Operační systém Fuchsia: co skrývá Google pod pokličkou?

systém Google Fuchsia

Vraťme se krátce do srpna loňského roku, kdy na světlo vyplavaly informace o záhadném operačním systému s kódovým označením Fuchsia. Tehdy se sice podařilo lehce nahlédnout pod pokličku, nicméně od té doby nastalo až podezřelé „ticho po pěšině“. Několik týdnů poté začaly kolovat zvěsti o dalším projektu Googlu – OS Andromeda. Zprávy tvrdily, že Andromeda byla navržena jako kříženec Androidu a Chrome OS, a že raná verze byla interně spuštěna v Googlu na tabletu Nexus 9. Pojďme se podívat na poslední informace o tom, co by měl operační systém Fuchsia respektive Andromeda vlastně nabídnout.

Rozruch vyvolal tento týden relativně neznámý analytik Daniel Matte, který publikoval na svém blogu článek Google’s not-so-secret new OS. V článku používá pro Fuchsii označení Andromeda a tvrdí, že našel důkazy o tom, že tyto dva operační systémy jsou ve skutečnosti jedno a totéž. Matte však zdůrazňuje, že se v žádném případě nejedná o oficiální jméno. „Andromeda může být jednoduše první verzí Fuchsie, protože začíná na písmeno A“ uvedl Matte.

Operační systém Fuchsia pod mikroskopem

Matte se hlouběji podíval na to, jak je operační systém Fuchsia postaven, a co by měl všechno umět. Základ je již nějakou dobu znám – mikrokernel LK pojmenovaný Magenta má být jádrem modulárního operačního systému. Kromě modularity má tento systém vynikat v přizpůsobitelnosti většině moderního hardwaru. Magenta má mít nové vykreslovací jádro (Escher), které se bude starat o vrstvu uživatelského rozhraní založeného na programovacím jazyku Dart. Widgety a aplikace mají běžet pod zcela novým aplikačním rámcem označovaným jako Flutter. To je vše, co OS Fuchsia potřebuje, aby se stala fungujícím softwarem.

Matte na základě svých poznatků došel k závěru, že na zařízeních s OS Fuchsia sice budou nadále fungovat API z Androidu, nicméně samotný operační systém nebude mít linuxové jádro, ale vlastní jádro Magenta. Matte má pro tuto myšlenku dostatek důkazů: Fuchsia se neskrývá a veškeré informace o jádře, frameworcích a souvisejícím kódu jsou veřejně dostupné, takže se na ně může podívat prakticky každý. Je tomu tak od samého počátku a s dalším vývojem se stává trochu jednodušší uhodnout, co se Google snaží vytvořit.

Matte také komunikoval s několika lidmi z Googlu a na základě zjištění si udělal lepší představu o tom, co se chystá. Andromeda zní jako označení rozhraní a aplikační vrstvy pro velkoplošná zařízení, jako jsou tablety a notebooky. Poběží nad Fuchsií a bude využívat plovoucí okna s přizpůsobitelnou velikostí. Andromeda může vypadat velmi podobně jako Chrome OS, bude však optimalizována pro ovládání myší a klávesnicí, stejně jako pro dotykové rozhraní. V podstatě se dá říci, že půjde o obdobu Chrome OS, která však nabídne větší modularitu.

Fuchsia nebude spojením Androidu a Chrome OS

Na základě prozkoumání zdrojových kódů došel Matte k poznatku, že operační systém Fuchsia je programován pro platformy ARM, MIPS a Intel x86. To by znamenalo, že může běžet jak na malých zařízeních, jako jsou chytré telefony, tak i na hardwaru s velkou obrazovkou, jako jsou třeba počítače či chytré televize. Nejedná se však o splynutí Chrome OS a Androidu, ale o zcela nový systém, který může fungovat na stávajících produktech s Androidem a Chrome OS, ale zároveň podporuje novou aplikační platformu, která je připravena na další vývoj v oblasti hardwaru.

Operační systém Fuchsia poběží na malých i velkých zařízeních Operační systém Fuchsia poběží na malých i velkých zařízeních

Samozřejmě je možné, že dosavadní poznatky o OS Fuchsia a Andromeda jsou částečně nebo zcela mylné. To je jistě možné. Ale je jisté, že Google pracuje na něčem, co může být opravdu velké. Zda to bude také úspěšné, je v tuto chvíli otázkou. Stejně tak je ale pravděpodobné, že Fuchsia je jen experimentální projekt bez jakýchkoli komerčních záměrů, nebo může jít o něco, co souvisí s rozvíjejícím se segmentem internetu věcí.

Co myslíte, že Google opravdu chystá jako operační systém Fuchsia?

Zdroje: androidcentral.comtechspecs.blogandroidpolice.comandroidauthority.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (1)