Jak zrušit Facebook účet a co vše byste předtím měli udělat?

jak zrušit facebook

Rozhodnutí zrušit Facebook účet může přijít z nejrůznějších příčin. Ať už jste znepokojeni množstvím informací, které o vás tato sociální ví, nebo se jen chce vymanit z jejího sevření, máte na výběr ze dvou možností, jak situaci řešit. Předtím, než se k odstranění svého účtu skutečně uchýlíte, je dobré zálohovat svá data a odhlásit se z propojených účtů. Co a jak byste měli udělat, když chcete zrušit svůj Facebook účet napoví následující odstavce.

Odhlášení z účtů propojených s Facebookem

Předtím, než se pustíme do samotného odstranění Facebook účtu, je dobré připomenout několik dílčích kroků, které jsou s tímto úkonem spojené. Pokud se skutečně rozhodnete svůj Facebook smazat, odstraní se veškerá vaše data. Je proto dobré je z Facebooku stáhnout a tím i zálohovat. Postup pro tento krok jsme již dříve popsali v článku o zálohování fotek z Facebooku. Vyhnete se tak zejména ztrátě fotek a videí, které již nemáte uložené jinde než na svém profilu. Všechna vaše osobní data se sloučí do jednoho archivu, který si můžete stáhnout do svého počítače i mobilního zařízení.

Rozšíření Facebooku mimo jiné usnadnilo registraci k účtům na nejrůznějších stránkách a v aplikacích (například Spotify, nebo hry). Abyste tak k těmto účtům neztratili přístup, je dobré, předtím, než se svůj Facebook rozhodnete zrušit, své přihlašovací údaje změnit. K odhlášení z účtů propojených s Facebookem budete pravděpodobně potřebovat jejich seznam, může jich být totiž opravdu velké množství. Tento seznam najdete v nastavení, v sekci zabezpečení, pod položkou aplikace a weby. Zde pak stačí rozkliknout „Přihlášeno přes Facebook“, uvidíte kompletní seznam aplikací, které kdy váš Facebook účet k přihlášení využívaly. V sekci aktivní si pak můžete ověřit, kde všude potřebujete své přihlašovací údaje měnit.

Jak zrušit Facebook účet a ponechat Messenger

Řada lidí již ani tak netíhne k používání sociální sítě Facebook jako takové, jako spíš k její komunikační platformě Messenger. Pokud tedy, ať už z jakéhokoliv důvodu chcete svůj Facebook smazat, ale dál užívat výhod Messengeru, můžete si účet pouze deaktivovat. V takovém případě již nepůjde vyhledat váš Facebook profil, ale můžete dál se svými přáteli komunikovat přes Messenger. Docílíte tak většího efektu než pouhým odinstalováním Facebook aplikace. Pokud pak chcete svůj profil znovu aktivovat, stačí se přihlásit pomocí přihlašovacích údajů. Přístup k deaktivaci je stejný jako postup popsaný níže.

Messenger – Text and Video Chat for Free
Messenger – Text and Video Chat for Free

Jak zrušit Facebook účet natrvalo

Druhou variantou je pak trvalé odstranění Facebook účtu. Přesto, že je tento proces možné provést jak v rámci webu, tak mobilní aplikace, se obecně doporučuje využít webové varianty. Postup, jak zrušit Facebook účet je následující:

  1. přejděte do nastavení,
  2. otevřete sekci „Vaše informace na Facebooku“,
  3. zobrazte „Odstranění vašeho účtu a informací“,
  4. vyberte deaktivaci účtu, případně odstranění účtu.

Než potvrdíte samotné odstranění účtu, vám Facebook ještě jednou umožní zálohovat fotky a další data, stejně jako přehlásit své propojené účty. Posledním krokem k deaktivaci i odstranění účtu je pak zadání hesla k profilu. Od potvrzení odstranění pak začne být odpočítávána 30 denní lhůta pro trvalé smazání. Během této lhůty se ke svému účtu můžete bez problémů přihlásit, jako by se nic nestalo. Proces se tím však zastaví.

Přemýšlíte nad odstraněním Facebook účtu?

Barbora Koďousková
O Autorovi - Barbora Koďousková

Už jako malá propadla kouzlu počítačů a probouzejících se technologií. Své nejnovější poznatky vždy nadšeně sdílela se svým okolím. Přes svůj první, tlačítkový telefon Ericsson… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (7)