Aplikace Easy voice recorder promění mobil v profesionální diktafon

Úvodní obrázek k Easy voice recorder

Mobilní telefon může sloužit jako perfektní digitální diktafon a záznamník. Jediné co potřebujete, je dobrý mikrofon a schopná aplikace. Dnes si jednu představíme, jmenuje se Easy voice recorder.

Digitální diktafon v kapse

V dnešní době je spousta situací, kdy se hodí mít s sebou digitální záznamník. Nejen když si chcete nahrát hysterickou manželku, abyste pak tchýni pustili, co se u vás doma děje (ne vážně, doma to nezkoušejte), nebo když si chcete nahrát jednání s neurvalým neschopným úředníkem. Nejen pro studenty a novináře se tak jistě hodí využití mobilního telefonu právě jako chytrého digitálního záznamníku či diktafonu.

Hned zpočátku je třeba si říci, že výsledky fungování vašeho mobilu jako záznamníku závisí především na tom, jak kvalitní má vaše zařízení mikrofon či mikrofony. S levným „číňanem“, jehož mikrofon tak tak slouží k základnímu telefonování, moc dobrých výsledků nedosáhnete, ale máte-li kvalitní hardware a doplníte-li ho o kvalitní funkční aplikaci, opravdu můžete nechat diktafon doma.

Aplikace Easy voice recorder promění telefon v záznamník

Podívejme se na aplikaci Easy voice recorder. Na začátku přiznejme, že aplikace má dvě verze. Jednu zdarma a pak placenou, vybavenější. My se rovnou budeme zabývat tou placenou, ale napoprvé rozhodně doporučuji vyzkoušet kvalitu nahrávek třeba neplacenou verzí.

Aplikace je rozdělena do několika základních obrazovek. Kromě obrazovky s ovládáním nahrávání je zde seznam předchozích nahrávek a pak třeba obrazovka softwarových filtrů (k tomu se dostaneme). Ovládání aplikace je naprosto standardní, nic vás nezarazí a nezradí.

Všimněte si, že hned na obrazovce s nahráváním máte možnost pojmenovat výsledný soubor s nahrávkou, což se opravdu v praxi hodí, pokud víte, co chcete nahrávat. Na obrazovce zároveň vidíte, zda se nahrává a kolik ještě zbývá času. Nahrávání můžete libovolně pozastavovat a zase v něm pokračovat, klasickým tlačítkem STOP jej pak ukončíte a soubor se uloží do vámi zvolené složky pod vámi zvoleným (či předdefinovaným) názvem. Nahrávat můžete jak v surovém formátu WAV bez jakékoliv komprese, tak ve formátech s kompresí, kterých je hned několik a to s několika přednastavenými druhy a kvalitou, vše se nastavuje v přehledném a dost bohatém nastavení.

Nahráno. Co dál?

Máte-li nahráno, bude vás zajímat karta „Listen“, kde najdete seznam všech uložených nahrávek. Po kliknutí na kteroukoliv z nich se začne hned přehrávat, což vám minimálně jedno kliknutí ušetří. Zároveň se vám aktivují ovládací prvky nejen pro přehrávání, ale i pro další funkce. Můžete se v nahrávce posouvat, velice praktická je i funkce Loop, kdy si pořád přehráváte jednu pasáž neustále dokola, což se hodí zejména tehdy, když něčemu na nahrávce nerozumíte. Nahrávku můžete pochopitelně přejmenovat, smazat, přesunout do jiné složky, sdílet v jiné aplikaci a pár dalších operací se vám objeví v menu u každé nahrávky.

Jedinečnou funkcí je pokračovat v nahrávání u již uložené nahrávky, kdy začínáte nahrávat nově do toho samého souboru buď od konce či od daného místa. To se občas také opravdu hodí.

Obrazovka s efekty nabízí pár užitečných věcí, jako je Boost (tedy zesílení při nahrávání), velice užitečný Silence skipping (přeruší nahrávání ve chvílích, kdy je ticho), či omezování echa a další.

Zajímavé funkce aplikace Easy voice recorder

Aplikaci sám už dlouho používám a oceňuji pár funkcí, které se u konkurence hledají těžko, či nejsou tak jednoduše přístupné. Mám-li shrnout to zajímavé, pak bych vyzdvihl:

  • Schopnost nahrávat jak v nekomprimovaném WAV, tak v různých formátech s různým nastavením
  • Několik režimů přednastaveného chování (hlasové poznámky, diktafon, přednáška, hudba apod.), které se nastavují v „Settings“
  • Volba zdroje nahrávání mezi různými mikrofony včetně bluetooth (záleží na konkrétním zařízení, jaké mikrofony systém má)
  • Přizpůsobení nahrávání (boost hlasitosti, omezení echa, vynechání tichých míst, noise reduction apod.)
  • Ovládání z notifikační lišty
  • Nahrání výsledných souborů do cloudových úložišť Dropbox a Google drive
  • Schopnost pokračovat v nahrávání u starších nahraných souborů
  • Hodně operací s nahrávkami
  • Přehrávání úseků nahrávky ve smyčce (looping)
  • Velké možnosti nastavení
  • Velké množství různých widgetů, včetně rychlého widgetu pro nahrávání, nebo widgetu pro práci s uloženými nahrávkami

Zde jsou odkazy na obě verze aplikace. Komu se aplikace zalíbí, tomu doporučuji si zakoupit plnou verzi.

Easy Voice Recorder
Easy Voice Recorder
Easy Voice Recorder Pro
Easy Voice Recorder Pro

Hodila by se vám aplikace pro diktafon?

Michal Rada
O Autorovi - Michal Rada

Je odborníkem v oblasti e-governmentu a využívání informačních technologií ve veřejných službách na národní i evropské úrovni. Je také architektem EG. Kromě toho se věnuje… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (3)