HTC U Ultra: zásah do černého nebo další promarněná příležitost?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Společnost HTC patří mezi tradiční výrobce chytrých telefonů již od dob Windows Mobile. O to větší škoda, že společnost již několik let čeká na pořádný prodejní úspěch. Výrobce však rozhodně nehodlá házet flintu do žita a zákazníky se pokouší zaujmout například smartphonem HTC U Ultra. Jak tato snaha dopadla? To se pokusíme zjistit v dnešní recenzi.

Obsah recenze

Balení s bonusy

Vedle samotného telefonu jsme v prodejním balení nalezli také poměrně štědrou nadílku. Vzhledem k absenci 3,5mm jack konektoru nás potěšila přítomnost USB-C špuntových sluchátek. Ta navíc nehrají vůbec špatně, nabízejí vyvážený zvuk a troufáme si tvrdit, že většině uživatelů budou tato sluchátka pro každodenní poslech plně dostačovat. Výrobce navíc přibalil také 3 velikosti náhradních špuntů, takže sluchátka padnou do uší téměř každému.

HTC U Ultra balení

Vedle sluchátek se však v balení nalézá ještě další nadstandardní příslušenství v podobě zadního ochranného krytu. Tato vanička, do které se telefon nacvakne, je tvořena tvrdým průhledným plastem a i když svůj účel dozajista splní, příliš esteticky na telefonu nepůsobí. HTC U Ultra se svými skleněnými zády funguje jako lapač otisků prstů, výrobce si toho je evidentně vědom a do balení tak přibalil i hadřík z mikrovlákna. Chybět pak pochopitelně nesmí ani USB-C kabel a napájecí adaptér s podporou rychlého nabíjení Qualcomm Quick Charge 3.0.

Jen sklo a kov

HTC U Ultra svou výbavou jednoznačně patří mezi TOP modely a tomu odpovídá také zpracování přístroje. Výrobce zvolil kombinaci kovového rámečku mezi dvojicí tvrzených krycích skel. Čelní krycí sklo je Corning Gorilla Glass 5, za to má u nás výrobce velké plus. U zadního skla však HTC neuvádí, zda se jedná taktéž o některou verzi Corning Gorilla Glass či jiné tvrzené sklo. Právě záda jsou největším designovým tahákem HTC U Ultra. Vedle zakřiveného skla přes okraje zad vás na první pohled zaujme také podkladová vrstva, díky které se ze zad prakticky stává zrcadlová plocha. Na první pohled líbivé, avšak nepříliš praktické. HTC U Ultra je skutečný lapač otisků, na druhou stranu je vybaven kvalitní oleofóbní vrstvou, díky které se lze otisků poměrně snadno zbavit.

HTC U Ultra záda

Design telefonu celkově hodnotíme jako povedený a obzvlášť se nám pak líbila testovaná modrá varianta. Dokonce i boční kovový rámeček je vyveden v modré. Ke zpracování máme snad jedinou výtku a to k ostré hraně kovového rámečku. Pokud by skleněné části na rámeček lépe navazovaly, hodnotili bychom zpracování HTC U Ultra jako prakticky dokonalé. V kovovém rámečku se na pravém boku usídlila kolébka hlasitosti a kousek pod ní nalezneme také napájecí tlačítko. To lze nahmatat velmi snadno díky jeho vroubkované úpravě. Na spodní hraně nalezneme USB-C konektor, mikrofon a také mřížku hlasitého reproduktoru. Na horní hraně se pak nalézá šuplíček na SIM a microSD kartu a sekundární mikrofon.

HTC U Ultra boční tlačítka

Čelní strana nám v tomto případě připravila i nějakou tu zajímavost. V první řadě musíme zmínit netradiční „vykrojení“ displeje a pozici selfie kamerky. To je způsobeno přidáním sekundárního displeje, se kterým jako první přišlo jihokorejské LG a HTC se tak u něj inspirovalo. Nad displejem pak nalezneme telefonní reproduktor, který ale v případě HTC U Ultra funguje také jako hlasitý reproduktor, o tom si však řekneme něco až později. Pod displejem se pak nalézá čtečka otisků prstů fungující zároveň také jako tlačítko domů a dvojice senzorových tlačítek pro vyvolání seznamu naposledy spuštěných aplikací a funkci zpět.

