TOPlist

Recenze HTC 10: Špičkový smartphone, který to bude mít těžké

HTC 10 – nahled-1

Společnost HTC letos představila telefon, který má šanci stát se tím nejlepším, co mohou zákazníci zakoupit. Povede se to? Bude to stačit na letošní pestrou konkurenci? Podívejte se, jak dopadla naše recenze HTC 10.

Recenze HTC 10 – obsah

Elegán ve staronovém kabátku

Recenze HTC 10 nám trochu připomíná model HTC One A9, tedy alespoň přední částí. Líbí se nám, že HTC nic složitého nevymýšlelo, přední strana je prostá a oproti zmiňované A9 se zmenšil prostor pod i nad displejem. Dokresluje to i fakt, že je telefon jen o 3 milimetry vyšší než Galaxy S7, který má ale o desetinu palce menší displej.

Šířka rámečků je jinak obdobná s konkurencí a spíše průměrná. Pod displejem nalezneme čtečku otisků prstů v senzorovém tlačítku, které je obklopeno dvojici navigačních tlačítek. Ta jsou podsvětlena šetrně, abyste je našli i v noci. Přes den podsvětlení vidět není. Telefon je celý z kovu, což dokresluje luxusní nádech telefonu.

Záda jsou podobná předchozím modelům HTC One M8 a M9, jen zadní hrana je více sražena a ne zaoblena, díky čemuž vypadá novinka od HTC trochu jinak než starší kolegové. Horní i spodní části znovu přerušují plastové linky, vedle fotoaparátu se pak nachází duální LED a laserové ostření.

Reproduktor je nyní umístěn ve spodní straně, 3,5mm jack pro sluchátka na straně protější (v plastové části). Zajímavostí je, že druhý hlasitý reproduktor je umístěn ve sluchátku nad displejem, přesto se nejedná o stereoreproduktory (dále v kapitole Hudební přednes). Recenze HTC 10 nás znovu přesvědčila o tom, že po stránce designu i zpracování je HTC na špici.

HTC 10 -konstrukce, přední strana

Introducing the HTC 10

Introducing the HTC 10

Parťák přesně do ruky

V průběhu recenze HTC 10 se nám s telefonem pracovalo velmi dobře – úhlopříčka 5,2″ je pro pohodlné ovládání stále dobrým kompromisem a telefon není nikterak velký (na dnešní poměry). Trochu jsme se báli ostřejších hran rámečků či hran na zadní straně, nakonec se ale drží HTC 10 pohodlně a nic do ruky netlačí. Hmotnost 162 g je stále přijatelná, telefon už v rukou ale pocítíte. Je to ale stále jen o 9 gramů více než u Galaxy S7. Úchop je jistý a nepřišlo nám, že by telefon z rukou vyklouzával. Je ale potřeba počítat s tím, že záda jsou hladká a kluzká, a být při ovládání obezřetní.

K ovládání telefonu nemáme žádné výtky – zpočátku je pro uživatele trochu složitější zvyknout si na fakt, že domácí tlačítko nelze stisknout, ale je „pouze“ senzorové. Po chvilce zvyku nám to ale nedělalo problémy. Ovládání tlačítek pod displejem je pohodlné a člověk rychle najde to, co potřebuje. Stejně tak tlačítka na pravé straně pro ovládání napájení a hlasitosti jsou v dosahu palce. Díky vroubkování na napájecím tlačítku navíc člověk hned pozná, o jaké tlačítko se jedná.

HTC 10 - konstrukce, držení telefonu


Displej – jeden z nejlepších panelů na trhu

Společnost HTC si již delší dobu hýčká svou technologii SuperLCD, která v případě modelu 10 došla až do verze SLCD5. Bohužel je téměř nemožné zjistit, co přesně se pod tímto označením ukrývá za technologie. Rozlišení 5,2″ displeje se vyšplhalo až na hodnotu 1440 x 2560 px, díky čemuž činí jemnost luxusních 565 ppi. Dost ale teorie, jak na nás displej vlastně působil?

