Huawei Watch 2 recenze: Nejnadupanější Android Wear 2 hodinky v Česku

huawei watch 2 recenze chytrych hodinek

Android Wear je platforma, která má v zahraničí hodně zajímavých modelů chytrých hodinek. V Česku je výběr hodně malý, oficiálně zde v podstatě nalezneme pouze Huawei Watch 2, další hodinky už jsou většinou importované. Naštěstí tyto chytré hodinky od Huaweie mají hodně dobré specifikace, takže i u nás si můžeme vychutnat Android Wear 2 v plné parádě, včetně podpory LTE nebo NFC. Jsou ale dobré i v reálném použití? To zjistíme v dnešní recenzi

Obsah recenze Huawei Watch 2

Obsah balení Huawei Watch 2

Chytré hodinky Huawei Watch 2 přichází v bílé krabičce, ve které se nachází jen to nejnutnější. A to hodinky, nezbytné manuály a kolébka pro nabíjení s adaptérem. Žádné příslušenství se v balení nenachází. K dispozici není ani dodatečný řemínek, a to například kdyby pro vás byla základní verze příliš malá.

huawei watch 2 obsah baleni 

Razantní změna designu a zaměření na sport

První generace chytrých hodinek Huawei Watch měla čistý a elegantní design. Druhá generace je úplně něco jiného, zůstal v podstatě jen kruhový design, na kterém najdeme sportovní prvky. Jestli se vám budou líbit záleží na vašem vkusu, jestli se vám obecně líbí sportovní hodinky. Například Samsung prodává své chytré hodinky Gear S3 ve dvou variantách, klasické a sportovnější, takže si vyberou fanoušci obou táborů. Huawei tak nabízí pouze jedinou verzi.

huawei watch 2 design

Na první pohled můžete vidět, že jde o sportovní verzi, a to nejen z pevné fazety, která nabízí čísla v rozmezí 0 až 60. Hodinky jsou také robustnější než předchozí generace, ale zároveň má menší displej. Ten je navíc více zapuštěn do těla hodinek. Huawei Watch 2 mají dvě tlačítka. Jedno slouží k zapnutí a aktivování displeje/menu. Na spodní tlačítko si pak můžete navolit funkci, například spuštění aplikace pro běh. Když si to shrneme, pokud hledáte designové hodinky, tak Huawei Watch 2 nebudou to pravé ořechové.

Huawei Watch 2 chrání keramická fazeta

Samotné tělo hodinek z pevného termoplastu, chrání jej ale keramická fazeta, která je údajně až šestkrát tvrdší než ocel. Je tak více odolná vůči odření a zřídka dochází k interferenci s rádiovými vlnami. Bez řemínku váží hodinky 40 gramů. V balení je pak jeden silikonový sportovní náramek vhodný pro zápěstí o obvodu 140 až 210 mm. Pokud by vám ale nevyhovoval, tak se dá vyměnit za jiný o šířce 20 mm.

huawei watch 2 fazeta

Díky odolnějšímu tělu se hodinky můžou pochlubit splněním stupně krytí IP68, takže odolají vodě i prachu. Vykoupeno to ale bylo tím, že jejich tloušťka značně narostla a častokrát se nám stávalo, že u oblečení s dlouhým rukávem se zachytávaly poměrně často. Rozměry hodinek jsou 48,9 x 45 x 12,6 mm.

[aps_product_sz id=“477562″]

Kruhový AMOLED displej má pouze 1,2”

Jak už jsme psali výše, druhá generace hodinek má menší displej. Jde o 1,2 palcový kulatý displej s AMOLED panelem. Rozlišení má 390 x 390 pixelů, což ve výsledku dává zcela dostatečných 326 ppi. Tomu, že je displej menší, nepomáhá ani fakt, že díky vystouplé fazetě je mnohem více zapuštěn do těla hodinek. Občas jsme tak měli problém s některými ovládacími prvky na displeji, které jsou blízko okraji. Že jde o hodinky pro sport potvrzuje i tvrzené sklo Gorilla Glass. Potěší také to, že oproti některým Android Wear hodinkám, nemá Huawei Watch 2 vykrojenou malou část displeje. 

huawei watch 2 displej

S čitelností hodinek jsme neměli sebemenší problém ani na Slunci. Jas se dá nastavit ručně, ale také se může nechat automatická změna, což se hodí například v noci, kdy displej nebude tak moc agresivně svítit. Jelikož se jedná o AMOLED displej, tak přichází i funkce Always On Display, takže základní informace uvidíte stále na displeji, i když hodinky zrovna nejsou aktivní. 

