Kompletní návod Pokémon Go: Vše, co potřebujete ke hraní vědět (průběžně aktualizováno)

Kompletni navod Pokemon Go

Pokémon Go hrají tisíce hráčů po celém světě a zejména nováčkům některé herní prvky a tipy unikají. Máme pro vás kompletní návod Pokémon Go, který na jednom místě sdružuje vše, co potřebujete k hraní vědět.

Kompletní návod Pokémon Go: Vše podstatné na jednom místě

V tomto článku vám přinášíme kompletní návod Pokémon Go, který vás provede celým procesem instalace hry i jejím hraním. Díky všem bodům budete přesně vědět, jak nejlépe chytat Pokémony, bojovat, pohybovat se po mapě či sbírat bonusy.

Než začnete hrát

1) Jaké jsou minimální požadavky pro hru Pokémon Go?

Hra Pokémon Go vyžaduje ke svému běhu minimálně dvoujádrový procesor, 1 GB RAM, GPS a internetové připojení (ideálně mobilní). Pro funkci rozšířené reality je rovněž nutný gyroskop. Podmínkou je i systém Android 4.4 a novější (po poslední aktualizaci včetně Androidu N).

2) Kde stáhnout Pokémon Go?

Pokémon Go je již nyní běžně dostupný na Google Play pro české uživatele.

Pokémon GO
Pokémon GO

První spuštění hry

1) Nastavení věku, účtu a odsouhlasení podmínek

Při prvním spuštění vás hra vyzve k zadání data narození a způsobu, jakým se přihlásit do hry. Doporučujeme využít váš Google účet. Hra si do něj uloží i své nastavení a nikdy nepřijdete o svůj postup ve hře. Po výběru Google účtu je nutné přijmout podmínky zaškrtnutím a tlačítkem Accept.

2) Tvorba vlastního trenéra

Jako první si vyberte, zda chcete hrát za muže či ženu. Následně můžete změnit vzhled svého trenéra – postavu i její oblečení. Toto nastavení nemá na hru žádný vliv, jde jen o vizuální efekt.

3) Výběr prvního Pokémona

Po prvním spuštění si můžete vybrat svého počátečního Pokémona. Na výběr máte Squirtla, Bulbasaura a Charmandera. Na vybraného Pokémona stačí kliknout a proběhne první chytání Pokémona viz sekce 5) Jak chytat Pokémona.

4) Jak získat Pikachu?

Stačí se před výběrem prvního Pokémona vzdálit od trojice Pokémonů a tento postup několikrát (cca 5-6x opakovat). Poté by se měl ke čtveřici přidat i Pikachu, kterého můžete ulovit.

Jak se pohybovat po herním světě a hledat Pokémony

1) Jak se pohybovat po herním světě?

Hra Pokémon Go využívá reálný pohyb hráče díky zaměření polohy GPS. Na mapě herního světa vidíte mapu vašeho okolí s rozmístěnými Pokestopy a stadiony. Pro pohyb na mapě je tedy nutné mít aktivní GPS v mobilu, být mimo budovy (kvůli přesnosti GPS) a pohybovat se s mobilním telefonem – zkrátka chodit.

2) Jak hledat Pokémony?

Pokémoni jsou náhodně rozeseti po celém světě. Pro nalezení a chycení Pokémona je nutné dojít k místu, kde se Pokémon nachází. To sice není přímo zobrazeno v mapě, ale hra vám zobrazí v pravém dolním rohu mapu s Pokémony ve vašem okolí. Počet stop udává jejich vzdálenost od vás. Znamenají 1 stopa = 40 – 60 metrů od vás, 2 stopy = 60 – 90 metrů od vás, 3 stopy = 90 a více metrů.

3) Jak nejlépe najít vybraného Pokémona z mapy okolo vás?

Pokud se menu v pravém dolním rohu objeví Pokémon, kterého byste chtěli chytit, klikněte na něj. Objeví se vám v pravém dolním rohu a můžete jednodušeji sledovat jeho vzdálenost od vás.

TIP: Pokud se zastavíte na místě a budete se pomalu točit s telefonem okolo své osy, ikona Pokémona „zapulzuje“ ve chvíli, kdy jste k němu čelem. Pomocí tohoto tipu lze jednodušeji odhadnout, kterým směrem od vás Pokémon je.

Chytání Pokémonů

1) Jak začít chytat Pokémony?