HTC U Ultra přední strana

Rychlá a přesná čtečka otisků

Čtečka rozeznává otisky rychle a přesně, dokonce ji nevadí ani když máte trochu mokrý prst. Čas od času ji však budete muset čistit, protože poměrně hodně láká nečistoty, a poté její přesnost výrazně klesá. Oproti například Samsungu, který u většiny svých přístrojů rovněž používá čtečku na přední straně, neobsahuje čtečka v HTC U Ultra mechanické tlačítko. Prst tak stačí jen přiložit a okamžitě dojde k odemknutí telefonu, poté již čtečka funguje jako senzorové tlačítko domů. Příliš se nám nelíbilo, že čtečka není umístěna ve středu spodní „brady“, nýbrž blíže spodnímu okraji. V první řadě to u takto velkého telefonu komplikuje její dosažitelnost palcem a v řadě druhé toto umístění není příliš estetické.

HTC U Ultra čtečka otisků

Sekundární displej a netradiční stereo

HTC U Ultra disponuje displejem o úhlopříčce 5,7″ a QHD rozlišení, díky kterému nabídne jemnost obrazu 513 ppi. Sekundární displej nabídne rozlišení 1040 x 160 px. Menší odlišností oproti konkurenci je pak použití zobrazovací technologie Super LCD 5. K obrazu telefonu nemáme prakticky žádnou výtku. Vedle velmi vysoké jemnosti displej nabídne živé, avšak ne přesaturované barvy a skvělé pozorovací úhly. V podání černé se použité Super LCD 5 přibližuje AMOLED displejům. Pochválit musíme také velmi dobrou čitelnost na slunci a naopak dostatečně nízký maximální jas, díky čemuž displej v noci příliš netáhne oči.

HTC U Ultra displej

Sekundární displej chce ještě doladit

Sekundární displej je bezesporu jednou z největších zajímavostí na HTC U Ultra. Nejedná se však o originální nápad HTC nýbrž LG, u kterého se tchajwanský výrobce nechal inspirovat. Už v případě LG V10 jsme v recenzi zapochybovali nad praktickou využitelností tohoto nápadu a ani v případě HTC U Ultra to nebude jiné. HTC má navíc oproti LG ještě jednu nevýhodu – sekundární displej zde nemůže být permanentně aktivní. Rozsvítí se jen při příchodu notifikace a za několik okamžiků opět pohasne. Alespoň že HTC nezanevřelo na „staromódní“ notifikační diodu.

Při zapnutém hlavním displeji nabídne sekundární displej hned několik obrazovek:

  • rychlé spuštění vybraných aplikací
  • předpověď počasí na 6 hodin dopředu
  • kalendář s událostmi na následujících 24 hodin
  • ovládání hudebního přehrávače, které spolupracuje pouze s předinstalovanou Hudbou Play
  • zkratky pro oblíbené kontakty

Možná trochu překvapivě nás více než sekundární displej zaujaly zvukové schopnosti HTC U Ultra. Jak jsme zmínili již výše, hlavnímu hlasitému reproduktoru na spodní hraně zde pomáhá také telefonní reproduktor nad displejem. Telefon tak sice nenabídne stereo zvuk v klasickém pojetí, to však neznamená, že by nenabídl kvalitní zvuk. Zatímco hlasitý reproduktor se stará o středy a basovější složku zvuku, reproduktor nad displejem obstarává výšky. Ve výsledku je zvuk na poměry mobilních telefonů až překvapivě kvalitní a dostatečně hlasitý. HTC U Ultra ovšem nepotěší hudební fanoušky s drahými sluchátky vybavenými 3,5mm jack konektorem, ty totiž do telefonu nepřipojíte – tedy za předpokladu, že si nedokoupíte potřebnou redukci. Zvuk přes USB-C konektor je na druhou stranu velmi kvalitní a i s přibalenými sluchátky získáte slušný posluchačský zážitek.

