TOPlist

Microsoft koupil SwiftKey, přesto přichází s vlastní klávesnicí

microsoft_hub_keyboard_ico

Alternativních klávesnic pro Android je nespočet, z toho řada z nich je ve svém oboru opravdu dobrá. Neznamená to sice, že by existovala „dokonalá klávesnice pro všechny,“ nicméně pokud se někdo rozhodne vstoupit do tohoto segmentu, měl by přinést něco extra. Jako další se do hry zapojil Microsoft (konkrétně jeho divize Garage) se svou klaviaturou Hub Keyboard. Co tedy novinka z Redmondu přináší?

Microsoft Hub Keyboard je ve své podstatně relativně prostá klávesnice, která umí zadávání znaků „ťukáním prstů,“ ovšem nepodporuje psaní tahem. Ani možností nastavení není mnoho. Nad základní sadou kláves je lišta s tlačítky, poskytujícími rychlý přístup do schránky, dokumentům Office 365, kontaktům a překladači.

K tomu, abyste mohli využívat všech výhod, jež tato klávesnice přináší, se nejprve musíte přihlásit prostřednictvím svého účtu Office 365. Pokud nehodláte používat sadu speciálních kláves, můžete některé nebo všechny zakázat v nastavení – v takovém případě je ale otázkou, proč vlastně tuto klávesnici používat.

Co dělá tuto klávesnici zajímavou, jsou vlastnosti – nabízí například alfanumerické rozvržení, reaguje v kontextu na to, jaký program právě používáte, a nabízí různé možnosti v závislosti na tom, co se snažíte dělat. Cílem je, aby vaše práce byla jednodušší, rychlejší a intuitivnější.

Microsoft vlastní SwiftKey, tak proč toto…?

Asi nejpodivnější na celé informaci je skutečnost, že Microsoft nedávno koupil za čtvrt miliardy dolarů jednu z nejlepších klávesnic SwiftKey (viz aktualita Microsoft údajně kupuje SwiftKey za 250 milionů dolarů. Co bude dál?), aby krátce na to přišel s vlastní alternativou. Zatím jde patrně o experiment a lze předpokládat, že v případě úspěchu budou některé funkce z Hub Keyboard implementovány i do SwiftKey.

Microsoft Hub Keyboard si zatím stáhlo jen několik stovek uživatelů, nicméně rozhodně se nemůže chlubit pozitivní odezvou – průměrné hodnocení je totiž jen 3,3 z maximálních 5,0 možných. 12 MB velký instalační balíček lze instalovat na zařízení s Androidem 4.3 a novějším.

Uživatelé klávesnici zatím nepřijali moc vřele Uživatelé klávesnici zatím nepřijali moc vřele

Klávesnice je však zatím k dispozici jen v angličtině a pouze pro USA. Vývojáři pracují na podpoře více jazyků a zemí, a s ohledem na dosavadní ochotu společnosti lokalizovat své produkty do češtiny předpokládáme, že se dočkáme dostupnosti i u nás.

4b8b3f1129f7d43ff5bd73d4918ebe84?s=128&d=retro&r=G
The app was not found in the store. :-(

V případě neodolatelného zájmu vyzkoušet si tuto novinku můžete Microsoft Hub Keyboard stáhnout z alternativního odkazu ze serveru APKMirror. V takovém případě je ovšem nutné povolit v systémovém nastavení instalaci aplikací ze zdrojů třetích stran. Nám se tuto aplikaci povedlo bez potíží nainstalovat na Sony Xperia Z3 s Androidem 5.1.1 v češtině.

Zdroje: Android Police, Android Authority, Android Central.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (6)