Alcohol Meter vypočítá, kdy můžete po oslavě řídit

Alcohol-Meter-spočítejte-si

Blíží se Vánoce a Nový, což je pro mnohé období zvýšené konzumace alkoholických nápojů. Ať už se budete účastnit bujarých firemních večírků, nebo vás čeká náročná silvestrovská noc, měli byste vzít druhý den v úvahu množství zbytkového alkoholu v krvi. Jedinou jistotu vám sice dá kvalitní/certifikovaný alkohol tester, nicméně jeho cena se pohybuje v řádu několika tisíc korun, což je pro příležitostné konzumenty přeci jen zbytečně vysoká investice. Určitou představu o vstřebávání alkoholu vám mohou poskytnout různé aplikace, počítající jeho hladinu na základě hmotnosti, věku, pohlaví a konzumace. Řada z nich má však v Obchodě Play nevalné hodnocení hluboko pod čtyři hvězdičky. Dnes prezentovaný Alcohol Meter se může chlubit nejen pěknou známkou, ale také jednoduchým rozhraním. Má sice své „mouchy“, ale ty samozřejmě v rámci recenze také zmíníme.

Obsah článku

Co Alcohol Meter slibuje?

Aplikace s názvem Alcohol Meter: Drunkenness Calculator je v Obchodě Play teprve od července tohoto roku, takže letošní Vánoce a Silvestr budou její první zátěžovou zkouškou. Cílem programu je odhadnout, jaká je hladina alkoholu v krvi a kdy byste měli dosáhnout nulové hladiny.

Výpočet zohledňuje:

  • Pohlaví
  • Výšku
  • Hmotnost
  • Množství a druh konzumovaných nápojů
  • Začátek a dobu konzumace

 

Sami autoři upozorňují, že výsledky jsou založeny na matematickém algoritmu a průměrných hodnotách, takže jim nelze slepě důvěřovat. Jsou pouze orientační, protože v praxi vstupuje do hry ještě celá řada nepodchytitelných faktorů. I zde je zdůrazněno, že jedinou spolehlivou metodou je kvalitní alkohol tester nebo test provedený z krve.

Jak Alcohol Meter funguje v praxi?

Aplikace je velice jednoduchá a pro získání veškerých údajů vystačí s jednou obrazovkou, kterou je nutné vertikálně posouvat. Na prvním místě zadáte základní údaje o své osobě, tedy pohlaví, hmotnost, výšku a věk. Následně vyberete, zda alkohol konzumujete zřídka (Rarely), příležitostně (Sometimes) či často (Often).

V další části pak budete vybírat typ a množství alkoholických nápojů. Zde je na první pohled poněkud nejasné, v jakých jednotkách je konzumace zadávána. Zjistíte to v informacích, které jsou k dispozici pod tlačítkem i v horní nástrojové liště: pivo se zadává v půllitrech (500 ml), víno ve „dvoudeckách“ (200 ml) a tvrdý alkohol ve „velkých panácích“ (50 ml). Poněkud polemické je zadávání piva – zatímco v aplikaci je na výběr 3%, 4,5% a 6%, česká „desítka“ mívá mezi 3,5 až 4,3 % alkoholu a „dvanáctka“ mezi 4,5 až 5,0 %. Zde tedy bude nutné trochu improvizovat.

Následuje zadání data a času, kdy jste začali pít a doby konzumace. Po stisku tlačítka Check the result se zobrazí údaje o předpokládané hladině alkoholu v krvi v průběhu času. S ohledem na použité barvy, symbolizující stupeň opilosti, je vhodné upozornit, že za volant můžete usednout pouze s 0,00 promile! Pokud by tedy redaktor, který psal tuto recenzi, vypil od osmi hodin večer do dvou hodin do rána šest piv, mohl by řídit až kolem půl sedmé ráno.

Měření s ručením omezeným

V čem vidíme základní nedostatek aplikace Alcohol Meter, je nemožnost zadávat jednotlivé alkoholické nápoje v průběhu času. Počítá s nějakou průměrnou hodnotou, což ovšem ne vždy musí odpovídat realitě. Pokud například zahájíte firemní večerníček několika pivy a zakončíte ho „panákovou smrští“, budou výsledné hodnoty určitě jiné než v případě, kdy budete pít tytéž nápoje v pravidelném tempu. Nicméně, jak je řečeno hned na začátku: jedná se pouze o orientační hodnoty, které by vám měly poskytnout přibližnou představu.

Nabízí se srovnání s dříve recenzovanou aplikací Alkohol kalkulačka, vydanou pod hlavičkou BESIPu, která však po poslední aktualizaci získala tak negativní hodnocení, že její známka spadla na 3,6. Nejčastějším důvodem kritiky je v tomto případě zpoplatnění funkcí, které byly zpočátku zdarma.¨

Resumé

Alcohol Meter je rozhodně jedna z povedenějších aplikací, zaměřených na orientační odhad množství alkoholu v krvi na základě konzumace a fyzických vlastností. Samozřejmě ji nelze brát jako 100% garanci, že po deklarovaném čase již „nenadýcháte“. Jistotu budete mít jen s certifikovaným měřícím přístrojem, nicméně poskytnout přesnější obraz mohou i citelně levnější detekční trubičky či chytrý měřič alkoholu v krvi BACtrack.

Na programu oceňujeme jednoduché zadávání hodnot (které zvládne i člověk „pod vlivem“ :) ) a transparentní způsob výpočtu. K dokonalosti tak chybí patrně jen lokalizace do češtiny.

Alcohol Meter: Drunkenness Calculator je k dispozici zdarma, pochopitelně obsahuje reklamní proužky. Po deseti tisících stažení má aplikace průměrnou známku 4,2, což je v této kategorii nesporný nadprůměr. 5,5 MB velký balíček můžete instalovat na zařízení s Androidem 4.0.3 a vyšším.

Alcohol Meter: Drunkenness Calculator
Alcohol Meter: Drunkenness Calculator
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (3)