Hardware

HTC U Ultra se ještě nejnovějšího Snapdragonu 835 nedočkalo a tak se musí spokojit „pouze“ se Snapdragonem 821. Ne že by to nějak zásadně vadilo, výkonu má telefon skutečně na rozdávání, přece jen se ale bavíme o zařízení s cenou přesahující 20 tisíc, od kterého bychom očekávali jen to nejlepší. Chipset s procesorem o čtyřech Kryo jádrech na frekvenci až 2.15 GHz dostal jako společnost 4 GB operační paměti a 64 GB úložiště. Celá tato sestava pak obdržela v populárním benchmarku AnTuTu 138 tisíc bodů.

Specifikace telefonu HTC U Ultra

[aps_product_sz id=“427802″]

Herní výkon

Jak pravděpodobně očekáváte, výkonný chipset Qualcomm Snapdragon 821 obsahující grafický čip Adreno 530 si poradí s jakoukoli hrou, na kterou můžete v Obchodě Play narazit. My jsme samozřejmě některé z nich vyzkoušeli tituly Real Racing 3, XCOM: Enemy Within, F1 2016 či Galaxy on Fire 3 dle očekávání na telefonu běžely naprosto hladce.

HTC U Ultra GoF 3

Konektivita

V oblasti konektivity telefonu nic zásadního nechybí. Přítomna je rychlá dvoupásmová Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2 i NFC. Samozřejmostí je pak široká podpora LTE pásem včetně všech u nás využívaných. Příjem signálu hodnotíme jako velmi dobrý i s místem s horším Wi-Fi / mobilním pokrytím. Pochválit musíme také přítomnost USB-C konektoru spojeného s USB 3.1 řadičem. Pro určení polohy je přítomno GPS, Glonass a Beidou, nechybí ani elektronický kompas. Zjištění polohy je velmi rychlé a přesné, ani během navigování jsme se s žádnými problémy nesetkali.

HTC U Ultra usb c

Jednodenní sprinter

Již kapacita zabudované baterie 3000 mAh ve spojení s QHD displejem dává tušit, že HTC U Ultra nebude žádným rekordmanem ve výdrži na jedno nabití. Telefon v tomto ohledu spadá mezi naprostý průměr. Pokud jste méně nároční uživatelé, kteří mají telefon v rukou přibližně 1-1,5 hodiny denně, počítejte s výdrží 2 dny na jedno nabití. Pokud ale svůj telefon využíváte intenzivněji a displej máte zapnutý déle než 3 hodiny denně, počítejte s tím, že se můžete spolehnout na celý den práce bez nutnosti nabíjet. K dispozici je také režim úspory baterie. Slabší kapacitu baterie částečně kompenzuje rychlé nabíjení. Z 10 na 80 % se baterie dostane během pouhých 43 minut, plně nabít telefon pak přibalená nabíječka zvládne za necelou hodinu a půl.

Systém

HTC U Ultra využívá operační systém Android 7.0 Nougat, nad kterým běží dnes již téměř legendární nadstavba Sense. Toto grafické rozhraní prodělalo v poslední době výrazné změny, které směřovali zejména k jeho zeštíhlení. Část aplikací výrobce nahradily ty od Googlu a také samotný grafický kabátek se přiblížil čistému Androidu. HTC se podařilo udržet množství aplikací třetích stran na poměrně rozumné míře, na druhou stranu ty, které v telefonu jsou nelze nijak odinstalovat. Pochvalu si HTC zaslouží za příkladně optimalizovaný systém, kde jsme se nesetkali s jakýmkoli zaváháním.

Nejvíce práce si HTC dalo s launcherem, který nabízí hned několik zajímavých funkcí. Mezi ty patří například Blinkfeed, které nalezneme na obrazovce úplně vlevo. Zde se sdružují zprávy z vybraných RSS zdrojů a sociálních sítí. Další zajímavostí jsou takzvané freestyle layouts. Zde si můžete upravit domovskou obrazovku dle vlastního vkusu pomocí „samolepek“ kterým přiřadíte aplikace dle vlastního uvážení. V rozmisťování vás navíc nelimituje předem daná mřížka a jednotlivé aplikace tak můžete umístit, kam budete chtít.

