Kolik spotřebujete mobilních dat? (Hlasovačka)

Kolik-měsíčně-spotřebujete-mobilních-dat

Ačkoli i mnohé starší telefony uměly komunikovat přes mobilní data, opravdový „boom“ zaznamenala tato konektivita až s nástupem chytrých telefonů. Samozřejmě se dá poměrně dobře fungovat i na Wi-Fi (zejména tedy ve větších městech), ale permanentní internetové připojení je stále obvyklejší. Dnes se budeme ptát, kolik spotřebujete mobilních dat za jeden měsíc.

Obsah článku

Okénko do historie

Mobilní datové připojení rozhodně nebylo takovou samozřejmostí, jako je dnes. Určitě také nebylo dostupné každému. Vrátíme-li se 16 let zpátky, tedy do roku 2002, nelze přehlédnout doslova revoluční rozvoj v tomto segmentu. Tak například přenosové rychlosti se tehdy počítaly v kilobitech za sekundu, zatímco dnes v desítkách megabitů za sekundu. Cena se zpočátku odvíjela nikoli podle množství přenesených dat, ale podle času připojení. Hodina tak přišla na 120 až 360 Kč. Za připojení přes GPRS se platilo 50 haléřů za kilobajt, tedy více než 500 Kč za jeden jediný megabajt. Dnes za tu samou částku můžete mít jednotky až desítky gigabajtů přenesených dat, nemluvě o několikanásobně vyšší rychlosti.

Dnes si život bez dat umí představit jen málokdo

Dnes si život bez dat umí představit jen málokdo

Limitujícím faktorem je pro většinu zákazníků takzvaný FUP, tedy maximální měsíční objem přenesených dat. Po dosažení stanovené hranice mohou (v závislosti na operátorovi) nastat dvě situace: buď dojde ke zpomalení datových přenosů, nebo jejich úplnému zastavení. Ve většině případů si pak můžete připlatit za navýšení limitu a tím i zrušení restrikce.

Jak zjistit, kolik spotřebujete mobilních dat?

Operační systém Android umí (nutno uznat, že poměrně přesně) měřit objem přenesených dat. Tuto statistiku najdete v systémovém nastavení v sekci Využití dat. Pod položkou Používání mobilních dat je k dispozici také graf a podrobný výpis aplikaci, seřazený podle toho, kolik dat přenesly. Poměrně snadno tak můžete identifikovat, které programy přistupují k Internetu a kolik dat spotřebovávají. Právě tuto statistiku doporučujeme použít pro účely této Hlasovačky.

Kolik spotřebujete mobilních dat?

Dostáváme se tedy k anketní otázce pro toto kolo Víkendové hlasovačky a diskuze. Ta zní prostě: kolik spotřebujete mobilních dat za jeden měsíc? Počítejte dle systémových statistik, objem přenesených dat vydělte počtem dní od začátku vašeho zúčtovacího období a vynásobte třiceti.
[gravityform id=“182″ title=“false“ description=“false“ ajax=“true“]
V diskuzi pod článkem se můžete podělit o další podrobnosti – například jaký je váš datový limit, kolik korun za něj platíte a jak jste s poměrem cena/objem spokojeni.
A tady máme výsledky (ke středě 21. února 14:42):

Kolik měsíčně spotřebujete mobilních dat?

Kolik měsíčně spotřebujete mobilních dat?


Hlasovačka z minulého týdne

Minulý týden jsme se v rámci Víkendové hlasovačky a diskuze ptali, jak často nabíjíte telefon. Kupodivu proti roku 2015, kdy jsme kladli stejnou otázku, se situace příliš nezměnila. Nadpoloviční většina, přesně 54 % hlasujících, musí nabíjet jednou denně (v roce 2015 to bylo 52 %). Na druhém místě je 20 % šťastlivců, kterým stačí připojovat mobil k nabíječce jednou za dva dny (v roce 2015 to bylo 21 %). 13 % nabíjí dvakrát denně, 3 % dokonce ještě častěji. Necelá desetina – přesně 9 % – pak nabíjí jednou za více než dva dny.

Jak často nabíjíte telefon?

Jak často nabíjíte telefon?

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (22)