Převody mezi číselnými soustavami hračkou s novou kalkulačkou

Převody-mezi-číselnými-soustavami-hračkou-s-novou-kalkulačkou

Převody mezi číselnými soustavami patří spíše k okrajovým tématům středoškolské matematiky. Kromě známé desítkové, dvojkové a šestnáctkové soustavy existují i další – například osmičková, dvanáctková či šedesátková. Pokud při své práci nebo studiu potřebujete rychle převádět mezi různými soustavami, může vám být dobrým pomocníkem nová aplikace Base Calculator & Converter.

Obsah článku

Co Base Calculator & Converter slibuje?

Popisek v Obchodě Play říká, že Base Calculator & Converter je jednoduchá kalkulačka pro převody mezi číselnými soustavami se základem 2 až 36. Jako hlavní vlastnosti a funkce jsou jmenovány:

  • funguje jako převodník mezi číselnými soustavami, dynamicky přepíná mezi základy
  • lze použít jako rychlý hexadecimální, osmičkový a binární převodník
  • základní matematické výpočty probíhají v desítkové soustavě, lze je však použít při libovolném základu
  • výsledek výpočtu 1/3 × 3 je vždy 1

 

Převody mezi číselnými soustavami

Base Calculator & Converter vypadá na první pohled, až na poněkud zvláštní barevnou kombinaci, jako obyčejná kalkulačka. Při bližším zkoumání si však jistě všimnete, že součástí numerického bloku jsou také písmena A až F. Možná již správně tušíte, že slouží k zadávání číslic šestnáctkové soustavy. Vedle „obrazovky“ pro výpočty jsou pak přepínače, kterými můžete volit mezi šestnáctkovou, desítkovou, osmičkovou, nebo dvojkovou soustavou. Stačí tedy přepínačem zvolit vstupní číselnou soustavu, zadat výsledek a přepínačem přepnout do výstupní soustavy. Číslo bude automaticky přepočítáno.

Chcete-li počítat v jiné soustavě, stačí použít rozbalovací nabídku pod přepínači, kde jsou k dispozici soustavy se základem 2 až 36. Pokud chcete nějakou méně typickou soustavu používat častěji, můžete si ji zařadit do přepínačů. Stačí v postranní nabídce v sekci Settings zvolit místo soustavy se základem 16/10/8/2 jakoukoli jinou.

V soustavách se základem vyšším než 16 budete potřebovat i další písmena. Možná poněkud překvapivě se k nim nedostanete odsunutím klávesnice kalkulačky do strany, ale opět přes postranní nabídku, kde jsou schována pod položkou Other digits, případně klepnutím na nenápadný proužek těsně pod klávesnicí. V jakékoli soustavě lze provádět základní operace, jako je sčítání, odčítání, násobení, dělení, k dispozici jsou také závorky. Kalkulačka ukládá historii výpočtu, kterou však nelze zpětně editovat.

Resumé

Jedná se o jednoduchou kalkulačku, orientovanou především na výpočty a převody mezi číselnými soustavami. Barevné provedení je sice poněkud extravagantní, nicméně uživatelské rozhraní je jednoduché a snadno pochopitelné. Pokud se tedy často zabýváte počty v různých číselných soustavách, včetně těch netradičních, bude vám tato aplikace dobrým pomocníkem.

Aplikace Bruno Sacarice je sice v Obchodě Play celý měsíc, nicméně zatím unikala pozornosti uživatelů, takže zaznamenala jen něco přes deset instalací. Z tohoto důvodu také ještě nemá průměrnou známku. Instalovat ji můžete na telefony a tablety s Androidem 5.0 a novějším.

Base Calculator & Converter
Base Calculator & Converter

Kterou aplikaci používáte pro převody mezi číselnými soustavami?

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (8)