Android M Developer Preview 2 je tu! Jaké novinky přináší?

android_m_developer_preview_2_ico

Google v noci na dnešek vydal aktualizaci svého „vývojářského náhledu“ připravované nové verze svého mobilního operačního systému – Android M – který byl představen koncem května v rámci vývojářské konference Google I/O. V tuto chvíli jsou k dispozici tovární obrazy („factory images“) Androidu M Developer Preview 2 pro telefony Nexus 5 a Nexus 6, tablet Nexus 9 a přehrávač Nexus Player. Aktualizace formou OTA („Over The Air“ neboli „vzduchem“) budou uvolněny v následujících dnech. Nejnovější Android M Developer Preview 2 nese číslo sestavení MPZ79M.

Ke klíčovým změnám patří v první řadě úpravy v oblasti oprávnění aplikací, zejména přeřazení různých požadavků do mírněji či naopak ostřeji sledovaných skupin práv. Došlo také ke sloučení dvou aplikačních balíčků do jednoho, aktualizaci API pro Bluetooth Stylus a vyřešení jednoho ze zachycených problémů s fotoaparátem. Nové sestavení také přináší Google Play Services ve verzi 7.6 a obsahuje opravy a aktualizace na základě zpětné vazby od uživatelů. Další novinkou je režim připojení zařízení přes USB port, který je nyní ve výchozím stavu nastaven pouze pro nabíjení a pro přístup k paměti zařízení musí uživatel explicitně udělit povolení.

Android M Developer Preview 2 umí otáčet domovskou obrazovku na telefonu Android M Developer Preview 2 umí otáčet domovskou obrazovku na telefonu

Ke změnám došlo také v uživatelském rozhraní – lépe vypadá seznam aplikací, launcher umí otočit obsah domovské obrazovky v závislosti na poloze zařízení i na telefonu, přibyl posuvník pro rychlý přechod v seznamu widgetů, připravuje se nový způsob zobrazení obsazení operační paměti, přibyla možnost smazání snímku obrazovky z oznamovací oblasti hned po jeho pořízení. Dále je možné odstraňovat ikony z panelu rychlého nastavení, zobrazovat úroveň nabití baterie v procentech, výrazného vylepšení se dočkala také správa úložiště, kde je možné mazat soubory a uvolnit tím prostor, nebo pracovat s daty podobným způsobem, jaký je obvyklý pro správce souborů.

V kategorii prozatím nevyřešených problémů jsou nadále:

  • Aplikace Messenger padá při běhu v 64bitovém emulátoru.
  • Po instalaci Developer Preview 2 může dojít k problémům se synchronizací kontaktů. Ty lze vyřešit smazáním dat úložiště kontaktů a následnou opětovnou synchronizací proti cloudu.
  • V aplikaci YouTube není možné sdílet videa – okno pro sdílení je prázdné.
  • V Developer Preview 2 nelze v Android For Work zakládat nové pracovní profily. Jediným řešením je založení profilu ještě na Developer Preview 1 a teprve poté provést update.
  • Další zjištěné potíže se pak týkají Nexus Playeru, jako například pád sdílení skrze Bluetooth či potíže s připojením dálkového ovládání.

Kde stáhnout Android M Developer Preview 2?

Před případnou instalací této verze raději ještě jednou důrazně upozorňujeme, že se jedná pouze o testovací sestavení, které nedoporučujeme používat na telefonech a tabletech, od nichž očekáváte stabilitu a spolehlivost. Primárně je tato verze určena vývojářům (jak ostatně naznačuje i její název) k otestování kompatibility jejich aplikací ještě před vydáním stabilní verze, ke kterému by mělo dojít na podzim (tento termín Google oficiálně potvrdil i na vývojářském blogu). Pro zajímavost doplňme informaci, že loni Google také poskytl „vývojářský náhled“ Androidu L (dnes známého jako Android 5.0 Lollipop), nicméně až do vydání finální verze neuvolnil žádné další aktualizace.

Android M má přinést řadu novinek, mimo jiné například pokročilé řízení přístupových práv aplikací, API pro snímače otisků prstů, podporu USB Type-C, nový režim úspory energie a další inovace.

Pokud budete toto sestavení testovat na svém telefonu či tabletu, přijďte se podělit do diskuze pod článkem o své čerstvě nabyté zkušenosti!

Zdroje: Android Police, Android Developers Blog, Android Developers, Android Authority, Android Central, Android Police, Android Headlines.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (13)