně větší tloušťku a spíše hranaté tělo padne dobře do rukou a nikde vás nepříjemně neškrábe. Lví podíl na dobrém držení mají pochopitelně také rozměry přístroje činící 129 x 64 x 9,3 mm, díky těm opravdu nebudete mít problém telefon ovládat jednou rukou. I přes větší okraje, zejména nad a pod displejem, má Xperia XZ1 Compact vcelku přijatelný poměr plochy displeje vůči celé přední ploše. Displej zde zabírá 70,6% čelní plochy. Přirovnat ji můžeme třeba k pravděpodobně největšímu konkurentovi. Apple iPhone 8 má displej pouze na 65,4% čelní plochy. Rozměry iPhone převyšuje Xperii téměř o 10 mm na výšku a o 3,3 mm na šířku, na druhou stranu nabídne o 0,1″ větší displej a o 2 mm tenčí tělo.

Sony Xperia XZ1 Compact bok

Sony Xperia XZ1 Compact hlásí návrat voděodolnosti

Vedle zaobleného krycího skla zaujme čelní strana přístroje zejména přítomností stereo reproduktorů. V levém horním rohu na zádech se nalézá čočka fotoaparátu, doplněná o přisvětlovací diodu, laserové ostření a senzor barevného spektra. Kromě toho na zádech přístroje naleznete už jen logo Xperia a malý znáček symbolizující umístění NFC čipu. Pravý bok je v případě Sony Xperia XZ1 Compact od tlačítek úplně oproštěn. nalézá se zde pouze jedna krytka. Zároveň s ní z telefonu vytáhnete také microSD kartu. Pod krytkou se pak ještě nalézá slot na nanoSIM, ten má však svůj oddělený šuplíček. Toto řešení je dnes sice mírně nezvyklé, na druhou stranu však i praktické. Při výměně paměťové karty tak totiž nemusíte z telefonu vytahovat SIM.

Sony Xperia XZ1 Compact slot

O něco zajímavější je stav na protější, pravé straně. Zde se nachází dvoupolohová hardwarová spoušť fotoaparátu jejíž používání je prostě návykové, o to víc litujeme, že je Sony jedním z posledních výrobců, který toto řešení zachovává. Dále musíme výrobce pochválit za přesunutí kolébky hlasitosti nad zapínací tlačítko. Zvlášť u (nepřímého) předchůdce Xperia X Compact bylo kvůli umístě kolébky mezi zapínací tlačítko a spoušť fotoaparátu ovládání hlasitosti nepříliš komfortní. Stejně bychom ale ocenili nepatrně větší kolébku posunutou ještě alespoň o půl centimetru směrem nahoru. Na spodní hraně telefonu se nalézá USB-C konektor a telefonní mikrofon. Oproti tomu na horní hraně nalezl azyl 3,5mm jack konektor a sekundární mikrofon. Když jsme u konstrukce telefonu Sony Xperia XZ1 Compact, rozhodně nesmíme opomenout přítomnost certifikace IP68. Ta v laboratorních podmínkách garantuje voděodolnost do hloubky 1,5 m po dobu 30 minut a plnou odolnost vůči prachu.

Sony Xperia XZ1 Compact záda 2

Rychlá a spolehlivá čtečka otisků

Čtečka otisků prstů nesmí chybět v žádném současném Android smartphonu vyšší cenové kategorie a ani Sony Xperia XZ1 Compact není výjimkou. Pro odemknutí telefonu je zapotřebí nejdříve stisknout zapínací tlačítko, teprve poté dojde k rozpoznání otisku. Čtečka však reaguje natolik rychle, že k odemknutí telefonu dojde prakticky okamžitě po stisku tlačítka. Přesnost čtečky je rovněž na velmi dobré úrovni, za dobu testování se nám stalo opravdu jen velmi výjimečně, že by čtečka otisk nerozpoznala na první pokus. Líbí se nám rovněž umístění tlačítka, kdy na něm při držení telefonu v pravé ruce intuitivně spočine palec a při chycení telefonu do levé ruky je tlačítko dobře dosažitelné ukazováčkem. Jediný problém může nastat u některých automobilových držáků, které mohou tlačítko překrýt bočním úchytem.

