Nejnovější aplikace z Google Play #213: nastartujte svůj mozek

Nejnovější-aplikace-z-Google-Play-#213

Čtyři nové aplikace z Obchodu Google Play jsou jednoznačným znamením, že nám začal další pracovní týden. Ve 213. díle vám představíme prohlížeč, kterým se můžete podívat do minulosti a jednoduchou galerii. Dále jsme našli rádio, kterým můžete nastartovat svůj mozek a nakonec je tu nástroj na vytváření ikonek z YouTube videí.

RetroBrowser – Time machine – surfujte minulostí

První aplikaci dnešního přehledu jsme se věnovali minulý týden v samostatné recenzi. RetroBrowser – Time machine je na první pohled obyčejný webový prohlížeč. Ve skutečnosti však umí cestovat v čase, takže se můžete podívat, jak různé webové stránky vypadaly v minulosti. U velkých serverů jsou „historické snímky“ ukládány denně, takže není problém zjistit, o jakých tématech a událostech se psalo třeba před pěti či deseti roky.

Aplikace má sice různá omezení, související se zobrazováním historických verzí stránek (například nefungují formulářová pole či weby, kam je nutné se přihlásit), nicméně jako exkurze do minulosti funguje docela dobře. RetroBrowser je zajímavou alternativou k webu Web Archive – Internet Archive, proti kterému přináší především uživatelské rozhraní vhodné pro mobilní zařízení. Ovládání je jednoduché a intuitivní – zvládne ho každý, kdo někdy pracoval s webovým prohlížečem.

Během dvou týdnů si tento program z Obchodu Play stáhlo více než sto uživatelů a jeho průměrná známka je 4,8. Bezmála 30 MB velký balíček můžete instalovat na zařízení s Androidem 4.1 a vyšším.

RetroBrowser - Time machine
RetroBrowser - Time machine

Focus Go – jednoduchá galerie

Jméno vývojáře Francisca Franca jistě není pravidelným čtenářům našeho portálu neznámé. V červenci jsme v rámci tohoto cyklu představovali jeho aplikaci Gratus, jejímž smyslem bylo naučit uživatele pozitivnímu smýšlení. Dva roky předtím jsme recenzovali jeho alternativní obrázkovou galerii Focus. Právě na tu navazuje zatím oficiálně nepublikovaný program Focus Go, který je druhou novinkou tohoto týdne.

Jedná se tedy o základní aplikaci galerie, sloužící k prohlížení obrázků uložených v zařízení. Hlavními rysy mají být minimální náročnost a jednoduché použití. S minimalistickým designem souvisí také jen základní funkce, což je ale přesně to, co někteří uživatelé od obrázkové galerie očekávají. Sám autor k tomu v oficiálním popisku říká, že nemá rád nafouklé galerie s 23093485 funkcemi, takže napsal takovou, která má pouze funkce, jež považuje za podstatné.

Základní funkcí je podle autora zobrazování obrázků, animací a videí v chronologickém pořadí od nejnovějších po nejstarší. Po klepnutí se soubor otevře v režimu celé obrazovky a další funkce jsou dostupné pod dotekovými gesty. Zejména vyzdvihuje přibližování, během kterého jsou plynule načítány adekvátní části obrázku. Z dalších vlastností pak vyzdvihuje nastavení velikosti mřížky, sdílení z ostatních aplikací a velikost pouhých 1,4 MB.

Program si již stáhlo více než pět tisíc uživatelů, jako nevydaná verze však nemá k dispozici hodnocení. Focus Go můžete instalovat na telefony a tablety s Androidem 5.0 a vyšším.

Focus Go
Focus Go

Brain.fm – Music for the Brain – ovlivněte svůj mozek

Brain.fm je hudební služba. Nenajdete zde však nejnovější hity, které slýcháváte v rádiu, nýbrž skladby generované automatickou inteligencí. Cílem těchto skladeb je působení na psychiku posluchače – mají zlepšit soustředění, pomoci meditací či relaxací, při usínání nebo odpočinku.

Autoři v Obchodě Play lákají na následující vlastnosti a funkce:

  • Zlepšete své soustředění, meditaci, relaxaci, odpočinek a spánek během 15 minut používání.
  • Hudba navržená pro mozek: spojujeme sluchové neurovědy s hudbou.
  • Hudba Brain.fm je generována automatickou inteligencí, kterou jsme postavili od základů.
  • Zdarma je používání Brain.fm pro prvních pět seancí.
  • Možnost stahování seancí pro offline použití.
  • A další funkce.

Po měsíci a půl v Obchodě Play si tuto aplikaci stáhlo více než deset tisíc uživatelů a její průměrná známka je 4,7. 21 MB velký balíček lze použít na zařízeních s Androidem 5.0 a vyšším.

Music for Focus by Brain.fm
Music for Focus by Brain.fm

Shortcuts for YouTube – ikony z YouTube

Pod minulým dílem Nejnovějších aplikací z Google Play nás čtenář, který se podepsal jako Michal8215, upozornil na aplikaci Shortcuts for YouTube. Co tento program umí? V podstatě jedinou věc: vytvořit zástupce videa či seznamu videí z YouTube na domovské obrazovce. Dané video pak lze jednoduše otevřít přes tuto ikonu.

Postup vytvoření ikony je jednoduchý:

  1. V aplikaci YouTube u sdíleného videa klepněte na tlačítko Sdílet.
  2. Jako cílovou aplikaci zvolte SC YouTube.
  3. Vyplňte popisek a vyberte výřez obrazu, který interpretován na ikoně.
  4. Následně by mělo dojít k vytvoření ikony s odpovídajícím názvem a obrázkem na ploše.

Během kratičké doby v Obchodě Play zaznamenal program Shortcuts for YouTube přes deset stažení. Zatím má jen jediné hodnocení známkou 5,0. Necelých 6 MB velká aplikace je připravena k instalaci na telefony a tablety s Androidem 4.0.3 a novějším.

Video shortcuts for YouTube
Video shortcuts for YouTube

Předchozí díly seriálu Nejnovější aplikace z Google Play

Objevili jste v Obchodě Play zajímavou novou aplikaci? Dejte nám o ní vědět v komentářích!
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (1)