Mobil, kompakt, nebo zrcadlovka? Čím fotíte dovolenou? (Víkendová hlasovačka)

cim_fotite_ico

Prázdniny se po tomto víkendu přehoupnou do své druhé poloviny a spolu s tím také období dovolených (přinejmenším pro ty, kteří preferují letní dovolené a/nebo mají studující potomky). Pro mnohé je dovolená spojená s výlety či zájezdy, ať už po naší krásné zemi, nebo do zahraničí. Nás v tomto kole Víkendové hlasovačky a diskuze zajímá, čím fotíte své zážitky, zajímavá místa a další aktivity spojené s letošní dovolenou.

Kompaktní foťáky dnes seženete za příznivé ceny Kompaktní foťáky dnes seženete za příznivé ceny

Dnešní mobilní telefony na sebe nabraly poměrně mnoho funkcí, díky kterým jsou schopné zastoupit řadu přístrojů a elektroniky. Mobily dokážou nahradit hudební přehrávač, mapy, navigaci, meteorologickou stanici, krokoměr, palubní kameru, slovník, budík, kalendář, diář a více či méně úspěšně také fotoaparát a digitální kameru.

Proč říci „Ano!“ zrcadlovce?

Ostřílení fotografové, kteří nedají dopustit na digitální zrcadlovku s objektivy za několik (desítek) tisíc samozřejmě mohou argumentovat tím, že fotky z mobilu prostě nelze srovnávat se snímky ze zrcadlovky. Vlastně budou mít pravdu – přeci jen miniaturní (a často plastová) čočka mobilu se nemůže srovnávat s optikou kvalitního objektivu už ze své podstaty. Stejně tak snímače v dnešních zrcadlovkách jsou podstatně větší a při stejném osvětlení generují méně šumu než jejich titěrní sourozenci v telefonech.

Čím fotíte vy? Je to digitální zrcadlovka? Čím fotíte vy? Je to digitální zrcadlovka?

Působivé jsou také snímky s ostrým objektem v popředí a rozmazaným pozadím, kterých dosáhnete na zrcadlovce nastavením hloubky ostrosti, což mobilní telefony neumí nabídnout. V tomto směru pak alespoň trochu dotahují buď duálními fotoaparáty, které pořizují dva snímky, jež následně skládají do jednoho, nebo programy, jež toto provádějí softwarově ze dvou fotek. Zrcadlovka by také měla nabídnout rychlejší ostření, detailnější prokreslení obrazu, pohodlnější držení a širokou škálu příslušenství.

Proč říci „Ano!“ mobilu?

Jenže ne každý si zrcadlovku může dovolit či je ochoten do ní investovat. Pro většinu potřeb vystačí průměrný uživatel s kompaktním foťákem, případně s fotoaparátem svého telefonu. Nutno přiznat, že některé modely v posledních letech dospěly přinejmenším do srovnatelné kvality, jako menší kompakty. Výhodou foťáku v telefonu je skutečnost, že sebou musíte nosit jen jedno zařízení. Mobil je také významně lehčí.

Mobily mají v roli foťáku své výhody Mobily mají v roli foťáku své výhody

Dalším kladem může být softwarová výbava, díky které třeba hned automaticky zazálohujete pořízené fotky do cloudu, nebo je upravíte (byť pochopitelně schopnosti mobilních aplikací nesnesou srovnání s profesionálními grafickými editory; ale ruku na srdce: kolik uživatelů umí pracovat třeba s Photoshopem?). Fotky z mobilů prostě řadě uživatelů jejich potřebám stačí. Často neberou focení jako umění, ani vyjádření sebe sama, ale prostě rádi dokumentují svět kolem sebe.

Není to jen o foťáku

Celkově se dá říci, že ani nejdražší zrcadlovka na světě za vás dokonalé fotky neudělá. Její obsluha vyžaduje znalosti, praxi, zkušenosti, ochotu učit se. S ohledem na tato fakta můžeme konstatovat, že pro běžného uživatele s normálními potřebami je zrcadlovka zbytečně „drahá hračka.“ Pěkná fotka vůbec nemusí být jen o zařízení, kterým jste jí pořídili. Hezký snímek ovlivňuje především cit, volba kompozice, objekt, …. Jinými slovy: šikovný fotograf zvládne udělat působivou fotku i mobilem, kdežto nešikovný amatér bez znalostí ji nevykouzlí ani se sebelepší zrcadlovkou.

Čím fotíte na dovolené?

Po teoretickém zamyšlení se půjdeme podívat do praxe – tedy zkusíme zjistit, čím fotíte na letošní dovolené. Nabízíme vám všechny možné kombinace, abychom dospěli k nějakému závěru na téma „s čím jezdí naši čtenáři na dovolenou?“
[gravityform id=“78″ title=“false“ description=“true“ ajax=“true“]
V diskuzi pod článkem se můžete rozepsat třeba o tom, jaké výhody vidíte ve vašem prostředku pro fotografování. Proč je třeba zrcadlovka lepší než mobil, a kdy naopak dáte přednost foťáku v telefonu? Můžete také přidat své zkušenosti a podělit se o názor, který mobil „dělá nejlepší fotky.“

Hlasovačka z minulého týdne

Před týdnem jsme se v rámci cyklu Víkendová hlasovačka a diskuze ptali, zda vám vadí reklamy v aplikacích. Výsledky se sice daly do značné míry předvídat, přesto překvapil naprosto převládající negativní vztah k reklamě. Téměř polovině hlasujících (přesně 48 %) vadí všechny reklamy v aplikacích. Dalším 32 procentům vadí reklamy, které lze označit jako agresivní, ale ty umírněnější tolerují.

Výsledky Hlasovačky z minulého týdne Výsledky Hlasovačky z minulého týdne

Třináct procent respondentů je ochotno investovat do placené verze aplikace, pokud se tím reklamy zbaví, což je dobrá zpráva pro vývojáře praktikující tento model monetizace. Zajímavé je, že každý dvacátý hlasující reklamy plošně blokuje. Jen pouhým 2 % hlasujících reklamy v aplikacích nevadí.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (26)