Sony Xperia XZ1 Compact čtečka

Pěkný obraz a špičkový zvuk

Sony Xperia XZ1 Compact používá IPS displej s úhlopříčkou 4,6″ a rozlišením 1280 x 720 px. Dané rozlišení je možná na poměry nejvybavenějších smartphonů nízké, díky malé úhlopříčce však displej nabídne jemnost obrazu 319 ppi. To je pro běžné používání stále naprosto dostatečné a rozhodně jsme neměli dojem, že bychom potřebovali displej s vyšším rozlišení. Ba právě naopak, použití „pouze“ HD rozlišení vítáme s ohledem na jeho nižší energetickou náročnost. Displej pak můžeme pochválit za výbornou čitelnost na slunci, živé barvy, či na poměry IPS displejů velmi dobré podání černé.

Sony Xperia XZ1 Compact displej

Zatímco v oblasti zobrazení lze nižší rozlišení považovat za jistý kompromis, v oblasti zvuku spadá Sony Xperia XZ1 Compact mezi to nejlepší na současném trhu. V první řadě musíme vyzdvihnout stereoreprodukory na přední straně. Ty v první řadě nabízejí na poměry smartphonů nadprůměrně kvalitní reprodukci. Basy pochopitelně od reproduktorů v telefonu očekávat nemůžeme, nicméně zvuk je dostatečně hlasitý a středy spolu s výškami prokreslené. Již tradičně skvělý je také výstup z 3,5mm jack konektoru a pochvalu si zaslouží také povedený předinstalovaný hudební přehrávač s ekvalizérem a řadou dalších nastavení.

Špičková výbava pod kapotou

Jedním z hlavních lákadel telefonu Sony Xperia XZ1 Compact je kombinace malých rozměrů a vysokého výkonu. Ten zde nezajišťuje nic míň než výkonný a dobře známý chipset Qualcomm Snapdragon 835. Ten tvoří kombinace osmijádrového procesoru s jádry Kryo o taktu až 1,9 respektive 2,45 GHz a grafického čipu Adreno 540. Tuto kombinaci pak doplňují 4 GB operační paměti. Díky výkonnému hardwaru se rozhodně nemusíte obávat, že by telefonu činila jakákoli současná hra potíže. To ostatně potvrzuje i oblíbený benchmark AnTuTu, ve kterém Sony Xperia XZ1 Compact získala více než 160 tisíc bodů. Interní úložiště nabídne kapacitu 32 GB z čehož je po prvním startu telefonu volných necelých 22 GB. Komu by to nestačilo, má možnost úložiště rozšířit ještě o microSD paměťovou kartu.

Sony Xperia XZ1 Compact přední strana

Specifikace Sony Xperia XZ1 Compact

[aps_product_sz id=“452490″]

Konektivita na výbornou

Stejně jak Sony Xperia XZ1 Compact nezklamala v oblasti výkonu, tak nezklamala ani co se konektivity týče. Snad jedinou výtku máme k použití pomalého řadiče USB 2.0 spojeného s moderním USB-C. Jinak však můžeme jen chválit. Přítomno je bluetooth v nejnovější verzi 5.0 a rychlá Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac. Podpora LTE na všech důležitých frekvencích je pak prakticky samozřejmost. Pochválit ovšem musíme velmi dobrý příjem signálu a to jak Wi-Fi tak i mobilního. Už dlouho se nám nestalo aby nějaký telefon v této oblasti vynikal tak, jako Sony Xperia XZ1 Compact se kterou jsme LTE chytali i v místech kde každý jiný telefon tvrdohlavě odmítal ukázat jinou síť než Edge. Dobře si telefon vedl také v určování polohy, kterou pomocí GPS zjistil během okamžiku a dokonce i v zástavbě nás navigoval naprosto suverénně.

Sony Xperia XZ1 Compact záda 3

Standardně nadprůměrná výdrž na baterii

Není tomu dávno kdy jsme Sony podezřívali z použití větších baterií než samo uvádí. Mohl za to především povedený režim stamina, se kterým zařízení této značky standardně vydržela bez elektrické sítě déle než konkurenční přístroje s obdobnou, ba i vyšší kapacitou baterie. Výdrž smartphonů Sony se sice pomalu srovnává s konkurencí, i přesto je však Sony Xperia XZ1 Compact schopna nabídnout nadstandardní dobu používání a to i přes relativně menší baterii s kapacitou 2700 mAh. Při našem běžném pracovním využití skládajícího se z několika telefonátů denně, vyřizování mailů, komunikací přes instant messengery a pochopitelně neustále zapnuté synchronizaci spolu s Wi-Fi a mobilními daty nám telefon obvykle vydržel dva dny provozu. Druhý den však večera dožil jen tak tak.

