Circuit: aplikace pro plánování optimální trasy

Circuit-aplikace-pro-plánování-optimální-trasy

Chystáte se na pojížďky, během kterých musíte navštívit několik míst? Pak je vhodné zamyslet se nad plánováním optimální trasy! Můžete tak ušetřit čas, palivo a tím pádem i peníze. V této recenzi vám představíme aplikaci Circuit, která je sice deklarována jako „plánovač doručovacích tras“, ale hodit se bude každému, kdo potřebuje autem, na motorce či na kole objet více míst.

Obsah článku

Co Circuit slibuje?

V Obchodě Play se dočtete, že Circuit využívá sofistikovanou technologii, která kombinuje informace o aktuálních dopravních podmínkách, aktualizované mapy a sofistikované algoritmy k naplánování nejvhodnější trasy. Optimalizace trasy tímto programem může v součtu přinést až 35% zkrácení ujeté vzdálenosti a potřebného času.

Jako hlavní funkce a vlastnosti jsou jmenovány:

  • Naplánujte a optimalizujte až osm zastávek (s předplatným až 200).
  • Nastavte jednotlivým zastávkám požadovaný časový rámec.
  • Nechybí určení výchozího a koncového bodu (mohou být samozřejmě stejné).
  • V případě časové tísně se může hodit nastavení priority zastávek.
  • Možnost exportu trasy do fyzické tradiční navigace.
  • Schopnost importu bodů ze souboru GPX.

Do značné míry se Circuit podobá aplikaci Voyager, kterou jsme recenzovali v loňském roce.

Jak Circuit funguje v praxi?

Po prvním spuštění je nutné se k aplikaci přihlásit, což sice zatím nijak nevyužijete, ale časem se to může hodit z důvodu připravované synchronizace napříč zařízeními. Dalším krokem je povolení přístupu k informaci o poloze, čehož program využívá ke zjištění místa, kde se nacházíte, a odkud budete pravděpodobně vyjíždět.

S dalším postupem pomáhá průvodce ve formě překryvné vrstvy. Jako první představí tlačítko s tužkou, sloužící k přidávání zastávek. Se zadáváním skutečně zásadně pomáhá našeptávač míst Google, takže není problém nechat se například navigovat mezi nákupními středisky či firmami, které zadáte prostě názvem nebo jménem. Ulici, číslo popisné a skutečnou polohu si Circuit dohledá sám.

Kromě zastávek můžete zadat také start a cíl celé trasy. Jednotlivé zastávky jsou přidávány mezi tyto dva body do seznamu, kde lze pomocí kontextové nabídky nastavovat další podrobnosti:

  • Set time window – nastavit časový rámec, kdy byste měli v daném místě být (např. s ohledem na domluvu či otevírací dobu).
  • Set priority – pokud je některá zastávka důležitější či naopak nepodstatnější, můžete jí změnit prioritu (na výběr je nízká, střední a vysoká).
  • Set notes – ke každé zastávce si lze přidat textovou poznámku (abyste nezapomněli, co zde máte udělat/naložit/vyložit).

Nejprve si tedy zadáte až osm zastávek, startovní a koncový bod. Poté můžete volitelně ovlivnit priority a požadované časy příjezdů. Následuje klepnutí na tlačítko Calculate best route. Dle očekávání Circuit seřadí jednotlivé zastávky tak, aby trasa mezi nimi byla co možná nejkratší jak z hlediska vzdálenosti, tak i času.

Tím ale schopnosti programu zdaleka nekončí. Tlačítko v pravém dolním rohu se následně změní na Navigate to next stop, kterým můžete vyvolat navigaci. Po dokončení jízdy je možné danou zastávku označit jako splněnou a následným stiskem Navigate to next stop navigovat na další.

Resumé

Aplikace je pěkně provedená, moderní a snadno pochopitelná. Provádí uživatele celým procesem a nekončí jen tím, že vypíše seznam bodů v ideálním pořadí. Dokáže předávat jednotlivé zastávky navigaci dle preferencí uživatele, což značně usnadňuje celý proces.

Celou trasu lze následně exportovat do souboru GPX a odeslat přes systémové sdílení (např. Gmailem) pro další použití. Příjemným překvapením je podpora importu bodů v tomtéž formátu.

Kritizovat budeme chybějící lokalizaci do češtiny a cenovou politiku. Většině uživatelů sice na běžné denní pojížďky bude osm zastávek stačit, nicméně pokud potřebujete víc, připravte si ne právě symbolických 280 korun měsíčně. Pokud vás ale objíždění více míst během pracovní doby živí, možná se vám tato investice vyplatí.

Během jednoho roku v Obchodě Play si aplikaci Circuit stáhlo více než deset tisíc uživatelů. Průměrná známka 4,2 pak svědčí o jejich převažující spokojenosti. 8 MB velký balíček můžete instalovat na telefony a tablety s Androidem 4.4 a novějším.

Circuit Route Planner
Circuit Route Planner
Řešíte někdy otázku, v jakém pořadí absolvovat pojížďky?
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (8)