Desetijádrový procesor MediaTek Helio X30 byl oficiálně představen

mediatek-helio-x30-desetijadrovy-procesor-ico

V rámci probíhajícího veletrhu Mobile World Congress byl oficiálně představen 64bitový desetijádrový procesor MediaTek Helio X30. Kromě nezvykle vysokého počtu výpočetních jader zaujme také grafickým výkonem, který by měl být ve srovnání s loňským modelem X20 více než dvakrát vyšší.

Srovnání s loňským modelem X20 Srovnání s loňským modelem X20

Čipová sada Helio X30, je, stejně jako Samsung Exynos 9 (8895), vyráběna 10nm technologií. V telefonech a tabletech bychom se s ní měli začít setkávat již v příštím čtvrtletí tohoto roku. Podobně, jako předchozí model, sdružuje i letošní novinka jádra do tří skupin:

  • Dvě jádra Cortex A73 taktovaná až na 2,5 GHz pro vysoký výkon.
  • Čtyři jádra Cortex A53 taktovaná až na 2,2 GHz
  • Čtyři jádra Cortex A35 taktovaná až na 1,9 GHz pro operace nevyžadující špičkový výkon
Rozdělení jader Rozdělení jader

Výrobce přitom vychvaluje svou technologii CorePilot 4.0, která se stará o chytré přidělování a přepínání úloh jednotlivým jádrům. Ta by měla přinést až 25% snížení spotřeby elektrické energie. Spoléhá přitom na sledování uživatelských zkušeností, na základě kterého dokáže předpovědět, jaká jádra by měla být použita pro konkrétní úkol. Snahou je – celkem logicky – optimalizovat spotřebu bez toho, aby uživatel zaznamenal pokles výkonu.

Výrobce vychvaluje svou technologii CorePilot 4.0 Výrobce vychvaluje svou technologii CorePilot 4.0

Co nabídne desetijádrový procesor Helio X30?

O grafický výkon se stará akcelerátor PowerVR Series7XT Plus, taktovaný na 800 MHz, který nabídne až 2,4x vyšší rychlost než loňský model. Přesto prý spotřebuje až o 60 % méně energie. Čip zvládne zobrazování na panelech s rozlišením až 2560 x 1600 obrazových bodů.

MediaTek Helio X30: desetijádrový procesor MediaTek Helio X30: desetijádrový procesor

Desetijádrový procesor MediaTek Helio X30 zvládá podporu až 8 GB operační paměti v modulech LPDDR4X. Z hlediska úložných technologií si poradí s eMMC 5.1 a UFS 2.1. K dalším vylepšením patří přepracovaná jednotka pro zpracování obrazu, spotřebovávající při provádění stejných úkonů o 10 % méně energie. Z hlediska fotoaparátu zvládne tento čip obsloužit jeden 28Mpx senzor, nebo duální foťák s rozlišení 16 + 16 Mpx. V obou případech nabídne rychlé automatické zaostřování a elektronickou stabilizaci obrazu. Součástí čipu je také LTE modem kategorie 10 s teoretickou maximální přenosovou rychlosti 450 Mb/s.

Jak již zaznělo, na desetijádrový procesor MediaTek Helio X30 v zařízeních narazíme od druhého čtvrtletí roku 2017. Čínský výrobce Vernee již oznámil, že jeho chystaný telefon Apollo 2 poběží právě na tomto čipu (viz aktualita První mobil s 10jádrovým čipem MediaTek Helio X30 uvidíme na MWC). V dohledné době, zejména v nejbližších dnech, pravděpodobně uslyšíme podobné zprávy také od dalších výrobců.

Technické parametry procesoru Technické parametry procesoru

Co na nový desetijádrový procesor říkáte? Bude to „dělo“?

Zdroje: androidcentral.com, androidheadlines.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (0)