Huawei se zbavil rámečků, Mate 10 se dotahuje na špičku trhu

huawei mate 10

Huawei Mate 9 byl telefon, který měl opravdu velký displej, nabízel velkou kapacitu baterie a také zajímavý výkon a dobrý fotoaparát. Právě v těchto chvílích Huawei představuje jeho nástupce – Mate 10. Pojďme se podívat, co si Huawei tento rok přichystal.

Obsah článku – Představení Huawei Mate 10 a Mate 10 Pro

Huawei Mate 10 přichází s minimálními rámečky

Trh s mobilními telefony se se velkém pustil do výroby telefonů s minimálními rámečky. Huawei už před několika týdny představil Lite verzi Mate 10, takže se nejedná o úplnou novinku pro tuto značku. Nicméně nová vlajková loď bude mít ještě menší rámečky.

Mate 10 má 5,9 palcový LCD displej s rozlišením 2560 x 1440 pixelů. Zajímavé je to, že má klasický poměr stran 16:9 a také podporu HDR. Poměr displeje k tělu je 81,79 procent. Dále je tu Pro verze, která má 6,0“ velký OLED displej s rozlišením 2160 x 1080 pixelů a poměrem stran 18:9. I pro verze bude mít podporu HDR. Ta má poměr displeje k tělu 81,61 procent.

Huawei Mate 10/Pro: Hands-On With „The Intelligent Machine“

Huawei Mate 10/Pro: Hands-On With "The Intelligent Machine"

Zajímavé je také umístění čtečky otisků prstů. Klasický Mate 10 ji má na přední straně a Mate 10 Pro na zadní straně pod objektivy fotoaparátů. Rozměry Mate 10 jsou 150,5 x 77,8 x 8,2 mm. Pro verze Mate 10 pak má rozměry 154,2 x 74,5 x 7,9 mm.

Huawei mate 10 cz

 

Baterie v obou modelech má kapacitu 4 000 mAh. I tak by ale měla novinka vydržet o 30% déle času, než předchozí generace Mate 9. Chybět nebude ani rychlé nabíjení, které má být až o 50% rychlejší, než v iPhone 8 Plus. Během 30 minut na nabíječce by se měl telefon nabít na 58 procent.

Mate 10 Pro už je konečně voděodolný

Oba telefony jsou vyrobeny kombinací kovu a skla. Krycí sklo má zároveň 3D zaoblení pro lepší držení v ruce. Další informace je už hodně zajímavá, Pro verze splňuje certifikaci IP67, klasický Mate pak splňuje pouze IP53. K dispozici budou telefony v několika barvách, a to třeba šedé, hnědé, modré, růžové, zlaté a černé. Chystá se také luxusní edice ze spolupráce s Porsche Design.

Mate 10 Pro_voda

Nové Mate telefony pohání Kirin 970

Huawei již potvrdil, že tyto telefony poběží na procesoru Kirin 970. Dnes jsme se tak dočkali nových informací. Jde o osmijádrový 10nm čipset, grafický čip je Mali G72. Má také speciální čip pro AI a jako první telefon podporuje 4,5G s teoretickou rychlostí 1,2 Gbps. Oba modely budou Dual Sim. K dispozici budou verze se 4GB a 6GB RAM a 64GB až 256GB úložištěm.

[aps_product_sz id=“453297″]

Dále se hovořilo o vylepšení GPS, kdy se má k navigaci používat více senzorů. To má mít za následek lepší navigování v tunelech nebo zastavěných oblastech. Bohužel telefon přišel o 3,5mm jack.

Android 8 Oreo a EMUI 8.0

Přímo z krabice bychom se také měli dočkat Androidu 8 Oreo a také EMUI 8.0. Čínská společnost tak přeskakuje číslování své nadstavby. Mezi novinky v EMUI patří úprava systému pro 18:9 displej, dynamické tapety, které se mění podle času. Do kontaktů se také integruje LinkedIn. Dále telefony obdrží AI akcelerovaný překladač.

pocitac huawei mate 10

Huawei Mate 10 můžete použít i jako počítač. Podobně jako vlajkové modely řady Galaxy, i nové Huawei telefony podporují možnost vytvořit jednoduše počítač během několika vteřin. Rozdíl je v tom, že není potřeba dock. Zařízení lze buď rozšířit nebo zrcadlit. Telefon bude zároveň i simulovat touchpad s klávesnicí.

Duální fotoaparát se světelností f/1,6

Na zadní straně nalezneme duální Leica fotoaparáty, které mají světelnost f/1,6. První RGB fotoaparát má 12 MP, druhý monochromatický pak 20 MP. Nechybí ani hybridní focus, zoom a optická stabilizace obrazu. Huawei poukazuje na to, že se vylepšily snímky za zhoršených světelných podmínek. Selfie kamera má 8 MPx.

mate 10 fotoaparat

 

Fotoaparátu bude také pomáhat umělá inteligence, která má již za sebou analýzu více než 100 milionů fotek pro lepší rozpoznávání objektů v reálném čase. Automaticky pak dokáže měnit režim podle toho, co se zrovna fotografuje. Dále bude AI pomáhat například u selfie nebo při focení textu, kdy se automaticky upraví nastavení, aby se dal text lépe číst.

Huawei Mate 10 pro cena

Huawei Mate 10 Pro bude v ČR dostupný přibližně v druhé polovině listopadu, a to za 20 999 Kč, v barevných variacích Titanium Gray, Mocha Brown a Midnigh Blue. Klasický Mate 10 se k nám oficiální cestou vůbec nedostane.

mate 10 pro cena

Dále se také odtajnila cena Lite verze, která byla představena již před několika týdny. Dostupná bude na začátku listopadu za cenu 9 999 Kč, a to v barevných variantách Graphite Black, Prestige Gold, Aurora Blue.

Jak se vám zatím líbí Huawei Mate 10?

David Trlica
O Autorovi - David Trlica

Už od dětství ho bavily telefony, na půdě byste určitě našli mnoho a mnoho časopisů o telefonech. První setkání se smartphony proběhlo právě u Androidu.… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (9)