Po hardwarové stránce jsou hodinky nabité až po okraj

O výkon v hodinkách se stará procesor Snapdragon Wear 2100, což je takový standard na trhu chytrých hodinek. Tento procesor doplňuje 4 GB vnitřní paměti a 768 MB RAM. Nechybí také Bluetooth 4.1, Wi-Fi 802.11b/g/n, GPS i Glonass nebo třeba NFC. Díky podpoře NFC se dají také hodinky použít k placení v obchodech přes Android Pay. I když musíte počítat, že to není tak rychlé jako Android Pay na telefonu. Nejde ale o chybu hodinek, ale spíše přímo fungování Android Pay na hodinkách. Funkci jsme použili jen několikrát a poté se vrátili ke klasickému placení přes telefon.

huawei watch 2 Android pay Android Pay s Huawei Watch 2

Pokud jde o senzory, tak hodinky mají gyroskop, kompas, barometr, kapacitní čidlo, senzor okolního světla a také snímač srdečního tepu. Ten si můžete nastavit tak, aby vám pravidelné měřil tep. Při testování GPS jsme nenarazili na problém, počítejte ale s tím, že s aktivovanou GPS a třeba i LTE vám doslova bude mizet baterie před očima. 

LTE funguje, ale bez frekvence 800 MHz

Jeden z největších rozdílů oproti jiným Android Wear hodinkách, je u Huawei Watch 2 to, že mají slot na nanoSIM kartu. Ke slotu se dostanete tak, že odděláte spodní část pásku. Hodinky podporují i LTE, každopádně v našich končinách počítejte, že je chytíte jen na několika málo místech, nedostalo se totiž na frekvenci 800 MHz. Naštěstí jde o chytré hodinky, takže se nepočítá s tím, že byste LTE používali většinu dne, to by nestačila ani baterie.

Fungují dobře ve 2G i 3G sítích, když jsme zkoušeli volání, tak bez větších problému. Hodinky mají i hlasitý reproduktor a mikrofon, takže nemusíte mít k volání připojená například bezdrátová sluchátka. Při volání také nemusíte mít hodinky u pusy, mikrofon hlas bere i když je máte třeba u pasu. Hlasitý reproduktor není žádná sláva, v trochu hlučnějším prostředí vám moc neposlouží. Dokážeme si ale představit použití v případě nějaké nehody při sportu. 

Huawei Watch 2 vydrží maximálně dva dny

Kapacita baterie v těchto hodinkách se zastavila na hodnotě 420 mAh. To se může zdát na první pohled jako hodně, chytré hodinky mají většinou menší kapacitu. Jenže v reálu se to moc neodrazí. Při obvyklém použití se dostanete na zhruba jeden a půl dne použití. Několikrát jsme se také dostali na dva dny, záleží vždy na tom, které funkce používáte. Pokud zapnete GPS, LTE, měření tepu a třeba hudbu z hodinek, tak se s baterií můžete rozloučit za dvě až tři hodiny.

Pokud chcete, aby vám vydržely hodinky na baterii dlouho, můžete zapnout speciální režim, kdy se podle systému dostanete až na 21 dní, ztratíte ale většinu chytrých funkcí. Nabíjení probíhá přes magnetickou kolébku, díky tomu se hodinky vždy uchytí na správné místo. 

Android Wear 2.7, Oreo již brzy 

Tyto hodinky již běží na druhé verzi systému Android Wear, po několika aktualizacích se momentálně zastavila verze na číslovce 2.7. Zároveň by na tyto hodinky měla vyjít brzy i aktualizace na Android 8 Oreo, která má přinést kompletní podporu češtiny. Z počátku testování jsme měli problém s tím, že byly hodinky hodně líné, pomalé a také zamrzaly. 