V průběhu recenze HTC 10 jsme byli s displejem opravdu spokojeni. Barevné podání je výborné, barvy jsou syté, ale zároveň ne zase tak saturované jako u OLED panelů. Uživatel tak dostane vyvážený mix mezi líbivým a věrným podáním barev. Skvěle na tom bylo i podání bílé, černá je z technologických důvodů o něco horší než u OLED (kde je dokonale černá). V čitelnosti na přímém slunci je HTC 10 opět na špici, telefon jsme běžně používali za ostrého slunce letního počasí a nečinilo nám to problémy. To ale u TOP modelů není zase takový zázrak.

Oceňujeme, že je možné v nastavení ještě měnit barevné profily – živé a sRGB. Díky tomu si každý může přizpůsobit podání barev podle svého, výchozí režim Živé se nám ale i přesto líbil. Vítáme možnost odemykání displeje poklepáním, i když častěji jsme využívali čtečku otisků prstů. Existují ale i další gesta.

HTC 10 - displej, barvy


Čtečka otisků prstů – bez výhrad

HTC 10 kráčí podobnou cestou jako OnePlus 2 – tedy čtečkou, která je umístěna v domácím tlačítku, které je ale senzorové. To znamená, že prst k jeho aktivaci stačí pouze přiložit, ne jako například u Samsungu Galaxy S7 zmačknout. Použití tlačítka a vlastně i čtečky je sice o něco rychlejší, na druhou stranu chybí hmatová odezva mechanického tlačítka. I přesto musíme potvrdit, že je tento způsob používání povedený a běžné tlačítko nám nechybělo. Za celou dobu recenze HTC 10 jsme nenašli ke čtečce žádnou výhradu.

Z používání čtečky máme následující pocity:

  • odemknutí je snadné a rychlé
  • na čtečku není potřeba nikterak tlačit, jde to lehce
  • vlhký prst není rozpoznán
  • drtivá většina pokusů o odemčení je úspěšná
  • prst je rozpoznán z jakéhokoliv směru (nezáleží na natočení)
  • stačí jen přiložit prst a automaticky dojde k odemknutí i rozsvícení displeje

HTC 10 - konstrukce, ctecka otisku prstu

Hardware – prostě to nejlepší

Nejvyšší model z nabídky HTC se chlubí tím nejlepším, co současný trh nabízí. Ve výčtu tedy nechybí čip Qualcomm Snapdragon 820, 4GB RAM či 64GB vnitřní úložiště s možností rozšíření o MicroSD kartu až do 256 GB. Díky této kombinaci nabídne HTC 10 dostatečný výkon pro běh všech současných titulů pro Android, na žádné problémy při hraní jsme nenarazili. Současně je vidět optimalizace Snapdragonu 820 po stránce teploty a neměli jsme pocit, že by se telefon přehříval.

V případě naší testované 32GB varianty bylo po startu k dispozici přibližně 23 GB volného místa, celých 8 GB zabírá systém. Součástí jsou i některé pro nás zbytečné aplikace, které nelze odinstalovat, ale alespoň zmenšit jejich velikost odinstalováním aktualizací. Výhodou stále zůstává, že paměťovou kartu lze přidat jako součást vnitřního úložiště a instalovat na ni tedy i aplikace, což starší verze systému Android nepodporovala.

Nabídka konektivity je dostačující – s Wi-Fi a Bluetooth jsme neměli naprosto žádné problémy, nechybí pak ani NFC a potěšující je i nový konektor USB-C a 3000mAh baterie. Chybět by uživatelům mohl infraport nebo třeba FM rádio, které se pomalu z nabídky TOP modelů vytrácí (což asi není vzhledem k četnosti používání náhoda). Samozřejmostí je podpora LTE na všech frekvencích, které využívají čeští operátoři.

[aps_product_sz id=“390368″]

Výdrž baterie – den hračka, při troše šetření i dny dva

HTC 10 nabízí baterii s kapacitou 3000 mAh, což v kombinaci s velmi výkonným hardwarem a QuadHD displejem snad ani nemůže vykouzlit rekordní výdrž. Přesto nám recenze HTC 10 ukázala, že HTC odladilo správu napájení dobře.