Nejprve se musíte k Pokémonovi přiblížit natolik, aby se zjevil na mapě. Poté na něj stačí kliknout.

2) Jak házet Poke Bally?

Pokémona je nutné chytit tak, že po něm hodíte správně Poke Ball. To provedete tažením prstu z Poke Ballu směrem k Pokémonovi, důležitá je rychlost a délka tahu prstu. Tím totiž určujete směr a sílu hodu. Je nutné hodit Poke Ball tak, aby dopadl přímo na Pokémona, čímž dojde k jeho chycení.

3) Jak efektivně chytit Pokémona?

Pro snazší chycení Pokémona házejte Poke Bally až ve chvíli, kdy je barevné kolečko okolo Pokémona co nejmenší. Zvyšujete tím šance, že se Pokémon nedostane z Poké Ballu. Stejně tak správnou trefou do Pokémona je šance na chycení vyšší (hra vás o tom informuje nápisem Great či Excellent).

4) Co znamená barevná kružnice okolo Pokémona?

Tato kružnice udává, jak moc se bude Pokémon bránit chycení. Pokud je kružnice zelená, bude chycení snadné. Pokud oranžová, bude se bránit.

5) Jak aktivovat/deaktivovat AR režim?

Režim rozšířené reality lze aktivovat/deaktivovat ikonkou AR v pravém horním rohu.

Kompletni navod Pokemon Go - chytani pokemonu 2 Kompletní návod Pokémon Go – AR režim

6) Proč někdy Poke Ball uhne?

Pokud táhnete prstem mírně do stran, dáte Poke Ballu rotaci, kvůli čemuž může uhnout. Stejně tak někteří silnější Pokémoni, zejména ti vzdušní, mají schopnost ovlivnit dráhu hozeného Poke Ballu.

7) Jak používat Razz Berry a silnější Poké Ball?

Pokud chytáte Pokémona s vyšším číslem CP a zároveň s oranžovým kruhem, hodí se použít předměty pro větší šanci jeho chycení. Jako první je Razz Berry, které Pokémona mírně zklidní. Druhou pomůckou je Great Ball, Ultra Ball či Master Ball, který má větší sílu udržení Pokémona uvnitř. Pokud tyto dvě položky zkombinujete, razantně zvyšujete šance na chycení Pokémona.

Kompletní návod Pokémon Go - Razz Berry a Great Ball Kompletní návod Pokémon Go – Razz Berry a Great Ball

8) Jak roztočit tornádo Poke Ball?

Pokud na Poke Ballu uděláte prstem krouživý pohyb, Poke Ball dostane rotaci. Pokud tímto způsobem chytíte Pokémona, dostanete body navíc. Není to ale úplně snadné.

9) Jak odejít z chytání Pokémona?

Než začnete Pokémona lovit, předem nevíte, jakou sílu má. Pokud se ocitnete v obrazovce lovení Pokémona a usoudíte, že jeho chycení vám nepomůže (je moc silný nebo naopak slabý), můžete ikonkou v levém horním rohu souboj opustit.

10) Proč někdy Pokémon unikne?

Pokud je Pokémon silný a navíc se brání chycení, běžně se stává, že opakovaně unikne z Poké Ballu a nezbývá než pokus opakovat. Může se však stát, že po několika neúspěšných pokusech Pokémon zmizí úplně a již jej nemůžete chytit.

11) Co získám chycením Pokémona?

Samotného Pokémona, zkušenosti (body XP) a Stardust (body pro vylepšování Pokémonů).

Hráč, jeho úroveň a zkušenosti

1) Jak zobrazit profil?

Profil hráče zobrazíte kliknutím ikony hráče v levém spodním rohu. Získáte tak přehled o úrovni, zkušenostech, mincích, týmu a medailích.

2) K čemu je úroveň hráče (Level)?

Čím vyšší úroveň váš trenér má, tím silnější může chytat a vlastnit Pokémony. Pro boj ve stadionu musíte zároveň dosáhnout alespoň úrovně 5. Při každém navýšení levelu navíc získáte bonusové položky.

3) Jak zvyšovat svou úroveň?

Úroveň trenéra zvyšujete chytáním Pokémonů, vyvíjením Pokémonů, dobýváním stadionů a návštěvou Pokestopů.

Kompletní návod Pokémon Go - profil hráče Kompletní návod Pokémon Go – profil hráče

Pokestopy – co to je a kde je najít?

1) Co je to Pokestop?