HTC při představení modelu U Ultra lákalo také na vlastního chytrého asistenta HTC Sense Companion, který by měl například poskytovat návrhy na místa, která byste měli navštívit, upozornění na rychle se vybíjející baterii či informace o počasí v místě kam se chystáte. V praxi jsme však za více než týden dostali jediné upozornění na slabou baterii, kvůli které by telefon nemusel vydržet do události v kalendáři naplánované na večerní hodiny. Možná chytrý asistent potřebuje více času na „učení“, pravděpodobnější však je, že je jeho využitelnost v našem regionu limitována.

Fotoaparát a natáčení videa

Telefon HTC U Ultra disponuje fotoaparátem s čipem o rozlišení 12 MPx a fázovým ostřením. Senzor má velikost 1/2,3″ a pixely mají nadstandardních 1,55 µm. Nechybí ani optická stabilizace obrazu či laserové ostření. Video pak telefon zvládá natáčet ve 4K rozlišení při 30 FPS.

Papírové předpoklady v oblasti fotoaparátu má tedy telefon více než dobré. Jak je na tom ale v praxi? Bez zbytečného napínání vám prozradíme, že na nejlepší fotomobily HTC U Ultra něco málo ztrácí. I tak se ale rozhodně nemá za co stydět a beze všeho jej můžeme se současnou špičkou přinejmenším porovnávat. Snímkům nechybí ostrost ani barevná věrnost. Velmi dobře si telefon poradil také s focením blízkých objektů či za horších světelných podmínek. Problém telefonu činí až fotografování v noci. Zrovna tak má fotoaparát sklony expozici občas přepálit.

Fotoaplikace je zde poměrně jednoduchá a přehledná. Nenabízí sice tolik možností nastavení jako některá konkurence, ale i tak zde nalezneme několik zajímavých režimů. V první řadě musíme pochválit přítomnost manuálního režimu. Dále je přítomna například možnost natáčet slow motion či hyperlapse videa. Pod možností Fotoaparát Zoe pak nalezneme pořizování fotografií spojených s 3 sekundovým videoklipem.

Fotografie

Video

HTC U Ultra (4k, 60FPS)

HTC U Ultra (4k, 60FPS)

Závěr

Telefon HTC U Ultra u nás v současnosti seženete od 18 490 Kč s DPH. Jeho cena nedávno klesla v reakci na uvedení nového HTC U11, které se na našem trhu bude prodávat za necelých 20 tisíc Kč. I přes tento cenový pokles bychom si však dokázali cenovku představit ještě o něco nižší.

HTC U Ultra je telefon plný rozporů, na jedné straně je vidět snaha odlišit se a přinést kombinaci parametrů a výbavy jakou u konkurence nenalezneme. Na stranu druhou však HTC nedokáže tento mix naplno vytěžit. Příkladem může být například (jen u nás?) nevyužitý asistent HTC Sense Companion. Také od sekundárního displeje jsme toho očekávali mnohem víc. HTC by k němu přinejmenším mělo umožnit přístup aplikacím třetích stran.

Na druhou stranu musíme pochválit velmi dobrý displej či kvalitní hlasité reproduktory. Také zvukový výstup přes USB-C je více než dostatečně kvalitní, většinu uživatelů však nejspíš bude víc trápit absence 3,5mm jacku. Rovněž se nám líbil povedený design, díky kterému si HTC U Ultra s jen tak nějakým telefonem nespletete. Za krásu se však platí a v tomto případě to odnesla praktičnost. Čtečka otisků prstů v nás pak zanechala smíšený dojem. Samotnou čtečku lze hodnotit kladně, horší je to však s jejím umístěním a náchylností na zachytávání nečistot.

Klady

+ skvělý displej
+ originální design
+ výborné hlasité reproduktory
+ čtečka otisků prstů
+ rychlé nabíjení

Zápory

– cena
– nevyužitý sekundární displej
– absence 3,5mm jacku
– nižší výdrž na jedno nabití

Za zapůjčení děkujeme společnosti HTC.

Jak se vám líbí telefon HTC U Ultra?

Vašek Švec
O Autorovi - Vašek Švec

Vaška prakticky od dětství zajímaly nové technologie, ať už se jednalo o telefony, počítače či třeba auta. V době, kdy většina jeho kapesného padla na… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (8)