Přežít od rána do večera i při náročnějším používání (stále aktivní datové přenosy, cca 1-2 hodiny poslechu hudby, spousty e-mailů, notifikací a desítky minut prohlížení webu…) je pro telefon hračkou. Většinou se naše výdrž pohybovala okolo 1,5 dne. Pokud ale uživatel trochu šetří, může se dostat i na 2 dny výdrže. Bez stále aktivních datových přenosů a aktivováním úsporných režimů bychom se dokázali dostat i na 3 dny, hodně už bychom ale omezovali potenciál chytrého telefonu.

I tak ale pro nás není výdrž na jedno nabití zklamáním, zároveň ale neuvedeme tento fakt mezi klady telefonu. HTC 10 se dočkalo moderního konektoru USB-C a podpory rychlého nabíjení Qualcomm Quick Charge 3.0. Díky tomu si uživatelé nemusí dávat pozor na orientaci konektoru a telefonu lze doplnit 50 % baterie již během 35 minut.

Zde ale malé upozornění – HTC 10 má sice podporu QC3, ale USB-C konektor, což je problém, pokud použijete USB-C nabíječky například od Nexusů. HTC 10 tento standard nesplňuje a může docházet k přehřívání a poškození telefonu. Rozhodně tedy doporučujeme používat originální nabíječku nebo takovou, která podporuje technologii Quick Charge od Qualcommu. Nedostalo se bohužel na bezdrátové nabíjení.

Systém – povedené a odlehčené rozhraní Sense a Android 6.0.1

Smartphone od HTC tradičně nepřichází s čistou podobou Androidu, ale s nadstavbou Sense, tentokrát bez označení verze. HTC před lety napěchovalo Sense obrovskou spoustou funkcí a změn, nyní se pomalu vrací k čistému Android a je to jen dobře. Prostředí je jednodušší, čistší a rychlejší. Stále jsou zde sice aplikace z dílny HTC, jdou ale v podobném duchu jako u čistého Androidu a není jich zase tolik.

Rychlost prostředí je ukázková a HTC po stránce optimalizace odvedlo pořádný kus práce. Nezaznamenali jsme ani žádné pády aplikací či divné chování a celkově nás systém po dobu recenze HTC 10 stále mile překvapoval. Jediná výtka snad směřuje pouze k předinstalovaným aplikacím, kterých bylo na náš vkus trochu moc (Facebook, Instagram, Messenger a několik aplikací z dílny HTC). Je nám jasné, že HTC cílí i na mladší uživatele, kteří aplikace rádi využijí, ale stále dáváme přednost čisté podobě Androidu a možnost volby, které aplikace uživatel stáhne.


Hudebník tělem i duší

Trochu nás mrzí, že HTC opustilo koncept dvojice reproduktorů na přední straně. Místo toho se hlavní reproduktor přesunul do spodní části. Ačkoliv se na internetu mnohdy dočtete, že HTC 10 disponuje stereoreproduktory, není to úplně přesné. Druhý hlasitý reproduktor se totiž nachází ve sluchátku na přední straně telefonu, přehrává ale jiné kmitočty než hlavní reproduktor ve spodní části. Oba reproduktory se tak doplňují, což ve výsledku utváří povedený hudební zážitek. Reprodukce zvuku je kvalitní i při maximální hlasitosti. Chválíme i režimy Hudba a Divadlo.

Ještě lépe je na tom výstup do sluchátek. Při běžném nastavení hraje HTC 10 špičkově, zvláště při použití kvalitních sluchátek. HTC dodává i vylepšení zvuku BoomSound, které přidává efekt Dolby, aby byl zvuk dynamičtější. Tento efekt rozhodně není pro každého a náš hudební požitek spíše kazil (zvuk byl už moc dynamický). Líbila se nám ale možnost úpravy zvuku podle uší uživatele – stačí spustit v klidném prostředí jednoduchý test, kde si vyzkoušíte, jaké frekvence vaše uši ještě zaznamenají a které ne. Telefon poté hudební výstup upraví, což fungovalo v našem případě velmi dobře a vylepšení zvuku zde bylo patrné.

Dodávaná sluchátka hrají oproti většině, které výrobce dodávají, velmi dobře. Rozhodně s nimi bude většina posluchačů spokojená, ale člověk nesmí čekat zázraky. S našimi testovanými Creative Aurvana In-Ear 2 Plus se nedají srovnávat, což ale při jejich ceně není zase takové překvapení.