Pokestop je místo na mapě, které je viditelné a může k němu hráč kdykoliv přijít. Pokestop v sobě ukrývá předměty – Poke Bally, Great Bally, Razz Berry, vajíčka, Revive a Potion.

2) Jak Pokestop aktivuji?

Stačí se k němu přiblížit na mapě, kliknout na něj (až se nad tím ukáže fialové kolečko) a roztočit jeho znak. Rázem dostanete nové předměty.

3) Jak často mohu Pokestop využít?

Každých 5 minut.

Kompletní návod Pokémon Go - Pokestop Kompletní návod Pokémon Go – Pokestop

Jak nalákat více Pokémonů ve svém okolí?

1) Použijte Incense

Předmět Incense, který získáte při přechodu na nový level, vám umožní nalákat více Pokémonů do vaší blízkosti. Aktivuje se na 30 minut a po tuto dobu budete mít větší šanci, že se k vám přiblíží nějaký Pokémon.

2) Použijte Lure module

Druhou možnost je Lure module, který funguje podobně, jen se umístí přímo na Pokestop. Tento způsob vábení Pokémonů je účinnější než Incense, na druhou stranu váš Lure Module vidí i ostatní hráči a mohou jej také využívat. Pro aktivaci je nutné dojít k Pokestopu, otevřít jej kliknutím, kliknout na ikonku nad logem Pokestopu a vybrat Lure Module.

Kompletni navod Pokemon Go - Lure Module Kompletní návod Pokémon Go – Lure Module

Vyvíjení a vylepšování Pokémonů

1) Popis Pokémonů

Každý Pokémon má několik vlastností, které jej definují. Tyto informace naleznete v menu Pokémon po rozkliknutí libovolného Pokémona. Dozvíte se jeho název, obrázek, CP, sílu útoků, výdrž, typ, velikost a váhu.

2) Co je to CP?

Combat Power, neboli síla útoků. Tento parametr u každého Pokémona definuje, jak silný bude v boji s dalšími Pokémony. Tento parametr se liší u všech chycených Pokémonů, můžete jej navýšit vylepšováním či vyvíjením Pokémonů.

3) Co jsou to Candy a Stardust?

Každý Pokémon má své vlastní Candy body, které lze uplatnit při vylepšování a vyvíjení Pokémonů. Za chyceného Pokémona získáte 3 body, za jeho prodej profesorovi (tlačítko Transfer) další 1. Stardust jsou body, které využíváte při vylepšování Pokémonů. Získáváte je jako bonus ze stadionů či chytáním Pokémonů.

4) Jak vylepšit a vyvinout Pokémona?

Každého Pokémona můžete vylepšovat (zvyšovat jeho CP) pomocí tlačítka Power Up na jeho obrazovce. Bude vás to stát Candy a Stardust viz výše. Navyšování Pokémona může limitovat úroveň vašeho trenéra. Vyvinutí Pokémona provedete tlačítkem Evolve, k čemuž potřebujete Candy. Pokémoni mohou mít 1, 2 či 3 vývojová stádia. Použitím Evolve vyvíjíte Pokémona do dalšího stádia, pokud je to možné. To vám přidá CP body a XP zkušenosti trenéra.

TIP na vývoj Eevee

Pokémon Eevee se po vyvinutí náhodně promění v trojici Pokémonů – Vaporeon, Flareon, nebo Jolteon. Hra sice tento proces dělá standardně automaticky, ale můžete to kontrolovat tím, že svého Pokémona před vývojem vhodně pojmenujete podle klíče Sparky = Jolteon, Rainer = Vaporeon a Pyro = Flareon.

Kompletní návod Pokémon Go - Pokémoni Kompletní návod Pokémon Go – Pokémoni

Vejce a Inkubátory

1) K čemu slouží vejce?

Vejce, která sbíráte, slouží k líhnutí vašich Pokémonů. Pokud se z vejce vylíhne nějaký Pokémon, můžete jej používat pro boje či obsazování stadionů.

2) Jaké jsou druhy vajec?

Vejce se liší podle počtu kilometrů, který musíte nachodit, aby se vylíhlo. Čím větší počet kilometrů, tím vzácnějšího Pokémona získáte. Běžně jsou to 2km, 5km a 10km vejde.

3) Kde získám vejce?

Vejce dostanete jako bonus na Pokestopech.

4) Jak a proč použít Inkubátor?