Nejprve jsme mysleli, že zkrátka hardware hodinek nestíhá. Jenže chyba je na straně Googlu, kdy zlobí funkce detekce slova OK Google. Pokud ji máte aktivovanou, tak je systém hodinek značně zpomalen a častokrát se i seká. Po vypnutí této funkce máme s chytrých hodinek úplně jiný dojem. Vše jede plynule a rychle.

Pokud jde o samotný systém Android Wear 2.0, tak prošel několika změnami oproti první verzi. Podporuje již Asistenta Google, aplikace už se instalují pouze přes hodinky a nabízí také nové způsoby, jak zadat do hodinek text. A to i třeba přes miniaturní klávesnici, Google chtěl, aby hodinky mohly fungovat zcela bez potřeby mít telefon. A to se u Huawei Watch 2 díky podpoře LTE daří. Se samotným systémem jsme neměli problém, i když je stále vidět, že z trojice systému pro chytré hodinky je Android Wear stále na třetím místě. Apple je na tom lépe, i Tizen od Samsungu se nám používá lépe a intuitivněji, Android Wear alespoň nad Tizenem vyhrává v počtu aplikací. 

Tři aplikace v telefonu pro jedny hodinky 

Párování s telefonem funguje bez problémů, ale je hodně zmatené. Pro kompletní fungování hodinek se všemi funkcemi, jsou doporučeny rovnou tři aplikace. Kromě aplikace pro Android Wear, je to pak Huawei Wear. Tato aplikace slouží k párování s hodinkami, stejně jako Android Wear, umí také změnit ciferníky stejně jako aplikace od Googlu. Dále má centrum pro zprávy, ve kterém se nám ale nikdy nic neukázalo, v neposlední řadě pak slouží k zobrazení základní statistik ze sportování.

Zde ale přichází problém, pokud si budete chtít prohlédnout statistiky podrobněji, tak potřebujete ještě třetí aplikaci s názvem Huawei Health. Aplikace Huawei Wear tak v podstatě dělá trochu práce za aplikaci Android Wear a trochu za Huawei Health. Ve výsledku vám ale přijde zbytečná a po prvotní synchronizaci se do ní nikdy nevrátíte.

Wear OS by Google Smartwatch
Wear OS by Google Smartwatch
Huawei Health
Huawei Health

Závěr recenze Huawei Watch 2

Pokud chcete Android Wear 2 hodinky, tak na českém trhu nemáte moc na výběr. Huawei Watch 2 je vaše jediná volba. V tomhle ohledu to má Huawei hodně dobře nastavené, na druhou stranu v cenové kategorii, ve které se Watch 2 prodávají, se najde konkurence hlavně od dvou jiných systémů. Jednak je tu Samsung se svými Gear S3Gear Sport. Pak ale také Fitbit Ionic, což je novinka od známé společnosti, která stojí za úspěšnými fitness náramky. 

Huawei Watch 2 zakoupíte z oficiální distribuce za zhruba 8 499 Kč. Za tuhle cenu dostanete nadupané hodinky, které mají NFC, LTE a jsou navíc odolné. Design hodinek je hodně subjektivní, pro někoho je to plus, pro dalšího mínus. Každopádně nás nepotěšilo to, že hodinky jdou hodně mohutné a s tím navíc přišlo zmenšení velikosti displeje. Výdrž baterie by mohla být také o fous lepší, ale to asi u většiny chytrých hodinek. Oproti jiným chytrým hodinkám tyto nějak nevyčnívají, ale zároveň nemají žádnou velkou chybu, která by mohla zákazníky odradit od koupě. 

Klady

+ Kvalitní zpracování
+ LTE, NFC i GPS
+ Stupeň krytí IP68
+ Programovatelné tlačítko
 


Zápory

– Menší displej
– Výdrž baterie
– Vyšší cena

Za zapůjčení děkujeme společnosti Huawei.

Jak se vám líbí chytré hodinky Huawei Watch 2? 

David Trlica
O Autorovi - David Trlica

Už od dětství ho bavily telefony, na půdě byste určitě našli mnoho a mnoho časopisů o telefonech. První setkání se smartphony proběhlo právě u Androidu.… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (5)