Šílenost, která pobaví. Spusťte si na telefonu stařičký Apple Mac OS

Mac OS Plus-Android

Systém Android nám dovolí mnoho věcí. Spousta z nich nám v ničem nepomůže, ani nesnadné život, ale rozhodně pobaví. Co takhle si spustit stařičký Apple Mac OS přímo na svém telefonu? Pojďme si ukázat jak na to.

Macintosh Plus – počítač z roku 1986

Dnes si na telefonu spustíme systém Mac OS, který byl součástí počítače Macintosh Plus. Ten byl představen již v lednu roku 1986, tedy více než před 32 lety. A to je v digitální technice pořádná doba. Poháněn byl procesorem Motorola 68000 se zázračným taktem 8 MHz. Tomu sekundovala RAM paměť s velikostí 1 MB, doplnit ji šlo však až na celkovou kapacitu 4 MB. Díky rozhraní SCSI šly k počítači připojit i další periferie jako třeba pevné disky, CD ROM mechaniky nebo tiskárny. Úsměvné může být, že za celých 32 let lidstvo nevymyslelo lepší ovládání počítače. I tehdy měl Macintosh Plus klávesnici a myš.

apple_macintosh_plus-front

Proč spouštět stařičký Mac OS na telefonu?

Jistě vás po přečtení nadpisu napadlo, proč vlastně něco takového dělat? Proč na svém telefonu spouštět systém, který je starý 32 let a dokonce ani není určen pro mobilní telefony? Odpověď je jednoduchá – protože můžeme. Jedná se jen o další z bláznivých kousků, které lze s dnešními telefony provádět. Pokud jste ovšem měli tu čest s daným počítačem před lety pracovat, může to být pro vás hezká vzpomínka. A pokud patříte mezi generaci, která začínala na „silnějších mašinách“? Můžete se alespoň podívat, jak Apple Mac OS v té době vypadal.

Jak spustit Apple Mac OS na svém telefonu?

Tento projekt vznikl, jak jinak, než na serveru XDA developers. K běhu tohoto systému budeme potřeba dvě věci:

 

Jako první nainstalujte aplikaci Mini vMac do svého telefonu. Je k dispozici zdarma a nachází se přímo v Google Play. Do paměti telefonu stáhněte zároveň archiv se systémem Mac. Uvnitř archivu se nachází složka minivmac se 4 soubory uvnitř. Archiv rozbalte (například pomocí X-plore) a složku přesuňte do kořenového adresáře svého telefonu, cesta tedy bude typicky /sdcard/minivmac. Nyní spusťte aplikaci Mini vMac, klikněte na ikonku diskety v pravém horním rohu, dále na volbu Select a disk… a najděte soubor 896K.dsk uvnitř složky minivmac. Dojde k nabootování systému Mac OS a můžete se pustit do zkoušení.

Co nám systém dovolí?

Nečekejte zázraky. V první řadě toho neuměl systém samotný zdaleka tolik, co dnešní systémy Windows, Linux či Mac OS. V první řadě slouží tento projekt hlavně k tomu, abyste se podívali, jak takové prostředí vypadalo. Již tehdy byly jednotlivé aplikace spuštěny v oknech, která šla přizpůsobit či zavřít. Proklikat se sice lze do určitých částí nastavení, některé však nahlásí, že je nelze otevřít. Průzkum systému tak bude trvat jen pár minut. Rozhodně to ale stojí alespoň za vyzkoušení.

Zkusili jste spustit starý Mac OS na svém telefonu?

zdroj: forum.xda-developers.com

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (0)