Aby bylo možné vejce vylíhnout, je potřeba jej vložit do Inkubátoru. Každý hráč má jeden neomezený Inkubátor, který lze vždy aktivovat na jedno vejce. Jeho aktivací, což provedeme v záložce Pokémon – Eggs a kliknutím na vajíčko, se začne vajíčko Inkubovat. Tím, že se hráč pohybuje po mapě, se načítá jeho ušlá vzdálenost u všech inkubovaných vajíček, která se po dosažení dané vzdálenosti (podle typu vajíčka) mohou vylíhnout. Hráč může postupem do dalšího levelu získat i jednorázové Inkubátory, které lze aplikovat současně s neomezeným Inkubátorem. Vždy lze ale aplikovat jen jeden druh Inkubátoru na jedno vajíčko (maximálně tedy inkubovat 2 vajíčka současně).

5) Kde získám Inkubátor?

Neomezený Inkubátor získá každý hráč a může jej opakovaně používat na svá vajíčka. Vždy ale pouze na jedno vajíčko v jeden čas. Hráč ale může postupem do dalšího levelu či v Shopu získat další jednorázové Inkubátory, které lze aplikovat současně s neomezeným Inkubátorem, ale jen jednorázově na jedno vajíčko. Poté nevratně zmizí.

Kompletní návod Pokémon Go - vejce

Stadiony a souboje Pokémonů

1) Jak se dostat do stadionu?

Stadiony jsou stejně jako Pokestopy vždy na stejném místě a zobrazeny na mapě. Na první pohled podle barvy zjistíte, který tým stadion obsadil. Ke stadionu stačí stejně jako k Pokestopu přijít a kliknout na něj na mapě.

2) Jak si vybrat tým?

Pokud váš trenér postoupí do levelu 5 a poprvé navštívíte stadion, můžete si vybrat jeden ze 3 týmů, za který budete hrát – žlutý (Instinct), červený (Valor) a modrý (Mystic). Za tento tým budete hrát po zbytek hraní a již nelze změnit. Tým určuje, jakou barvu bude mít stadion, který obsadíte.

3) Jak obsazovat stadiony?

Pokud se dostane do blízkosti stadionu, který drží konkurenční tým, můžete se pokusit jej dobýt. Každý stadion má svou prestiž (body), které se snižují každým vaším vyhraným zápasem. Pokud souboji (i opakovanými) snížíte prestiž stadionu na 0, můžete jej obsadit pro svůj tým.

4) Co znamená level u stadionu?

Level stadionu souvisí s její prestiží. Čím vyšší je prestiž, tím vyšší je i level stadionu. Toto číslo zároveň i udává, kolik je do něj možná zasadit Pokémonů k jeho hlídání (Gym level 3 = 3 Pokémoni apod.). Gym level lze navýšit zvyšováním prestiže stadionu, tedy trénováním svých Pokémonů ve vlastním stadionu (viz níže). Vždy je nutné dosáhnout určitého počtu prestiže, aby stadion zvýšil svůj level (2000 -> level 2, 4000 – > level 3, 8000 -> level 4 apod.).

5) Jak přidávat bojovníky do stadionu vlastního týmu?

Pokud je stadion obsazen hráčem (hráči) vašeho týmu, můžete do něj umístit svého Pokémona pro hlídání stadionu. To lze jen pokud je ve stadionu místo (level = slotů pro Pokémony). Váš Pokémon poté brání stadion při dobývání jinými hráči, stejně tak jej můžete vy či vaši spoluhráči vyzvat k tréninku ve stadionu, což zvyšuje prestiž stadionu.

6) Jak bojovat ve stadionu?

Při boji ve stadionu lze používat dva typy útoků – kliknutím na obyčejný útok a držením prstu speciální úkol, který lze ale provést až po načerpání dostatečné síly v levém horním rohu. Speciální útoky se liší u jednotlivých Pokémonů, a to i u stejného druhu. Tahem prstu do stran se můžete vyhýbat úderům soupeře. Pokud vidíte, že je váš Pokémon slabší a neefektivní, můžete jej ikonkou v pravém dolním rohu vyměnit za jiného. Vaším úkolem je porazit všechny nepřátele ve stadionu a snižovat jeho prestiž.

7) Co získám přidáním svého Pokémona do stadionu?

