Úspěch umělé inteligence: AlphaGo od Googlu porazila nejlepšího Go hráče na světě

alphago

Umělá inteligence společnosti Google už dokázala přehrát několik vynikajících hráčů deskové hry Go. S tím nejlepším hráčem na světě změřila síly ale až nyní. Díky vítězství 3:0 už nemá AlphaGo žádné další soupeře, to znamená, že jde do virtuálního herního důchodu.

Umělá inteligence AlphaGo je nejlepším Go hráčem na světě

Tento úspěch přichází rok poté, co umělá inteligence porazila jihokorejského profesionála Lee Se-dola, který patří k těm nejlepším Go hráčům. To byl jeden z prvních větších úspěchů AlphaGo a obecně výpočetní techniky. Starobylá čínská hra Go je totiž mnohem komplexnější než třeba šachy a dlouho dobu se věřilo, že lidé budou umělou inteligenci porážet. Nyní ale porazila i toho nejlepšího hráče.

Tento týden se v Číně konala akce, kde se utkala umělá inteligence s nejlepším hráčem na světě Ke Jiem. Vítězství dokazuje i to, že nakonec AI může ovládnout i takto komplexní hry jako je Go. Spoluzakladatel společnosti Deepmind, která patří pod Google, prozradil, že tým stojící za AlphaGo se bude nyní soustředit na to, aby inteligence jednou pomáhala vědcům s léčbou nemocí, výzkumem apod.

StarCraft II DeepMind feature layer API

StarCraft II DeepMind feature layer API

Společnost Deepmind ale hry neopouští úplně, minulý rok se oznámila spolupráce se společností Blizzard, kde chtějí společnými silami vytvořit umělou inteligenci pro známou strategickou hru StarCraft II. Cílem je opět to, aby se AI stala tím nejlepším hráčem.

Myslíte si, že se umělá inteligence od Googlu stane i nejlepším StarCraft hráčem na světě?

Zdroj: slashgear.com.

David Trlica
O Autorovi - David Trlica

Už od dětství ho bavily telefony, na půdě byste určitě našli mnoho a mnoho časopisů o telefonech. První setkání se smartphony proběhlo právě u Androidu.… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (6)