Google Assistant: Umělá inteligence, která bude všude s vámi

Google Assistant

Google dohání konkurenci a na plno vstupuje do bitvy o nejlepšího osobního asistenta. Jde na to ale jinak. Na první pohled se dá všimnout, že asistent nemá lidské jméno, ale nazývá se prostě Google Assistant. Firma z Mountain View prý nechtěla mít další generické jméno, které by zapadlo. Na odlehčení situace se jedná o zajímavou informaci, nicméně nás zajímají důležitější informace. Tady jsou.

Google Assistant prozatím jen v Pixel telefonech?

Scott Huffman, který je vedoucí projektu Google Assistant, prozradil, že v nejbližší době se nechystá integrace asistentu do Nexus zařízení. Je velmi pravděpodobné, že podobně to bude i pro jiné telefony dalších značek a asistent se alespoň na nějakou chvíli stane exkluzivní záležitostí pro Pixel telefony. V budoucnu se ale očekává podpora mnoha zařízení, například i Raspberry Pi.

K asistentu se rozpovídal i samotný CEO Googlu, Sundar Pichai, který řekl, že v posledních deseti letech jsme tu měli éru budování lepších a lepších telefonů, které nyní používáme v životě téměř ke všemu. Následujících deset let podle něj budou mít hlavní roli chytré osobní asistenty, kdy bude konverzace se zařízením mnohem více normální, než je tomu nyní. Google Assistant je pomocník, který má pomoct v každodenním životě při normálních věcech. A tohle jsou některé situace, kde se dá asistent využít, nebo co se chystá.

1) Přehled dne

Asistent je propojený se všemi službami Googlu, jako je kalendář, Gmail, fotky, mapy atd. Stačí říct “Tell me about my day” a asistent vám řekne, jaký bude váš den. Začne počasím, přejde k dopravní situaci, řekne informace o první schůzce apod.

Meet your Google Assistant, your own personal Google

Meet your Google Assistant, your own personal Google

2) Podpora Google Home

Chytrý reproduktor Home je poháněn asistentem. Můžete jej jednoduše propojit s Chromecastem a pak si hlasovým povelem pouštět videa, hudbu a samozřejmě všechno další, co podporuje Assistant. Další informace o reproduktoru Google Home můžete nalézt v článku výše.

blog

3) Inteligentní hledání

Na Pixel telefonu, nebo již nyní v Google Allo, se můžete asistenta zeptat, ať vám najde vaše fotky, kde jste například na pláži. Díky novému rozpoznáváni obrázků by s tím neměl mít asistent problém a zobrazit vám jej. Podobně by to do budoucna mělo fungovat na vše, kde se využívá Google vyhledávání.

4) Dokáže se učit

Časem se bude asistent učit podle toho, jaké služby budete využívat a bude vám moci nabídnout rychlé návazné informace. V budoucnu se pak počítá s “vyšší inteligencí” a tím, že bude asistent mnohem lépe odhadovat věci. Asistent podporuje i chytrá zařízení pro domácnost. Můžete přes něj například ovládat osvětlení v ložnici, nebo zapínat topení.

Vylepšování asistentu? Pomůžou třetí strany

snimek-obrazovky-2016-10-04-v-19-21-59

Google si také hodně slibuje od podpory třetích stran. Spustí proto v prosinci otevřenou platformu pro asistenta, kde budou moci partneři vytvořit vlastní úkol a provedení. Actions se rozdělují na dvě části, tou první jsou tzv. Direct Actions, což jsou přímé a jasné dotazy, na které asistent ihned může reagovat. Druhé jsou pak konverzační dotazy, což jsou otázky, kde se potřebuje nějaká vzájemná interakce. Názornou ukázkou bylo například zavolání Uberu, kdy se Google asistent přepojil na Uber asistenta a ten pak zjistil další informace, kam přesně chce uživatel jet a jak velké auto potřebuje. Fungovat by to mělo velmi podobně, jako kdybyste volali přes telefon.

Jaké máte zatím zkušenosti s Google asistentem?

Zdroj: TZ.

David Trlica
O Autorovi - David Trlica

Už od dětství ho bavily telefony, na půdě byste určitě našli mnoho a mnoho časopisů o telefonech. První setkání se smartphony proběhlo právě u Androidu.… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (1)