V první řadě jej ochráníte před nepřátelským týmem. Můžete ale za Pokémony umístěné ve stadionech získat jednou za 21 hodin bonusy – 10 mincí a 500 Stardust za jednoho Pokémona. To provedete v Shopu tlačítkem Collect. V momentě aktivování Collect jsou započítáni jen ti Pokémoni, kteří se v danou chvíli nacházejí ve stadionech.

Kompletni navod Pokemon Go-souboj copy Kompletní návod Pokémon Go – souboj

Předměty – jaké jsou a jak je používat?

1) Jaké jsou druhy předmětů?

  • Potion, Super Potion a Hyper Potion – tento předmět vám umožní uzdravovat vaše Pokémony (zvyšovat jejich HP). Podle druhu se liší počtem přidaných HP (20, 50 a 200).
  • Revive – slouží k oživení mrtvého Pokémona, přidá zároveň polovinu HP.
  • Lucky Egg – na 30 minut znásobí 2x vaše získávané XP.
  • Incense – vábítko na Pokémony, díky němu budou Pokémoni směřovat k vám po dobu 30 minut. Tento předmět pocítí jen hráč, který jej použije.
  • Lure Module – lze přidat na Pokéstop na 30 minut k lákání Pokémonů, efekt je využit pro všechny hráče v okolí Pokestopu.
  • Razz Berry – uklidní Pokémona při soubojích.
  • Egg Incubator – inkubátory na vajíčka viz výše.
  • Great Ball – silnější Poke Ball pro chytání Pokémonů, získáte jej odemčením levelu 12
  • Ultra Ball – silnější Poke Ball pro chytání Pokémonů, získáte jej odemčením levelu 20
  • Master Ball – silnější Poke Ball pro chytání Pokémonů, zatím není známo, v jakém levelu jej získáte

2) Jak získávat předměty?

Některé z předmětů získáváte v Pokestopech (Revive, Potion, Razz Berry a Poké Bally), jiné získáváte za postup v levelu (Incense, Lure Module, Lucky Egg, Egg Incubator). Všechny bonusy lze nakoupit také v Shopu.

3) Jsem nějak limitován v počtu předmětů?

Ano. Do batohu se vám vejde v součtu 350 položek. Tento limit můžete navýšit zakoupením Bag upgrade, který limit navýší o 50 položek.

Kompletni navod Pokemon Go-bonusy Kompletní návod Pokémon Go – bonusy

Nákup položek skrze Shop

1) K čemu slouží Shop?

K nákupu položek za mince či reálné peníze. V pravém horním rohu lze zároveň skrze tlačítko Collect sbírat jednou za 21 hodin bonusy za Pokémony ve stadionech.

2) Čím mohu nakupovat?

Nakupovat lze skrze Pokécoins (mince), které hráč získává za bonusy Pokémonů ve stadionech (skrze volbu Collect). Tyto mince lze zároveň získat nákupem za reálné peníze.

Kompletní návod Pokémon Go - shop Kompletní návod Pokémon Go – shop

Šetření baterie

1) Jak zapnout šetření baterie a jak funguje?

Kliknutím na Poké Ball se lze dostat do nastavení volbou Settings. Zde můžete zapnout Battery Saver. Ten ztlumí podsvícení displeje, pokud strčíte telefon do kapsy či nakloníte vzhůru nohama, díky čemuž šetří telefon energii. Vibrace stále zůstávají aktivní, a proto poznáte, pokud je v okolí Pokémon.

2) Jak vypnout vibrace?

Jestliže stále sledujete displej telefonu při hraní a nepoužíváte šetřící režim, můžete baterii ušetřit vypnutím vibrací. Tato volba se nachází v menu pod Vibration.

3) Další tipy na úsporu baterie

Další tipy, jak ušetřit baterii při hraní Pokémon Go, jsme vám přinesli v samostatném článku.

Kompletní návod Pokémon Go - nastavení Kompletní návod Pokémon Go – nastavení

Pomozte nám návod vylepšovat

Kompletní návod Pokémon Go by měl pokrýt veškeré otázky, které by začínající i zkušenější hráč mohl mít. Přesto víme, že nyní nemusí obsahovat úplně vše, na co by se hráči mohli ptát. Chybí vám některá odpověď v našem návodu? Ozvěte se prosím v komentářích, rádi odpovědi doplníme do článku.

Odpověděl vám kompletní návod Pokémon Go na všechny otázky? Pokud ne, zeptejte se přímo v komentářích. Rádi odpovědi doplníme do článku

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (66)