TOPlist

iPhone 6s přichází: Má Android co závidět?

iphone nahled

Na proběhnuvší konferenci společnosti Apple došlo vedle představení nového tabletu v podobě iPad Pro a vylepšené televize Apple TV také na dvojici telefonů iPhone. Konkrétně se pak jedná o vylepšené verze loňských modelů iPhone 6. Novinka ponese, jak již bývá u společnosti Apple zvykem, přídomek tvořený písmenkem „s“. Očekávat tak můžeme iPhone 6s a 6s Plus. Ty rozhodně nikoho nepřekvapí svým vzhledem, který je s předchozí šestou sérií takřka totožný. Přesto bylo představeno několik nových vlastností, které jsou pro uživatele jablečných telefonů naprostou novinkou. Musíme však říci, že pokud jste uživateli operačního systému Android, budete při čtení výčtu již zmíněných novinek často zažívat nepříjemný pocit Déjà vu.

2 GB operační paměti – málo, nebo hodně?

iPhone 6s

Trochu netradičně začínáme informací, která nebyla oficiálně potvrzena. Nový iPhone 6s by se dle zákulisních informací měl dočkat navýšení paměti RAM o rovný 1 GB. Tuto zprávu následně potvrdil také jeden z redaktorů ze serveru mobilesyrup, neboť se mu telefon podařilo do svých rukou ukořistit ihned po skončení tiskové konference. V samostatném článku poté dodal, že samotný Apple mu tuto zprávu potvrdil. Ačkoliv by se mohlo zdát, že 2 GB RAM paměť je v dnešní době směšná a často se setkáváme i s Android přístroji ze střední cenové kategorie uvádějících ve svých specifikacích takovou hodnotu, musíme si uvědomit, že iPhone využívá zcela jiný systém a taková paměť je pro plynulý běh naprosto dostatečná.

Displej iPhone 6s sloužící jako blesk

Jednou z dalších novinek je přidání funkce, která promění displej iPhone 6s na blesk sloužící pro pořizování selfie při zhoršených světelných podmínkách. Touto funkcí disponuje celá řada telefonů běžících pod taktovkou zeleného robota již nějakou dobu. Pro ostatní uživatele je navíc v obchodě Google Play připravena celá řada aplikací sloužících k těmto účelům.

Ohýbání je konec

Apple se rozhodl reagovat na valící se vlnu kritiky, která provázela loňský model. Ve zkratce se jednalo o nedostatečně pevnou konstrukci telefonu umožňující jeho snadné ohýbání. Tato kauza se stala hitem internetu a způsobila opravdu velkou vlnu nevole. Nyní se zdá, že ohýbání byla ze strany Applu učiněna přítrž, neboť pro konstrukci iPhone 6s bude použit pevnější materiál zamezující jakékoliv deformaci těla přístroje.

3D Touch – na síle dotyku záleží

051-iphone-3d-touch-650-80

Další očekávanou novinkou byla přítomnost technologie 3D Touch. Ta umožní telefonu určovat sílu doteku na displeji a přednastavit tak nejrůznější akce. Zdá se vám, že už jste o tom někde slyšeli? Máte pravdu! S podobnou technologií se totiž pochlubila společnost Huawei u svého nového modelu Huawei Mate S. Ten disponuje takřka identickou funkcí pojmenovanou Force Touch. Více o této funkci se dozvíte v samostatném článku zde.

Živé fotky – revoluční funkce?

iPhone-6s1

Funkci Live Photos bylo na tiskové konferenci věnováno opravdu hodně času. My můžeme ve zkratce říci, že se jedná o funkci umožňující společně s každou fotografií uložit tak 1,5sekundové video. To je následně možné přehrát silným stiskem obrázku v galerii. Jedná se tak o praktické využití 3D Touch. Udělat si názor na to, zda je tato novinka tolik revoluční, za jakou ji Apple považuje, necháme na každém z vás.

A víc už nic?

Tímto je náš výčet těch nejzajímavějších novinek takřka u konce. Dále se totiž novinka dočká pouze standardních vylepšení skla chránícího displej, 12MPx zadního fotoaparátu, který konečně umožňuje nahrávání videa v rozlišení 4K, lepšího procesoru a čtečky otisků prstů. Je tedy na pováženou, zda se nový model znovu setká s takovou oblibou jako jeho předchůdci. Dá se však očekávat, že ano, neboť i daleko menší množství novinek dokázalo v minulosti spoustu uživatelů přesvědčit o kvalitách jablečných telefonů.

Zaujal vás nový iPhone 6s?

Zdroj: theverge.com

Kuba Drhlík
O Autorovi - Kuba Drhlík

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (66)