Mobil s hardwarovou klávesnicí: ano, či ne? (víkendová hlasovačka a diskuze)

Naši čtenáři chtějí Androida s hardwarovou klávesnicí

Tak nějak se stalo nepsaným standardem, že k ovládání mobilního telefonu slouží doteková obrazovka. Dříve narození však jistě zavzpomínají na doby, kdy SMSky a jiné zprávy „datlovali“ na mechanické hardwarové klávesnici, zatímco displej (v počátcích pouze černobílý) sloužil pouze k zobrazování. Mnozí uživatelé pak často po přechodu na operační systém Android hledají alespoň softwarovou klávesnici, která by se co nejvíce přiblížila způsobu psaní na klasickém mobilu, kde je k dispozici devět kláves a jednotlivé znaky se volí jejich opakovaným stiskem (například C zadáte trojím stisknutím tlačítka 2).

Typickým mobilem minulosti s hardwarovou klávesnicí je Nokia 5110 Typickým mobilem minulosti s hardwarovou klávesnicí je Nokia 5110

Později se objevila zařízení s plnohodnotnou hardwarovou QWERTY klaviaturou, která se sice nedočkala masového rozmachu, nicméně našla si své zastánce, jež na tento způsob psaní textů nedají dopustit.

Psaní na dotekových obrazovkách zrychlily chytré klávesnice Psaní na dotekových obrazovkách zrychlily chytré klávesnice

Trendem současnosti je postupné vypuštění mechanických tlačítek ve prospěch tlačítek dotekových, či jejich přesun na spodní hranu obrazovky. Díky chytrým softwarovým klávesnicím, které umí psát tahem prstu, dokončovat slova a dokonce i předpovídat, jaké další slovo budete chtít napsat, se psaní na dotekových displejích výrazně zrychlilo. Přesto se jistě najde hodně uživatelů, kteří dají ruku do ohně za to, že na „starých dobrých“ tlačítkách psali podstatně rychleji. Nesporným faktem je, že na mechanické klávesnici se po určité době dalo psát bez nutnosti dívat se na zařízení, což se hodilo například během nudných porad, v průběhu vyučování, nebo během řízení auta, kdy řidič nemusel přestat sledovat dění kolem sebe.

Výrobci chytrých telefonů o této (dnes již patrně minoritní) skupině zákazníků vědí a občas přijdou s modelem, který kromě dotekové obrazovky nabízí také hardwarovou klávesnici. Podívejme se nyní zběžně na několik kousků.

Jedním z průkopníků plnohodnotných hardwarových klávesnic na mobilních telefonech byla společnost BlackBerry, která údajně chystá telefon s Androidem a hardwarovou klávesnicí.

BlackBerry prý chystá telefon s Androidem a hardwarovou klávesnicí BlackBerry prý chystá telefon s Androidem a hardwarovou klávesnicí

LG Optimus FQ3 D520 přišel s výsuvnou hardwarovou klávesnicí. Kromě ní nabídl dvoujádrový procesor na 1,2 GHz, 1 GB interního úložiště a 5Mps fotoaparát. Jednalo se tedy o zástupce nižší třídy, který se však na našem trhu neobjevil.

S prakticky stejným konceptem i výbavou nabízela tatáž firma také telefon LG Mach LS860. Ke škodě příznivců tohoto řešení se ani tento kousek nebyl na českém trhu dostupný.

O něco tradičněji pojal klaviaturu další jihokorejský výrobce: Samsung B5330 Galaxy Ch@t měl tlačítka pod displejem. Jedná se ale o starší zařízení z roku 2012 s procesorem taktovaným na 850 MHz a 512 MB RAM. Zapomenout bychom neměli ani na model Samsung Galaxy M Pro.

Z japonské stáje můžeme vzpomenout například na telefon Sony Ericsson Xperia X10 mini pro s výsuvnou hardwarovou klávesnicí z roku 2010. Číňané se snažili na poptávku po Androidu s hardwarovými tlačítky odpovědět telefonem Huawei U8350 Boulder.

U HTC byl jedním z mála modelů s hardwarovou klávesnicí Chacha a zapomenout bychom neměli ani na první telefon s Androidem vůbec: T-Mobile G1, u kterého se nevysouvala klávesnice z pod displeje, ale displej z klávesnice.

V současnosti se zástupci smartphonů s HW klávesnicemi rekrutují především z řad takzvaných „véček.“ Z posledních pokusů o oživení tohoto konceptu jmenujme Samsung G9198 se dvěma displeji, nebo Sharp Aquos Mobile SH-06G a LG Ice Cream Smart s klasickou klávesnicí se 4×3 tlačítky.

Stranou bychom neměli nechat ani na Samsung Galaxy Golden, který se před rokem dočkal své druhé generaci a nabízí poměrně zajímavé technické parametry. Bohužel ani tento model na našem trhu není dostupný.

Víkendová hlasovačka

Ponechme nyní stranou skutečnost, že na našem trhu není v současné době dostupný skoro žádný model chytrého telefonu s hardwarovou klávesnicí. Zkuste se zasnít a představte si, že byste si mohli koupit jakýkoli mobil na světě. Koupili byste si nějaký s hardwarovou klávesnicí?

[gravityform id=“9″ title=“false“ description=“true“ ajax=“true“]

Kromě hlasování se můžete o své názory na koncepty a budoucnost chytrých telefonů s HW klávesnicí podělit v diskuzi pod tímto článkem. Tak neváhejte a pusťte se do polemiky nad tím, zda má ještě mechanická klaviatura svou budoucnost, případně jaké provedení považujete za nejvíce praktické.

Výsledky z minulého týdne

Na závěr se ještě stručně vraťme k otázce „Kterou vlajkovou loď byste si koupili?“, kterou jsme položili minulý týden. Anketa neměla jednoznačného vítěze, nicméně naši čtenáři nejčastěji vybírali LG G4 (17 %) a Sony Xperia Z3+ (16 %). 12 % čtenářů si z naší nabídky vlajkových lodí nevybralo a nejméně zastánců (5 %) měly telefony HTC One M9, Samsung Galaxy S6 a Xiaomi Mi Note Pro.

Inspirováno článkem [Weekend Poll] Would You Be Interested In An Android Phone With A Physical Keyboard?

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (61)