Vědec vyvinul baterii, která při poškození nevybouchne

vedec-vyvinul-baterii-ktera-nevybouchne-ico

Baterie jsou stále velkým problémem mobilních technologií současnosti. Kromě nepříliš dobré výdrže je jejich slabinou samotný princip fungování. Kvůli chemickým reakcím mohou totiž za určitých okolností začít hořet, nebo dokonce explodovat. Naposledy se o možné nebezpečnosti akumulátorů přesvědčil Samsung se svým modelem Note 7. Profesor Tuftsovy univerzity Mike Zimmerman vynalezl baterii, která nevybouchne ani při tak závažném poškození, jako je přeříznutí, nebo propíchnutí. Svůj vynález ukázal v dokumentu NOVA, který nedávno vysílala televizní stanice PBS.

Na rozdíl od konvenčních lithium-iontových baterií, které znáte ze současných chytrých telefonů, je akumulátor vyvinutý Mikem Zimmermanem mnohem bezpečnější. Při poškození se nejen nevznítí, ale dokonce dokáže dál fungovat. Jak uvidíte na následujícím videu, akumulátor je schopen dodávat energii i po přestřižení na polovinu.

The Battery That Refuses to Explode | NOVA

The Battery That Refuses to Explode | NOVA

Proč Zimmermanova baterie nevybouchne?

Jak to, že je Zimmermanova o tolik bezpečnější? Zní to poměrně jednoduše: díky nahrazení hořlavé kapaliny elektrolytu, používané v lithium-iontových bateriích, speciálním plastovým polymerem, fungujícím jako zpomalovač hoření. I přesto, že je nový typ elektrolytu v pevném stavu, stále umožňuje procházet iontům, a to stejně dobře nebo dokonce lépe než kapalná verze. Kromě evidentně vyšší bezpečnosti nabízí Zimmermanův článek ve srovnání s dnešními bateriemi také nižší výrobní náklady. To je velice dobrá zpráva, neboť nové technologie se v tomto segmentu prosazují obtížně právě kvůli své vysoké ceně.

Díky pevnému elektrolytu Zimmermanova baterie nevybouchne Díky pevnému elektrolytu Zimmermanova baterie nevybouchne

Nový objev má nesporná potenciál, nicméně profesora Zimmermana čeká před uvedením jeho vynálezu na trh ještě řada výzev. Mezi dvě největší překážky se řadí testování spolehlivosti a škálovatelnost tohoto typu článků. Možné řešení vidí ve spojení s nějakým velkým výrobcem, který by se podílel na dalším vývoji i financování. Nových baterií se tak sice pravděpodobně v nových telefonech se systémem Android nedočkáme letos nebo příští rok, ale do pěti let bychom se již s touto novinkou mohli setkávat.

Mike Zimmerman není jediným, kdo se snaží vytvořit akumulátor, který se nevznítí ani nevybouchne. Před necelým měsícem jsme informovali o projektu Stanfordské univerzity. Ten ale řeší až následek, kdy je „hasební látkou“ uvnitř baterie uhašen začínající „požár“. Zimmermanův projekt přitom zajišťuje celkovou nehořlavost vnitřního prostředí akumulátoru a posouvá tak řešení problému o další krůček dál.

Co říkáte na vynález baterie, která nevybouchne?

Zdroje: androidauthority.com, 9to5google.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (13)