Jak již padlo v úvodu, k dispozici jsme bohužel neměli originální nabíječku, nicméně s neoriginální nabíječkou podporující rychlé nabíjení Qualcomm Quick Charge 3.0 trvalo nabití telefonu z 15% na 100% pouhou 1 hodinu 15 minut. To je více než solidní výkon. Připravte se však na to, že Sony vám rychlo nabíječku nepřibalí a pokud tak budete chtít nabíjet nadstandardně rychle, budete si muset připlatit. Velmi zajímavá je funkce ochrana baterie. Ta má prodloužit životnost zabudované baterie tím, že zmapuje vaše zvyky při nabíjení a uzpůsobí jim nabíjecí cyklus. Pokud tedy například dáváte mobil nabít pravidelně když chodíte spát, nabije se nejdříve na 90% a tuto úroveň drží zbytek noci. Teprve chvíli před tím, než obvykle telefon z nabíječky odpojujete se baterie dobije na svou plnou kapacitu.

Svižný a svěží systém

Sony patří k výrobcům, kteří sice ještě nezanevřeli na vytváření vlastních nadstaveb, ale v designu systému v telefonech tohoto výrobce se výrazně odráží aktuální podoba čistého Androidu. Nejinak je tomu i v případě telefonu Sony Xperia XZ1 Compact. Ten využívá Android 8.0 Oreo za což od nás tento japonský výrobce zasluhuje jedině pochvalu. Obzvláště když systém na telefonu běží velmi plynule bez náznaku zpomalení, zrovna tak aplikace se na telefonu spouštějí prakticky okamžitě. Škoda jen některých aplikací třetích stran, které mnohdy ani nelze odinstalovat a uživateli tak budou spíše jen na obtíž.

Mezi zajímavé funkce a aplikace řadíme například:

  • kvalitní hudební přehrávač s ekvalizérem
  • povedená aplikace galerie
  • možnost úpravy vzhledu systému pomocí témat
  • aplikace Lifelog sledující nejen fyzickou aktivitu ale také aktivitu na telefonu (surfování, hraní her,…)
  • implementace karet Google do launcheru
  • režimy úspory baterie STAMINA a Ultra STAMINA
  • možnost přesunu aplikací na SD kartu
  • povedená aplikace asistent ulehčující seznámení s telefonem i méně pokročilým uživatelům

 

Fotoaparát a natáčení videa

Od telefonu konkurujícímu těm nevybavenějším modelům na trhu se očekávají špičkové parametry nejen v oblasti výkonu ale také fotoaparátu. Sony Xperia XZ1 Compact rozhodně patří mezi velmi schopné fototelefony, jak je však bohužel u vlajkových modelů této značky již zvykem, na úplný vrchol ještě malý kousek chybí. Telefon disponuje 19MPx snímačem Sony IMX400, elektronickou stabilizací, objektivem o světelnosti f/2.0 a přítomno je také laserové ostření a senzor barevného spektra starající se o vyvážení bílé.

Výsledné snímky jsou v mnoha oblastech opravdu velmi povedené, pochvalu si zaslouží barevná věrnost či dostatečná hloubka ostrosti. Velmi pěkné jsou také detaily, které se však po okrajích trochu ztrácejí. Od minula se nejlepší fotoaparát v telefonech Sony naučil také o něco lépe uchopit pořizování makro fotografií, v tomhle ohledu ale má i nadále jisté rezervy. Největším nepřítelem fotografií obecně je však opět postprocessing, který jinak velmi schopný hardware mírně shazuje.

