FingerSecurity: zabezpečte si programy otiskem prstu

FingerSecurity-zabezpečte-s

Některé aplikace lze zabezpečit heslem, ovšem celá řada jich tuto formu ochrany nenabízí. Další problém je, že heslo lze často odhadnout či odpozorovat. Chcete své programy chránit na vyšší úrovni? Stačí si nainstalovat nástroj FingerSecurity. Jak naznačuje jeho název, ochrání aplikace tak, že před jejich spuštěním bude vyžadovat autorizaci otiskem prstu.

V minulosti jsme se možnosti zabezpečení jednotlivých aplikací věnovali hned několikrát. Například v roce 2015 jsme vám představili aplikační zámek App Lock and Gallery Vault, který umí podmínit spuštění aplikace zadáním PINu, hesla nebo gesta. Na podobném principu pak funguje Hexlock App Lock & Photo Vault. Tentokrát si ale ukážeme modernější a spolehlivější způsob.

Zabezpečení otiskem prstu je považováno za bezpečné Zabezpečení otiskem prstu je považováno za bezpečné

Obsah článku

Co FingerSecurity slibuje?

FingerSecurity umí chránit spuštění libovolné aplikace pomocí skeneru otisků prstů v telefonu. Stejně, jako při odemykání telefonu, můžete požadovat otisk prstu při otevření vybraných programů. To je ideální zejména pro aplikace obsahující osobní informace nebo třeba konverzace, které by neměl vidět nikdo další. FingerSecurity tak přináší další vrstvu zabezpečení vašeho mobilního telefonu.

Z mnoha funkcí a vlastností autor v Obchodě Play jmenuje:

  • Možnost zabezpečit spuštění jakékoli aplikace otiskem prstu.
  • Widget pro rychlé zapnutí a vypnutí.
  • Možnost nastavení časových limitů pro opětovné uzamknutí aplikace.
  • Volitelné odemykání více programů současně.
  • Alternativní zabezpečení heslem nebo PINem.
  • FingerSecurity nelze odinstalovat ani ukončit standardním způsobem.
  • Možnost zobrazování falešného dialogu o pádu aplikace v případě chyby ověření.
  • Automatické zrušení aplikačního zámku na vybraných místech.
  • Možnost pořízení fotky narušitele v případě neúspěšného ověření.

Jak FingerSecurity funguje v praxi?

Po prvním spuštění se vás ujme průvodce, který vám pomůže s úvodním nastavením. Mimo jiné se zeptá na možnost odesílání anonymních statistik používání, kterou můžete zakázat. Ve třetím kroku přichází důležitý moment – test kompatibility. Po klepnutí na tlačítko se dozvíte, zda je vaše zařízení schopné s tímto programem fungovat. Následuje informace, že aplikace pracuje se stávající databází otisků, které již máte uložené ve svém telefonu. Další krok spočívá v zadání hesla, které bude nástroj vyžadovat v případě, že otisk prstu nerozpozná.

Naprosto nezbytným krokem je povolit aplikaci FingerSecurity přistupovat k datům o používání. Pak se již můžete podívat do nastavení programu. Základní sekcí je Apps, neboli seznam aplikací, k jejichž spuštění bude vyžadován otisk prstu.

Nastavujeme zámek aplikace

Přidávání programů do seznamu je jednoduché – stačí klepnout na plovoucí tlačítko a zvolit aplikaci ze seznamu. Následně stačí povolit tento způsob ochrany a případně provést další nastavení. Jakmile zařadíte položku do seznamu chráněných, budete při každém jejím spuštění muset provést ověření otiskem (případně, pokud máte tuto možnost nastavenou, alternativním heslem). Celkem logicky je otiskem zabezpečen i vstup do samotné aplikace FingerSecurity.

Doporučujeme navštívit také záložku Settings, kde můžete nastavovat další vlastnosti ochrany. Kromě povolení a zakázání je tu možné vypnout/zapnout zobrazování animaci otisku prstu či chování v případě nově nainstalovaného programu (nedělat nic/zeptat se/automaticky chránit). Můžete tu také nastavit pokročilé zabezpečení, které udělá z nástroje FingerSecurity administrátora zařízení, takže nebude tak snadné ho odinstalovat. Dále lze určit dobu, po kterou bude možné chráněnou aplikaci znovu spustit bez ověření, případně povolit/zakázat používání alternativního hesla.

Dostáváme se ke komerčnímu modelu aplikace FingerSecurity. Základní funkce jsou dostupné zdarma, a pokud vám stačí zamykání a odemykání aplikací otiskem, nemusíte utratit ani korunu. Kvarteto funkcí je však zařazených v sekci Premium a každou z nich lze pořídit za 27 Kč. Jsou to:

  • Možnost výběru místa (dle Wi-Fi, Bluetooth či jiné nositelné elektroniky), kde nebude požadováno odemykání otiskem.
  • Možnost používání grafických témat pro odemykací obrazovku, včetně obrázku na pozadí.
  • Ochrana notifikací zabezpečených aplikací zobrazením alternativní informace.
  • Pořizování fotek předním fotoaparátem v případě neúspěšného ověření.

 

Oceňujeme sympatickou cenovou politiku a možnost vybrat si jen ty funkce, které považujete za užitečné.

Resumé

Aplikace FingerSecurity nabízí spolehlivý způsob, jak chránit programy před neoprávněným přístupem. Využívá v současnosti populární metodu ověřování otiskem prstu, která je považována za dostatečně spolehlivou identifikaci. Líbí se nám způsob provedení, jednoduché a moderní uživatelské rozhraní, ve kterém snadno nastavíte vše potřebné. Ocenění si zaslouží také široké možnosti konfigurace. Jedinou pihou na kráse tak je chybějící lokalizace do češtiny.

FingerSecurity je v Obchodě Play od roku 2014 a její autor se průběžně stará o aktualizace. Po více než půl milionech instalací se může chlubit průměrnou známkou 4,2. Instalační balíček velký 18 MB lze použít na zařízeních s Androidem 4.3 a novějším.

FingerSecurity
FingerSecurity
Využijete možnost chránit vybrané aplikace otiskem prstu?
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (4)