HTC 10 - hudba, sluchátka

Fotoaparát

HTC 10 dostalo 12Mpx snímač, kterému nechybí OIS ani laserové zaostřování. Vítáme podporu 4K videí při 30 FPS, režim HDR, podporu RAW formátu či manuální režim. Škoda je chybějícího režimu videa Full HD s 60 FPS, potěší alespoň nahrávání 24bit audia. Na papíře to nevypadá špatně, ale co praxe?

Někteří možná nevěřili, že takový okamžik nastane, ale HTC 10 se opravdu řadí k nejlepším fototelefonům na trhu. Fotografie nabídnou výborné podání barev, vyvážení bílé, ostrost a pochvalovali jsme si i dobře fungující laserové ostření. Fotoaparát se za své snímky nemusí rozhodně stydět ani za velmi špatných světelných podmínek. Podobné pocity máme i z natáčení videa, které je ostré a dobře vyvážené. Vše výborně doplňuje i povedená aplikace pro fotografování.

Obrázky ke stažení.

Šikovná aplikace

Aplikaci pro focení ocení běžní uživatelé i zkušenější fotografové – kromě snadného ovládání lze totiž použít i režim Pro, který dovolí manuálně nastavovat parametry fotografie (ISO, vyvážení bílé, hodnotu uzávěrky i manuální ostření). Nechybí ani focení do RAWu. Aplikace dále nabízí i režim pro Slow Motion videa.

HTC 10 - aplikace fotoaparátu 1

Galerie

https://youtu.be/drKZwlCDrok

https://youtu.be/msipKt0RNWE

https://youtu.be/fES37DayKwk

https://youtu.be/ns7QkvnZaZI

Recenze HTC 10 – závěr

V průběhu recenze HTC 10 je přístroj již v prodeji na českém trhu, jeho cena se pohybuje podle serveru Heureka lehce pod 20 tisíc za 32GB variantu.

Jak tedy recenze HTC 10 dopadla? Novinka společnosti HTC předčila naše očekávání. Do rukou se nám dostal přístroj se skvělým zpracováním, elegantním designem, špičkovou výbavou, výborným displej, vyspělým fotoaparátem i povedeným systémem. Za dobu recenze jsme nepřišli na nic, co by nám při používání přístroje výrazně vadilo či překáželo. Pocity byly spíše opačné – smartphone HTC 10 poslouchal na slovo a ve většině ohledů nás příjemně překvapil.

Výtky tak máme snad jen k absenci infraportu, bezdrátového nabíjení či FM rádia. Konkurence v podobě Samsungu Galaxy S7 nabídne i voděodolnou konstrukci. Systém byl sice skvělý, zabírá ale hodně místa a oželeli bychom i několik předinstalovaných aplikací.

Největším problémem HTC 10 bude cena. Ta je vzhledem ke kvalitám a výbavě telefonu oprávněná, bohužel to s ní bude mít HTC 10 na trhu velmi složité. Ačkoliv je HTC 10 vyrovnaným soupeřem pro Samsung Galaxy S7, zákazníci si nejspíše za podobnou cenu vyberou smartphone od Samsungu. HTC 10 by tak velmi pomohl i argument nižší ceny než konkurence.

Závěrečný verdikt: HTC 10 představuje špičkový smartphone, který se plně vyrovná konkurenčnímu Samsungu Galaxy S7, v některých ohledech jej může i převyšovat. Rozhodnutí mezi oběma smartphony není vůbec snadné a jisté je jen to, že ani s jedním modelem uživatelé neudělají chybu a dostanou zkrátka to nejlepší, co v současné době trh nabízí.

Klady

+ Výkon
+ Vynikající fotoaparát
+ Design a kvalita zpracování
+ Skvělý displej

+ Rychlý systém plný doplňkových funkcí
+ Velmi dobrý zvukový výstup

Zápory

– Absence bezdrátového nabíjení
– Systém zabírá hodně místa (+ zbytečné předinstalované aplikace)

– Chybí FM rádio a infraport

Za zapůjčení telefonu děkujeme společnosti HTC.

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (26)