Sony Xperia XZ1 Compact foto

S potěšením však můžeme konstatovat, že i v oblasti postprocesingu a vůbec výsledné kvality fotografií se Sony rok od roku lepší a přináší citelně kvalitnější fotografie. Pokud tak na vás však z našeho hodnocení nepůsobí Xperia XZ1 Compact jako schopný fotomobil, nenechte se mýlit. Snímky pořízené za dobrého světla se již v mnoha ohledech dají srovnávat s tím nejlepším v mobilním odvětví, jen při fotografování ve tmě se již dostaví citelný šum, se kterým se mnohá konkurence dokáže vypořádat lépe. Pokud tedy budeme chtít srovnávat novinku od Sony s tím nejlepším co trh aktuálně nabízí, nějaké nedokonalosti najdeme, celkově v nás však fotoaparát zanechává dobrý dojem. Velmi dobře si telefon vede v oblasti natáčení videa, kdy dokáže pořizovat až 4K video při 30 FPS. Většina uživatelů však bude pravděpodobně preferovat FullHD video při 60 FPS doplněné o elektronickou stabilizaci. Třešničkou na dortu je pak slowmotion při 960 snímcích za vteřinu.

Fotoaplikace telefonu Sony Xperia XZ1 Compact

Pochvalu si zaslouží také fotoaplikace, ta se od minula na první pohled příliš nezměnila, ale přesto doznala několika úprav a především zjednodušení. Jedním příkladem za všechny může být přesunutí 4K videa z poněkud nelogického umístění mezi aplikacemi do klasického nastavení rozlišení videa. Automatický režim SuperAuto, který sám detekuje focenou scénu a podle toho vybírá režim fotoaparátu funguje poměrně dobře, zkušenější fotograf však jistě ocení poměrně propracovaný manuální režim.

Fotografie

Video

Sony Xperia XZ1 Compact – ukázka videa (1080p, 60FPS)

Sony Xperia XZ1 Compact - ukázka videa (1080p, 60FPS)

Sony Xperia XZ1 Compact – ukázka videa (4K, 30FPS)

Sony Xperia XZ1 Compact - ukázka videa (4K, 30FPS)

Introducing Xperia™ XZ1 Compact – Experience more, in a compact size

Introducing Xperia™ XZ1 Compact – Experience more, in a compact size

Fotografie i video v plném rozlišení si můžete stáhnout ZDE

Závěr

Telefon Sony Xperia XZ1 Compact na našem trhu koupíte od 13 799 Kč s DPH za stříbrnou variantu. Všechny ostatní barevné verze se pak prodávají od 14 999 Kč s DPH.

Za danou cenu dostanete opravdový vlajkový model v kompaktním balení. V první řadě musíme novinku od Sony pochválit za nekompromisní výkon a přitom stále velmi dobrou výdrž na baterii. Výrobce zapracoval také na fotoaparátu a vedle čím dál lepších fotografií přinesl také velmi kvalitní video s podporou 960fps slowmotion. K tomu ještě připočtěte například povedenou čtečku otisků, velmi dobrý zvuk jak z reproduktorů, tak i přes 3,5mm jack konektor nebo velmi dobře optimalizovaný Android 8.0 Oreo a máte recept na skvělý malý smartphone. Designový jazyk možná někomu připadne nudný a za ta léta co jej Sony vyznává i okoukaný. Na druhou stranu výrobci nemůžeme upřít kvalitní zpracování a pochválit musíme také přítomnost certifikace IP 68.

Jsme velmi rádi, že z výrobců Android smartphonů zůstává alespoň Sony věrné kompaktním přístrojům. Navíc tyto smartphony dělá opravdu kvalitně a vyvarovává se zbytečných kompromisů. Jen bychom si přáli aby i konkurenční výrobci přišli s vlastními alternativami. Větší konkurence by této kategorii rozhodně prospěla.

Klady

+ malé rozměry
+ vysoký výkon
+ přesná a rychlá čtečka otisků
+ kvalitní fotoaparát
+ velmi dobře optimalizovaný Android 8.0 Oreo

+ výborný zvuk
+ odolnost vůči vodě a prachu

Zápory

– v balení nedostanete rychlonabíječku
– pouze USB 2.0
– některé neodinstalovatelné aplikace třetích stran

Za zapůjčení děkujeme společnosti Sony.

Vašek Švec
O Autorovi - Vašek Švec

Vaška prakticky od dětství zajímaly nové technologie, ať už se jednalo o telefony, počítače či třeba auta. V době, kdy většina jeho kapesného padla na… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (10)