MIUI 9 oficiálně: Xiaomi se soustředí na umělou inteligenci (aktualizováno)

Nadstavba MIUI9

Jak jsme před několika dny informovali, dnes se oficiálně ukázala nová verze nadstavby, která pohání telefony Xiaomi. MIUI 9 jasně ukazuje směr, kterým se Xiaomi chce ubírat.

MIUI 9 ve znamení umělé inteligence

Xiaomi představilo tři klíčové vlastnosti nové verze – vyhledávání fotek, chytrý asistent a chytrý launcher. Nejedná se o nic převratného, všechny věci už jsme mohli vidět u konkurence, problém by navíc mohl být s tím, že funkce spojené s umělou inteligencí by nemusely být u nás dostupné. Přímo Xiaomi řeklo, že novinky jsou určené pro čínskou ROM a pro globální ROM se můžou lišit, detaily však zatím nevíme.

První novinkou je vyhledávání fotografií, což je něco, co už nějakou dobu vidíme u Google Fotek. Pro Xiaomi je to ale něco úplně nového. Využívá se strojové učení, kdy například napíšete “cat” a galerie vám zobrazí pouze fotografie, na kterých je kočka. V Číně, kde nejsou služby Googlu dostupné, má tato funkce smysl, u nás už tak moc ne, právě díky službě od Googlu.

Druhá novinka je chytrý asistent, což je pravděpodobně jedna z těch funkcí, která nebude dostupná ihned v globální ROM. Xiaomi asistenta prezentuje hlavně jako pomocníka při hledání, kdy pomocí něj má jít najít téměř cokoliv, od obrázků, přes schůzky, poznámky až po různý text.

Poslední novinkou je chytrý launcher, který bude nabízet aplikace podle toho, co zrovna děláte. Když se například bavíte o cestování, launcher nabídne spuštění aplikace pro mapy. Opět se ale dá očekávat omezení, hlavně kvůli jazyku. Podpora češtiny velmi pravděpodobně nikdy nepřijde.

MIUI9 optimalizace

Co se tedy týče novinek, pro českého uživatele nejsou moc zajímavé. Předchozí tři menší nové funkce MIUI 9 nenabízí také moc zajímavé vlastnosti. Může ale potěšit to, že se nadstavba hodně optimalizovala. Spuštění systému a aplikací má být mnohem rychlejší, stejně tak pohyb v systému se zrychlí. Předělala se priorita aplikací v RAM, úlohy v pozadí atd. Xiaomi tvrdí, že MIUI 9 bude doslova bleskový. Nakonec prezentace se také prozradilo, že MIUI používá více než 2,8 miliardy lidí po celém světě. Seznam zařízení, které novou verzi MIUI dostanou, ještě nebyl zveřejněn.

Na které telefony přijde MIUI 9?

EDIT: Doplňujeme seznam zařízení, které dostanou MIUI 9, jedná se o čínskou ROM, informace o globální verzi zatím nejsou k dispozici:

  • 11. srpna bude MIUI 9 dostupný pro Mi 6, Mi 5X, a Redmi Note 4X
  • 25. srpna pak pro Mi MIX, Mi Note 2, Mi 5, Mi 5s, Mi 5s Plus, Mi 5c, Mi Max 2, Mi Max 32G, Mi Max 64G/128G, Mi 4S, Mi 4c, Mi Note Pro a Redmi 4X
  • V září pak pro zbytek Xiaomi telefonů kromě Mi 1, Mi 1S a Mi 2A.

Xiaomi výrobky můžete zakoupit na Beryko.cz.

Co říkáte na novinky v MIUI 9? Čekali jste více?

Zdroj: gsmarena.com

David Trlica
O Autorovi - David Trlica

Už od dětství ho bavily telefony, na půdě byste určitě našli mnoho a mnoho časopisů o telefonech. První setkání se smartphony proběhlo právě u Androidu.… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (5)