HERE Maps se přejmenovaly na HERE WeGo a přinesly řadu novinek

here_wego_ico

Je tomu téměř přesně jeden rok, co Nokia prodala navigaci HERE německým automobilkám za 2,8 miliardy dolarů (cca 69 miliard korun). Za tu dobu se v aplikaci pro Android neodehrály žádné zásadnější změny. Ty přicházejí až nyní, v čele s přejmenováním: HERE Maps se nově jmenují HERE WeGo. Kromě toho v samotné aplikaci přibylo i několik nových funkcí.

Název HERE Maps byl prý nudný

Za změnou názvu stojí patrně snaha majitelů o výraznější jméno produktu. Zatímco HERE („zde“) a Maps („mapy“) jsou v podstatě běžná slova a jako celek působí spojení příliš obecně, přidání neologismu WeGo působí zajímavějším dojmem a také činí z názvu aplikace celou větu „Jdeme na to!“

HERE WeGo chce být více než navigace

Navigace HERE WeGo už nechce být jen mapou s navigátorem. Klade si za cíl být užitečným společníkem na cesty. K tomuto cíli přispívají mimo jiné aktivní účastníci beta programu, kteří poskytují vývojářům neustálou zpětnou vazbu. I díky tomu dokáže aplikace relativně přesně odhadovat náklady na cestu pro dlouhé trasy, nabízet průběžně aktualizované dopravní informace ve více než 50 zemích či „turn-by-turn“ navigaci pro pěší turistiku nebo jízdu na kole.

Nový vyhledávací box jde přímo k výběru metody navigační bez klepnutí na tlačítko „najít cestu.“ Nejvýraznější změny proběhly na obrazovce pro srovnání tras, kde v mnoha velkých městech dostanete na výběr mezi cestou autem, veřejnou dopravou, na kole a pěšky.

Ve městech s podporou služby sdílení vozidel Car2Go se tato varianta zobrazuje jako jedna z možností s přihlédnutím na to, kde je k dispozici nejbližší auto. Tlačítkem lze spustit aplikaci Car2Go a rezervovat si auto. Ve vybraných městech jsou součástí také informace o taxi včetně odhadu ceny a možnosti zavolat na dispečink.

HERE WeGo: Effortless city navigation

HERE WeGo: Effortless city navigation

Novinky pro cyklisty

Cyklistům určitě udělá radost nová obrazovka s přehledem trasy a vyobrazením výškového profilu, takže se mohou snadněji rozhodnout, nakolik pro ně bude terén obtížný. Ze zběžného otestování musíme však konstatovat, že HERE zjevně neznají cyklostezky a navigují cyklisty po běžných silnicích a ulicích. V tomto směru jsou na tom výrazně lépe Mapy.cz, které cyklostezky znají dobře a v poslední betě už také nabízejí hlasové pokyny (viz článek Mapy.cz přicházejí s hlasovou navigací. Vyzkoušíte ji?).

HERE WeGo používá lehčí téma pro lepší čitelnost. Existují také další malá vylepšení uživatelského rozhraní celé aplikace. Většina přidaných funkcí přijde brzy také do webového rozhraní.

Aplikaci HERE WeGo již najdete v Obchodě Play. Pokud máte nainstalované HERE Maps, mělo by dojít k jejich přejmenování při nejbližší aktualizaci. Aplikaci si dosud stáhlo více než deset milionů uživatelů a průměrná známka je 4,4. Instalační balíček velký 37 MB lze použít na zařízeních s Androidem 4.1 a vyšším. Kromě režimu online umí HERE WeGo fungovat i bez připojení k Internetu.

HERE WeGo: Maps & Navigation
HERE WeGo: Maps & Navigation

Zdroje: androidauthority.com, androidpolice.com, androidcentral.com, 360.here.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (18)